Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Види хірургічного інструментарію

Усі хірургічні інструменти підрозділяють на загальні і спеціальні. Загальнохірургічні інструменти застосовуються при оперативних втручаннях у будь-яких анатомічних областях. Спеціальні хірургічні інструменти розроблені для виконання операцій у «вузьких» областях хірургії: торакальній, серцево-судинної хірургії, нейрохірургії, гінекології, урології, щелепно-лицьовій хірургії, а також для ендоскопії і ендовідеохірургії.

Усі хірургічні інструменти умовно підрозділяють на наступні групи: що роз'єднують; що захоплюють; що проколюють; розширювальні і що відтискують; зондувальні; допоміжні; механізовані.

1. Інструменти, що роз'єднують тканини

Основні інструменти для роз'єднання тканин – ті, що ріжуть. До них відносяться: скальпелі, ножі, ножиці, гострозубці, пилки, свердла, фрези, распатори, долота, стамески, бори і гострі ложки. Скальпелі бувають двох основних видів. Часто використовують скальпелі зі знімним лезом.

Хірургічні ножі, як правило, застосовують при ампутаціях. Виділяють резекційний ніж, ампутаційний ніж Лістона. Хірургічні ножиці відрізняються тим, що мають довгі тонкі бранші, прямі або вигнуті бранші, гострі або закруглені закінчення. Частіше використовують тупокінцеві або гострі ножиці, вигнуті по площині – ножиці Купера і по профілю – ножиці Ріхтера, а також тонкі гострі ножиці Мейо, Брофи й інші зразки, що розрізняються по довжині, формі і заточенню частини, що ріже. У хірургії застосовують пилки трьох основних видів: листова пилка Шар’єра, дугова пилка Шар’єра і пила Джильді. До інструментів цієї категорії відносять кісткові щипці Люєра, Лістона, Дальгрена, реберні ножиці Дуайена. До інструментів, що роз'єднують, відносять распаторы, долота, остеотоми, кісткові ложки Фолькманна, рвані з набором фрез.

2. Інструменти, що захоплюють тканини

До них відносяться кровоспинні затискачі і клеми, голкотримачі, пінцети, тканинні затискачі і щипці, гніти шлункові і кишкові, корнцанги.

Кровоспинні затискачі застосовують для утиску тканин судин. Усі кровоспинні затискачі бувають прямими і вигнутими. У більшості затискачів зубці відсутні. Затискач Кохера прямий і вигнутий – зубцюватий затискач. Класичний затискач без зубця з поперечною насічкою – затискач Більрота. Затискачі можуть бути масивними і тонкими, короткими і довгими, без зубців, з різною насічкою. Затискач (москіт) відрізняється короткими, тонкими, прямими і вигнутими робочими браншами, із зубцем або без нього.

Кровоспинні судинні клеми. Є безліч конструкцій судинних клем, найбільш поширена клема «бульдог», судинна клема Карреля, що має спеціальну спіраль для більш міцної компресії браншей.

Тканинні затискачі і щипці. Тканинні затискачі потрібні для утримання органа в рані у визначеному положенні при його мобілізації або видаленні. Застосовуються лапчасті щипці Аліса, зубцюватий затискач Федорова, вікончатий затискач Люєра.

Шлункові і кишкові гніти. Гніт Пайера – спеціальний затиск для роздавлювання стінки шлунка. Кишкові гніти Кохера бувають еластичні і що роздавлюють, їх застосовують для утримання стінки кишки. Затискач Мікуліча служить для фіксації білизни до очеревини.

Голкотримачі. (голкотримачі Гегара, Мат’є, Меццо-Гегара). Меццо-Гегара являє собою прямий класичний голкотримач; він може мати різну довжину і ширину ручок, різну насічку на браншах. Голкотримач Мат’є оснащений спеціальною кремальєрою і ручками без кілець. Білизняні цапки Бакхауза, Джонсона служать для фіксації операційної білизни.

Пінцети. Анатомічні пінцети мають бранші з поперечною насічкою. Хірургічні пінцети відрізняються наявністю зубця на кінці пінцета. Бранші їх гладкі або з насічкою. Анатомічні пінцети бувають прямі і вигнуті, із браншами різної довжини, з тонкими і широкими браншами. Звичайний хірургічний пінцет без поперечної насічки може мати різне число зубців на кінці.

До спеціальних затискачів відноситься корнцанг. Затиск призначений для подачі інструментів, введення тампонів і дренажів.

Соседние файлы в предмете Уход за больными