Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / МНК_ МНХ. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
1264
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Зміст дисципліни

Модуль

Загальний обсяг годин/кредитів

Аудиторних

занять, годин

Самостійна

робота,

годин

Контрольні

заходи

Модуль 1

14/0,4

12

2

КЕР № 1

Модуль 2

26/0,7

20

6

КЕР № 2

Модуль 3

26/0,7

12

14

КЕР № 3

Проект

Модуль 4

36/1

28

8

КЕР № 4

Модуль 5

24/0,7

18

6

КЕР № 5

Модуль 6

26/0,7

20

6

КЕР № 6

Модуль 7

10/0,3

-

10

Проект

Всього

162/4,5

110

52

Модульна програма дисципліни модуль 1

ВСТУП. МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ХІМІЇ ЯК НАУКА І НАВЧАЛЬНИЙ ПРЕДМЕТ (1 година)

Предмет методики навчання хімії, її наукові основи. Завдання методики навчання хімії. Зв’язок методики навчання хімії з іншими науками та її місце в системі педагогічних наук. Методи досліджень, що використовуються в методиці навчання хімії.

Методика навчання хімії як навчальний предмет у вищому педагогічному навчальному закладі. Професіограма учителя хімії. Коротка історія становлення і розвитку методики навчання хімії. Перспективи розвитку методики навчання хімії. Система професійної підготовки студентів – майбутніх учителів хімії та вимоги до їх методичних знань й умінь.

Вклад учителів у розвиток методики навчання хімії.

Основні підручники та посібники з методики навчання хімії.

КОНЦЕПЦІЯ і стандарт ШКІЛЬНОЇ ХІМІЧНОЇ ОСВІТИ у 12-річній школі (4 години)

Місце хімії як базової дисципліни в системі безперервної освіти. Мета і завдання хімічної освіти школярів.

Науково-теоретичні та психолого-педагогічні основи побудови курсу хімії. Система хімічних знань як науково-теоретична основа відбору та побудови навчального предмета хімії.

Основні принципи побудови шкільного курсу хімії: науковості й доступності, наочності, систематичності й системності, принцип оптимального наближення теоретичних питань до початку курсу, принцип розвитку понять, принцип розподілу труднощів, принцип історизму, принцип політехнізму, демократизації і гуманізації навчання, принцип зв’язку з життям.

Реалізація диференційованого підходу до навчання учнів хімії у 12-річній школі.

Галузевий принцип представлення змісту освіти і державних вимог у Державному стандарті базової і повної середньої освіти. Структурування освітньої галузі „Природознавство”.

Зміст та структура базової хімічної освіти. Пропедевтика хімічних знань у дошкільному вихованні та початковій школі. Ознайомлення п’ятикласників з речовинами та їхніми властивостями у курсі „Природознавство”.

Хімія як інваріантна складова базового навчального плану основної і старшої школи. Розподіл годин навчального плану у межах галузі „Природознавство”. Наскрізні змістові лінії освітньої галузі „Природознавство”, зміст хімічної в ній.

структура і зміст шкільної хімічної освіти (1 година)

Загальна модель процесу навчання хімії, основні його компоненти: зміст хімії як навчального предмета, викладання, учіння, засоби навчання.

Формування змісту шкільного курсу хімії і вимоги до нього. Загальні вимоги до відбору знань; оптимальне співвідношення теоретичного й описового матеріалу, найважливіші закони, теорії і принципи їх відбору.

Система вмінь та навичок як важливий компонент змісту хімічної освіти.

Компетентністний підхід до формування змісту хімічної освіти.

Пропедевтика хімічних знань у дошкільному вихованні та початковій школі, ознайомлення учнів з речовинами та їхніми властивостями у курсі „Природознавство”.

Виховання і розвиток учнів у процесі навчання хімії.

МЕТОДИ НАВЧАННЯ ХІМІЇ (4 години)

Поняття „метод навчання” в педагогічній науці. Класифікація методів навчання хімії. Методи і методичні прийоми.

Шкільний хімічний експеримент як специфічний метод навчання хімії. Пізнавальне значення й основні функції хімічного експерименту. Види хімічного експерименту: демонстраційний, учнівський. Демонстраційний експеримент, вимоги до нього. Учнівський експеримент: лабораторні досліди та практичні заняття. Методика проведення лабораторних дослідів та практичних занять, оцінка результатів.

Пояснювально-ілюстративний і проблемний підходи до навчання хімії, застосування їх у конкретних ситуаціях. Методи проблемного навчання: проблемна розповідь, проблемно побудована лекція, проблемні запитання.

Використання хімічного експерименту, розрахункових та якісних задач з метою створення проблемних ситуацій. Етапи розв’язування учнями проблемних ситуацій.

Розв’язування задач і вправ як метод навчання хімії. Хімічні задачі, їх класифікація. Розрахункові та експериментальні задачі, їх види та методика розв’язування.