Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Підготовка операційного поля

Попередня підготовка місця, де буде виконуватися розріз – операційне поле, починається напередодні операції і включає загальну гігієнічну ванну, зміну білизни, гоління волосся сухим способом безпосередньо в місці операційного доступу. Після гоління волосся шкіру протирають спиртом.

При обробці операційного поля безпосередньо в операційній варто дотримуватись наступних принципів:

  • обробка повинна бути значно ширше, ніж зона оперативного доступу;

  • послідовність обробки – "від центра до периферії";

  • багаторазовість обробки під час операції (до початку і перед накладенням швів);

  • найбільш забруднені ділянки обробляються в останню чергу.

Перед хірургічним втручанням на операційному столі операційне поле широко змазують 5% спиртовим розчином йоду. Безпосереднє місце операції ізолюють стерильною білизною і знову змазують 5% спиртовим розчином йоду. Перед накладанням і після накладання швів на шкіру її обробляють тим же спиртовим розчином. Цей спосіб відомий як спосіб Гроссиха-Филончикова. При підвищеній чутливості до йоду шкіру у дорослих хворих і у дітей обробляють 1% спиртовим розчином діамантового зеленого (спосіб Баккала).

Для обробки операційного поля використовують 0,5% спиртовий розчин гибитана (хлоргексидину биглюконат), як і для обробки рук хірурга перед операцією.Тепер набула поширення обробка операційного поля первомуром (3-разово, потягом 1,5 хвилин). При невідкладній операції підготовка операційного поля полягає в голінні волосся, обробці шкіри 0,5% розчином нашатирного спирту, а потім одним з методів (за Гроссихом-Філончиковим, Баккалом та ін.).

Тема 7. «хірургічні маніпуляції і хірургічна операція, догляд за оперованими хворими» Поняття про хірургічну маніпуляцію і хірургічну операцію

Оперативна хірургія – наука про хірургічні операції, що містить в собі техніку, способи і правила проведення оперативних втручань. Сучасні підходи до планування хірургічного втручання ґрунтуються на кваліфікації хірурга, технічному оснащенні і методологічних підходах до проведення операції.

Операція – це механічний вплив на тканини й органи хворого, проведений з метою діагностики (уточнення характеру патологічного процесу) і лікування. Хірургічна операція містить у собі три основних етапи: доступ, оперативний прийом і завершення операції. Будь-яка операція починається з доступу. При характеристиці хірургічного доступу застосовують терміни «макротомія», «міді-міні-томія» і «мікротомія». Макротомія – традиційний доступ класичної хірургії, що забезпечує широкий огляд і достатній кут операційної дії хірурга. Міді- або мінітомія – обмежений доступ, при якому хірургічні дії здійснюють за допомогою спеціальних подовжених інструментів: глибинні ранорозширювачі, освітлювачі і подовжені інструменти - маніпулятори. Хірургічне втручання при цьому виконується під безпосереднім візуальним контролем або за допомогою оптичних приладів. Мікротомія – крапкові розрізи і проколи, через які в порожнині або в глиб тканин вводять ендохірургічні інструменти (порти, освітлювачі, степлери, маніпулятори). Втручання здійснюється в штучному газовому середовищі під контролем відеосистеми за допомогою спеціальних інструментів – маніпуляторів.

Оперативний прийом – основна частина операції, що включає в себе маніпуляції на ураженому органі або тканині (резекція або видалення органа, накладення анастомозів, зашивання ран і т.д.)

Завершення операції (вихід з операції) – етап, що включає в себе відновлення цілісності тканини і шкіри, порушеної в ході оперативного втручання або знаряддям, що ранить.

Соседние файлы в предмете Уход за больными