Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНХ (Шиян Н.І.) / МНК_ МНХ. Автор Шиян Н.І..doc
Скачиваний:
1264
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Урок удосконалення знань і вмінь

Для цих уроків характерне повторення, закріплення і узагальнення вивченого матеріалу. Але може мати місце і ознайомлення з новим матеріалом. Вони використовуються для аналізу контрольних робіт, для закріплення вміння розв’язувати розрахункові та експериментальні задачі і т.п.

Наприклад, урок у 8 класі: «Аналіз практичної роботи «Добування соляної кислоти і досліди з нею». Вчитель за допомогою епіпроектора демонстрував кращі учнівські роботи і зазначав їх позитивні сторони. Потім виявив типові помилки, шляхом бесіди пояснив їх і організував виконання тренувальних вправ, показав правильні прийоми практичних дій і залучив учнів до демонстрування дослідів.

Використання дидактичного матеріалу з елементами гри для закріплення вивченого (Хімія в школі № 6, 1990 р., с.31).

Приклад: Увага! Загадкова особа!

«Мої бабуся і дідусь були простими речовинами. Вона – жовтою-прежовтою, твердою, води не любила – страх! I навіть якщо їй вдавалося викупатися, завжди виходила сухою із води. Він був із дуже старинного і великого роду. Сам прозорий, легкий, свіжий. Вона так любила його, що в кінці-кінців від кохання, бідненька, і згоріла. Так з’явився мій батько – оксид. Ну а мати моя – вода. Хто ж я? Може загадка вам допоможе:

Что за странная вода,

Разольешь – ну прям беда:

Кожу ткани разлагает

И одежду прожигает.

Очень странная вода.

А зовется .... (кислота).

Шарада: Мы первым позовем кота,

Вторым измерим толщу вод,

Союз на третье нам пойдет,

А целым станет ..... (Кис-лот-а)

До цього ж типу років можна віднести і уроки-конференції.

До конференцій учні готуються вдома. Деякі питання учні можуть підготувати працюючи з учителями різних предметів.

При підготовці повідомлення до уроку учні повинні декілька раз проконсультуватися з учителем.

На 1-й консультації складається план виступу, визначається час повідомлення, джерела інформації, рекомендується ілюструвати матеріал.

На 2-й консультації – уточнюються і розбираються найбільш важливі питання підготовленого повідомлення.

На 3-й – вчитель провіряє зміст готового виступу, ілюстрації, якщо необхідно, допомагає оволодіти технікою хімічного експерименту.

На цих уроках можна використовувати фрагменти кіно- та діафільмів, кодоскоп і т.п.

Уроки-конференції вимагають великої затрати сил, тому їх рекомендують проводити десь 2-3 рази на рік.

Урок-конференція починається із вступного слова вчителя або учня, який повідомляє тему, розкриває її значення, знайомить з планом проведення і по черзі надає слово учням.

Інші учні повинні не лише слухати, а й активно працювати: самостійно конспектувати, або складати рецензію. Предметом рецензування може бути не лише усна відповідь, але й ілюстрації, проведення дослідів, складання таблиць, схем, тощо.

Для зняття втоми вчитель може робити узагальнення через 1-2 виступи, організовувати дискусію по тому чи іншому твердженню.

Заключна частина уроку-конференції присвячена підведенню підсумків. Необхідно показати позитивні моменти уроку, а про недоліки краще сказати індивідуально кожному учневі.

Зразок уроку-конференції с.58 – 62, Сучасний урок хімії.