Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / МНК_ МНХ. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
1264
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Способи розв’язання задач

Аналіз задачі може йти двома шляхами: синтетичним і аналітичним:

Синтетичний шлях

Відомі величини

Невідомі величини

Аналітичний шлях

При синтетичному шляху аналізу встановлюється, що дано в умові, які величини це дозволяє визначити, що вимагається знайти в кінцевому результаті, чи достатня інформація для визначення невідомої величини, які додаткові дані вимагаються і як їх знайти. (Якщо ж інформація надлишкова, то що з даних зайве?) Так намічається план вирішення задачі.

Якщо же учню тяжко встановити зв’язок між відомими величинами і невідомими, то дослідження задачі доцільніше вести аналітичним шляхом; зважує на невідому величину, як її визначають тощо. Яке теоретичне положення або закон потрібно для цього використати. З’ясувавши ці питання, виділяють прямі і побічні зв’язки цієї величини з відомими величинами, даними в умові задачі.

Якщо учень, ознайомившись з умовою і вимогою задачі, уявляє хід розв’язання, він користується синтетичним методом. Аналітичний метод застосовується, коли задача досить складна і минулий досвід учня не підказує йому навіть приблизного напрямку пошуку.

У практиці розв’язування хімічних задач практично неможливо чітко розділити методи аналізу і синтезу. Вони поєднуються і доповнюють один одного. Цей метод сприяє розвитку продуктивного, логічного і функціонального мислення учнів. Внаслідок систематичного застосування аналітичного методу в учнів швидше, ніж при користуванні синтетичним методом, формується вміння самостійно розв’язувати нові для них задачі.

Є певний тип задач (задачі на суміші), які взагалі не можна розв’язувати за допомогою синтетичного методу. Але й аналітичний у цьому випадку не ефективний. Тоді використовують метод алгебраїчних рівнянь. Він має багато спільного з аналітичним. Так, розв’язання задачі починається а невідомого. А за невідоме приймається, як правило, шукане. Отже, застосовуючи метод алгебраїчних рівнянь у розв’язанні на першому етапі, вводять позначення для невідомого і складають алгебраїчне рівняння (лінійне або квадратне) з одним невідомим або систему рівнянь з кількома невідомими. Внаслідок цього хімічна задача (основна) перетворюється на математичну (допоміжну) задачу – складене алгебраїчне рівняння.

Другий етап застосування методу алгебраїчних рівнянь – це виконання серії дальших перетворень математичної (допоміжної) задачі з метою знаходження коренів алгебраїчного рівняння (системи рівнянь). Ці корені будуть одночасно і шуканим основної (хімічної) задачі, якщо вони більші за нуль. Корені менші за нуль і уявні у цьому випадку не беруться до уваги, тому що не відповідають реальним речовинам.

Аналітичний метод розв’язування розрахункових хімічних задач повинен знайти широке застосування в навчальному процесі з хімії.

Тема 2. Концепція і стандарт шкільної хімічної освіти у 12-річній школі

  • Місце хімії як базової дисципліни в системі безперервної освіти. Науково-теоретичні основи побудови шкільного курсу хімії.

  • Мета і завдання хімічної освіти школярів.

  • Основні принципи побудови шкільного курсу хімії.

  • Реалізація диференційованого підходу до навчання учнів хімії у 12-річній школі.

  • Галузевий принцип представлення змісту освіти і державних вимог у Державному стандарті базової і повної середньої освіти.

  • Зміст та структура базової хімічної освіти.

  • Хімія як інваріантна складова базового навчального плану основної і старшої школи.

  • Загальна модель процесу навчання хімії, основні його компоненти.

  • Школи нового типу (на прикладі свого регіону).

Література: 6, 7*, 11*, 32, 45, 59, 62