Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Догляд за хворим після операцій на товстому кишечнику

Велике значення має правильно проведений режим харчування. У цих хворих особливо небезпечно завантажувати кишечник і викликати ранню перистальтику. Годувати хворого потрібно суворо за розпорядженням лікаря.

Догляд за хворими з кишковими норицями

При непрохідності кишечнику іноді для його спорожнювання накладають норицю на кишку — або тимчасово (якщо в майбутньому передбачається радикальна операція для усунення причини непрохідності і наступного закриття нориці), або постійно (якщо пухлина не підлягає видаленню або після видалення пухлини відновити природну прохідність не вдалося). В залежності від місця накладення нориці змінюється і характер його відокремлюваного: з нориці на тонкій кишці (ентеростома) воно буде рідким, а на дистальних відділах товстої кишки— мати вигляд оформленого калу (відокремлюване зі свища сліпої кишки — цекостоми — досить рідке). Хворих з кишковими норицями варто часто перев'язувати, щоб попередити подразнення і запалення шкіри навколо нориці. Пов'язку потрібно накладати так, щоб вона не сповзала при рухах. Педантичне дотримання чистоти — обов'язкова умова при догляді за хворими з кишковими свищами. Після кожного спорожнювання на виступаючу слизувату кишки протиприродного заднього проходу добре покласти серветку, змочену вазеліновою олією, покрити її марлевими серветками і ватою. Зміцнювати пов'язку краще бинтами або спеціальними бандажами. Застосовувати клеол, пластир не рекомендується, тому що часта зміна, застосування клейових пов'язок веде до подразнення шкіри, дерматиту.

Догляд за шкірою навколо кишкової нориці

Мацерація шкіри навколо нориці викликає болісні страждання пацієнта. Основною причиною роз'їдання тканин є дія ферменту підшлункової залози, що виділяється з кишковим вмістом (більше всього при тонкокишкових норицях). Тому для захисту шкіри від дії кишкового вмісту в пасти і мазі додають молочну кислоту, бікарбонат натрію, що сприяє нейтралізації трипсину при зіткненні його зі шкірним покровом. Для зміцнення шкірного покрову і додання йому більшої міцності застосовують водний розчин таніну (10 %). Цим розчином змазують ділянки шкіри, уражені дерматитом. Застосовують присипки сухого таніну, гіпсу, тальку, каоліну; крему «десітін» при цьому утвориться кірка, що охороняє шкіру від ферментів. Кишковий вміст, потрапляючи на кірку, стікає з неї (при відкритому методі лікування) або усмоктується пов'язкою, що закриває норицю.

Догляд за кишковою норицею після загоєння операційної рани.

Після сформування нориці і загоєння операційної рани для зменшення подразнення шкіри навколо нориці корисні щоденні ванни, що сприяють ліквідації дерматитів, що часто супроводжують нориці. З цього часу хворих навчають користуватися калоприймачем. При затримці калу може виникнути необхідність у клізмі. Медичній сестрі потрібно надягти рукавички, увести спочатку палець у проксимальний відділ кишечнику пацієнта, а потім провести наконечник і влити 500—600 мл води або 150—200 мл вазелінової олії, що викликає відходження калових мас.

Соседние файлы в предмете Уход за больными