Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / МНК_ МНХ. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
1263
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Лабораторні заняття Заняття 9

Тема: Методика вивчення періодичного закону Д.І.Менделєєва, періодичної системи і будови атома.

Мета: У ході заняття опрацювати методичні підходи і прийоми ефективного засвоєння учнями теми “Періодичний закон і періодична система хімічних елементів Д.І.Менделєєва. Будова атома.” Обговорити можливість використання аудіовізуальних засобів і хімічного експерименту при вивченні теми. Вивчити способи створення проблемної ситуації на уроках та шляхи їх розв’язування.

Семінарська частина

Питання для самоконтролю

  1. Чому періодичний закон Д.І.Менделєєва є основою шкільного курсу хімії?

  2. Порівняльна характеристика різних методичних підходів до вивчення теми “Періодичний закон та періодична система хімічних елементів Д.І.Менделєєва. Будова атома”.

  3. Як і чому змінювалося формулювання періодичного закону?

  4. Які опорні знання необхідні для вивчення цієї теми ?

  5. Користуючись методичною літературою, виявіть можливості збільшення частки хімічного експерименту в темі “Періодичний закон і періодична система хімічних елементів Д.І.Менделєєва”.

  6. Розробіть тематику доповідей учнів, присвячених періодичному закону, підберіть необхідну літературу, передбачте, де і коли вони можуть бути зроблені.

Практична частина

У практиці вчителів хімії певне місце займають аудіовізуальні засоби навчання як один із активних інструментів, що сприяє формуванню розумової діяльності учнів. Методика успішного використання інформації кіно-, діафільму, комп’ютерних програмних засобів тощо в процесі навчання включає:

- попередню підготовку вчителя до роботи з аудіовізуальним джерелом;

- ознайомлення з його змістом;

- відбір і демонстрацію відповідних фрагментів;

- визначення місця діафільму в темі і часу його демонстрації.

- попередню підготовку учнів до сприймання змісту діафільму чи кінофільму;

- постановку проблеми, яка встановлює зв’язок матеріалу, який вивчається, з раніше вивченим;

- вступне слово вчителя про зміст аудіовізуального джерела з акцентом на окремі частини;

- постановку запитань, на які учні повинні знайти відповіді в змісті діафільму чи кінофільму і які будуть контрольними;

- органічне включення змісту діафільму чи кінофільму в навчальний процес, яке полягає в умілому поєднанні його інформації з наочністю, хімічним експериментом і словом учителя;

- заключну фронтальну роботу вчителя та учнів над змістом аудіовізуального джерела, спрямовану на пояснення незрозумілого, обговорення змісту діафільму чи кінофільму й визначення домашнього завдання.

Завдання: Перегляньте комп’ютерний програмний засіб “Періодичний закон і періодична система хімічних елементів Д.І.Менделєєва”, чи „Хімія 8-9”, чи „Досліди з хімії” тощо і письмово обґрунтуйте використання даного засобу у поєднанні з хімічним експериментом.

Лабораторна частина

Дослід 1. Одержання амфотерних сполук і вивчення їх властивостей. У пробірку наливають невелику кількість розчину (С = 0,1 моль/л) натрій гідроксиду, до якого доливають розчин цинк сульфату чи хлориду такої ж концентрації до утворення осаду. Одержаний осад розділяють у дві пробірки. В одну пробірку доливають розчин хлоридної кислоти (С=1 моль/л), а в другий – розчин натрій гідроксиду (С=1 моль/л) до розчинення осадів.

Запропонуйте проблемну ситуацію на уроці при вивченні амфотерних сполук і вкажіть можливі шляхи її розв’язання в межах різних методів навчання.

Дослід 2. Одночасна взаємодія декількох простих речовин з концентрованою хлоридною кислотою. У лапку металевого штативу закріплюють дерев’яну планку з чотирма отворами, в яких знаходяться мідні дротинки загнуті знизу у вигляді гачків. На планці прикріплюють знаки хімічних елементів навпроти кожного отвору. До дротинок прикріплюють за допомогою тонкої мідної дротинки невеликі кусочки (як горошина) натрію, магнію, алюмінію та кремнію. Всі речовини одночасно опускають у пробірки з хлоридною кислотою. Як можна розташувати метали за їх здатністю витискувати водень? Чи спостерігається реакція з кремнієм?

Дослід 3. Зміна активності галогенів у зв’язку зі збільшенням їх відносної атомної маси (зарядів ядер). Користуються приладом з попереднього досліду (дослід 2). У пробірки наливають розчини відповідних галогенідів, прикріплюють етикетки з формулами солей, а на дротинки прикріплюють невеликі ватні тампони: до двох дротинок – змочені хлорною, а до двох інших – бромною водою й одночасно опускають їх у пробірки з розчинами галогенідів.

Поясніть явище, яке спостерігаєте. Запропонуйте методику використання досліду на уроці.

Дослід 4. Відмінність йонів від атомів та молекул. а). В одну пробірку наливають розчин калій йодиду (С=0,1 моль/л), а в іншу – йодну воду. В обидві пробірки додають крохмальний клейстер. Поясніть явище, яке спостерігаєте.

б). До розчину ферум(ІІІ) хлориду додають розчин калій роданіду. Чи в обох пробірках спостерігається зміна забарвлення? Чому?