Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Транспортування хворих у профільне відділення

Транспортування хворих – це перенесення або переведення їх з приймального до лікувального відділення, з одного лікувального відділення до іншого або з однієї лікарні до іншої, а також перекладання хворого у ліжко.

Спосіб транспортування хворого визначає лікар залежно від важкості стану хворого. Залежно від загального стану всі хворі поділяються на транспортабельних і нетранспортабельних.

Транспортабельні– це хворі, які без шкоди для свого здоров’я можуть самостійно пересуватися (хворі у задовільному стані), яких можна перевезти на каталці, кріслі-каталці, перенести на носилках (хворі у стані середньої важкості або важкохворі). Нетранспортабельні – це хворі, які перебувають у важкому стані, яким перевезення або перенесення може спричинити загрозу для життя. Цим хворим необхідно надати невідкладну або реанімаційну допомогу, а потім хворих можна транспортувати до відділення (реанімаційного, кардіореанімаційного, хірургічного, тощо).

Схема транспортування хворих до лікарні

хворий

Транспортабельний (у змозі перенести перевезення

нетранспортабельний

стан задовільний

важкохворий

Медична допомога надається на місці, потім хворого переводять в реанімаційне відділення

хворий іде сам у супроводі середнього або молодшого медперсоналу

носилки, каталка,

крісло-каталка

Транспортування хворих з приймального до лікувального відділення

  • Хворі, у яких задовільний стан, йдуть до відділення самостійно, але в супроводі медичної сестри або санітарки.

  • Хворих у стані середньої важкості перевозять до відділення на кріслі-каталці або переносять на руках.

  • Важкохворих транспортують на спеціальній каталці, вкритій ковдрою та чистим простирадлом (індивідуальним для кожного хворого). (мал. 1.1)

  • При відсутності каталки хворого переносять на носилках.

М

ал. 1.1. Транспортування хворого на кріслі-каталці (а); перенесення хворого одним санітаром (б)

а б

П

равила перекладання хворого з кушетки на носилки або каталку

1. При достатній площі приміщення ножний кінець носилок ставлять прпендикулярно до головного кінця кушетки; при недостатній площі – носилки ставлять паралельно до ліжка.

2. При перпендикулярному положенні носилок або каталки трьома санітарами: один санітар підводить руки під голову та лопатки хворого, другий санітар бере хворого під таз та верхню частину стегон, третій санітар – посередині стегон та гомілок. Узгодженими рухами вони одночасно піднімають хворого і кладуть його на носилки або каталку. (мал. 1.2.)

3. При перпендикулярному положенні носилок або каталки двома санітарами: один санітар підводить руки під шию та лопатки хворого, другий санітар підводить руки під поперек та коліна хворого. Узгодженими рухами вони одночасно піднімають хворого і кладуть його на носилки або каталку. (мал. 1.3.)

4. При перпендикулярному положенні носилок або каталки одним санітаром (можливо для дітей або дорослих при невеликій масі тіла) у положенні хворого сидячи санітар бере хворого на руки, однією рукою тримаючи його під лопатки, а другою під стегна. При цьому хворий повинен охопити шию санітара руками.

Мал. 1.2. Перекладання хворого двома або трьома санітарами

Мал. 1.3. Перекладання хворого з кушетки на носилки або каталку

Соседние файлы в предмете Уход за больными