Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / МНК_ МНХ. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
1263
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Заняття 11

Тема: Розвиток понять про хімічні реакції. Техніка і методика хімічного експерименту при вивченні закономірностей протікання хімічних реакцій.

Мета: На конкретних прикладах показати розвиток понять про хімічну реакцію в шкільному курсі хімії. Обговорити місце і значення хімічного експерименту при вивченні основних закономірностей перебігу хімічних реакцій. Відпрацювати методику проведення семінарів контролюючого та навчаючого типів.

Семінарська частина

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте етапи формування поняття про хімічну реакцію в шкільному курсі хімії.

  2. Де і як можна використовувати знання про закономірності виникнення і перебігу хімічних реакцій, набуті учнями в 9 класі?

  3. Які якісні та кількісні характеристики хімічних реакцій розглядаються в середній школі?

  4. Проаналізуйте, які завдання з даної теми були використані на міській (районних) та обласній олімпіаді з хімії в останні роки. Знайдіть найраціональніші способи розв’язування цих завдань.

Практична частина

1. Проведення імітаційної гри “Хімічні шашки”.

  1. Освоєння методики проведення семінарських занять. План-конспект заняття готують всі студенти, а один із студентів проводить фрагмент семінарського заняття в умовах рольової гри. Один студент – учитель, ще один – інспектор райвно, а інші – учні класу. Далі проводиться аналіз проведеного фрагменту спочатку “учителем”, потім “інспектором” і “учнями”.

Лабораторна частина

Дослід 1. Залежність швидкості хімічної реакції від концентрації реагуючих речовин. У три пронумеровані пробірки наливають розбавленого 1:200 розчину (СN=1 г-екв/л) Na2S2O3 (динатрій триоксотіосульфат): у першу – 5 мл, у другу – 10 мл, у третю – 15 мл. До вмісту першої пробірки доливають 10 мл води, а другої – 5 мл води. У три другі пробірки наливають по 5 мл розведеної (1:200) сульфатної кислоти. У кожну пробірку з розчином Na2S2O3 доливають при перемішуванні по 5 мл приготовленої сульфатної кислоти і визначають час з моменту додавання кислоти до помутніння розчину в кожній пробірці. Результати записують за такою формою:

№ пробірки

Об’єм р-ну Na2S2O3 мл

Об’єм Н2О,

мл

Об’єм р-ну Н2SO4, мл

Загальний об’єм розчину

Умовна концен-трація Na2S2O3

Час протікання реакції до помутніння 

Швидкість реакції в умовних одиницях

1

5

10

5

20

2

10

5

5

20

3

15

-

5

20

Відобразити графічно залежність швидкості хімічної реакції від концентрації реагуючих речовин, відклавши на осі абсцис умовні концентрації Na2S2O3, а на осі ординат – швидкість реакції .

Дослід 2.. Залежність швидкості реакції від температури. Для досліду взяти розведені (1:200) розчини Na2S2O3 і Н2SO4. Налити в три великі пронумеровані пробірки по 10 мл розчинів Na2S2O3, в інші три пробірки – по 10 мл розчину сульфатної кислоти і розділити їх на три пари: по пробірці з розчином Na2S2O3 і Н2SO4 в кожній парі.

Відмітити температуру повітря в лабораторії, злити разом розчини перших двох пробірок, струснути і визначити час з моменту доливання кислоти до помутніння розчину.

Дві інших пробірки помістити в хімічний стакан з водою і нагріти воду до температури на 10 С вище від кімнатної. Злити вміст пробірок, струснути й визначити час проходження реакції до помутніння вмісту пробірки.

Повторити дослід з двома пробірками, що залишилися, нагрівши їх у стакані з водою на 20 С вище від кімнатної температури. Результати записати в таблицю:

№ пробірки

Об’єм р-ну Na2S2O3 мл

Об’єм р-ну Н2SO4, мл

Темпера-тура, С

Час протікання реакції до помутніння, 

Швидкість реакції в умовних одиницях

1

10

10

С

2

10

10

С+10

3

10

10

С+20

Побудуйте графік, який ілюструє залежність швидкості реакції від температури для даного досліду. Для цього на вісь абсцис нанесіть значення температури дослідів, а на вісь ординат – величину швидкості реакції.