Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

2. Санітарно-гігієнічний режим харчування хворих

  1. Роздачу їжі хворим виконують буфетниці і чергові медичні сестри відділення в халатах з маркуванням «для роздачі їжі».

  2. Прийом їжі хворими відділення (за виключенням тяжкохворих) відбувається в спеціально виділеному приміщенні – столовій.

  3. Після кожної роздачі їжі проводять ретельне прибирання приміщень буфетної і столової з використанням розчинів дезинфікантів.

  4. Мочалки для миття посуду та ганчір’я для протирання столів після закінчення прибирання кип’ятять або обеззаражують, потім сушать і зберігають в спеціальній чистій тарі з кришкою.

Додаток 3

Інструкція про відділення спільного перебування матері і дитини в пологовому будинку (відділенні)

1. Загальні положення

Спільне перебування породіллі і новонародженої дитини в палаті післяпологового відділення стаціонару значно знижує частоту захворювань породіль і новонароджених, дає можливість здійснити раннє прикладання дітей до грудей матері, повністю використати молозиво для годування, що буде сприяти становленню лактації.

Особливістю пологового будинку (акушерського відділення) зі спільним перебуванням матері і дитини є активна участь матері в догляді за новонародженою дитиною.

При спільному перебуванні матері і дитини після пологів обмежується контакт новонародженого з медичним персоналом, знижується можливість інфікування дитини госпітальними штамами мікробів, Складаються сприятливі умови для заселення організму новонародженого мікрофлорою матері. При такому режимі є можливість навчити матір навичкам виходжування та догляду за новонародженим.

При спільному перебуванні матері та новонародженого їх розміщують в палатах (на одне-три ліжка, можливе перепланування післяпологових палат у раніше побудованих пологових будинках для перебування матері і дитини. Бажана наявність у кожній палаті туалету і душової, але допускається використання палат з умивальником без санвузла.

Палата спільного перебування матері і дитини оснащується: медичними вагами для зважування новонародженого, сповивальним столом, тумбочкою для зберігання білизни новонародженого і розміщення медикаментів, що використовуються для догляду за шкірою та слизовими новонародженого (дитяча рослинна олія у індивідуальних упаковках, стерильна вода для промивання очей та інше), палаті є пам'ятка (інструкція) для матерів, в якій наведені основні правила догляду за новонародженими, їх годування, санітарно-гігієнічний режим.

2. Протипоказання для спільного перебування матері і дитини:

протипоказання з боку матері:

  • тяжкі форми пізніх гестозів;

  • екстрагенітальні захворювання в стадії декомпенсації;

  • операційні втручання з тяжкими порушеннями гомеостазу;

  • гострі інфекційні захворювання;

  • розриви промежини ІІІ ступеня.

  • Протипоказання з боку новонародженого:

  • недоношеність IV ступеня;

  • внутрішньоутробна гіпотрофія плоду III ступеня;

  • асфіксія при народженні (середнього і важкою ступенів);

  • родова травма з порушеннями функцій життєвоважливих систем;

  • важкі вроджені вади;

  • гемолітична хвороба важкого ступеня;

  • синдром дихальних розладів ІІ і ІІІ ступенів.

Соседние файлы в предмете Уход за больными