Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Догляд за хворим після операцій на органах грудної клітки

Хворих після таких операцій необхідно поміщати в спеціально виділені палати, оснащені всім необхідним для надання екстреної допомоги. До виходу з наркозу хворий повинен знаходитись в ліжку без подушки. Після виходу зі стану наркозу хворому надають піднесене положення, найбільш зручне для дихання , відхаркування мокротиння, діяльності серця. Велике значення має киснетерапія (подається зволожений кисень). Винятково важливо для попередження скупчень слизу вчасно відсмоктувати мокротиння катетером або аспіратором. У зв'язку з різким зниженням пластичних здібностей тканин і ослабленням функцій організму ці хворі особливо схильні до утворення пролежнів, тому з перших днів після операції потрібно часто змінювати положення хворого хоча б на короткий термін, роблячи в цей час, якщо це необхідно, зміну білизни.

 Нерідко після операції в порожнині плеври, а іноді і перикарда залишають гумову дренажну трубку для евакуації скупчення повітря і рідини. Якщо рідини по трубці забагато, вона інтенсивно пофарбована кров'ю, сестра повинна викликати лікаря для рішення питання про допомогу (можливо, буде потрібно оперативне втручання для зупинки кровотечі). Небезпечні порушення герметичності дренажу, що може вести до засмоктування повітря і стискання серця і легень; стан хворих при цьому погіршується, стають частішими пульс, дихання , з'являється синюшність.

Дуже важливо стежити за тим, щоб не виникав застій в шлунку; при найменших його ознаках треба ввести через носовий хід тонкий зонд і евакуювати вміст шлунка.

Догляд за хворим після операції на органах черевної порожнини

Після операції на органах черевної порожнини під місцевим знеболюванням хворого потрібно укласти в ліжко так, щоб рана знаходилась в спокої. Якщо хірург не дає спеціальних вказівок, найбільш зручним буде положення з піднятим головним кінцем ліжка і злегка зігнутими ногами. Таке положення сприяє розслабленню черевної стінки, забезпечує спокій для операційної рани, поліпшує дихання і кровообіг.

Догляд за хворим після операцій на шлунку

Після операції на шлунку сестра повинна пам'ятати про можливості важких післяопераційних кровотеч, причому такий яскравий симптом, як кривава блювота, не завжди присутній, і кровотеча може протікати з перевагою загальних симптомів: блідість шкірних покривів, зміна наповнення та частоти пульсу, зниження артеріального тиску.

Догляд за хворими з гастростомою

Гастростому – нориця шлунка – найчастіше накладають при непрохідності стравоходу (рак, рубцеві звуження в результаті опіків і ін.). Через стому їжа надходить безпосередньо в шлунок, минаючи ротову порожнину і стравохід. Сестра повинна стежити за тим, щоб трубка не випала, особливо в найближчі дні після операції, коли ще не сформувався канал. Якщо ж це сталося, не треба намагатися ввести трубку, що випала, тому що введення «наосліп» може привести до влучення трубки не в шлунок, а у вільну черевну порожнину, що погрожує розвитком перитоніту. Після сформування нориці і зняття швів треба навчити хворого вводити трубку самостійно. Після кожної годівлі потрібно робити туалет шкіри навколо нориці. Для попередження роздратування шкіру змазують індиферентними мазями (цинковою, пастою Лассара й ін.).

Соседние файлы в предмете Уход за больными