Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Склад аптечки “Антиснід”

  1. 70˚ етиловий спирт

  2. 5% спиртовий розчин йоду

  3. наважки сухого калію перманганату по 0,5 г ( в разі виникнення аварії наважку розчиняють в 1 літрі дистильованої води)

  4. 1% розчин борної кислоти або 1% розчин азотнокислого срібла для обробки очей

  5. 1% розчин протарголу для обробки носа

  6. 6% розчин перекису водню

  7. перев’язувальний матеріал

  8. піпетки

  9. ножиці

  10. лейкопластир

  11. напальники

  12. гумові рукавички

  13. стерильні ватні або марлеві кульки

  14. окуляри

  15. ємності на 1 літр

  16. наважки хлораміну по 30 г

Правила стерилізації і дезінфекції виробів медичного призначення наказ № 408 методи, засоби та режим передстерілізаційного очищення, дезінфекції та стерилізації виробів медичного призначення

1. Дезінфекція виробів медичного призначення

    1. Шприци, голки, інструментарій після використання їх для проведення маніпуляцій промивають від залишків крові, виворотки та інших рідин в спеціально виділеній ємкості з дезинфікуючим розчином (3% розчин соди, 3% розчин хлораміну).

    2. Після цього вироби медичного призначення кип’ятять в 3% розчині соди (30,0 соди і 970,0 води) протягом 15 хвилин або в дистильованій воді протягом 30 хвилин. Після дезинфекції вироби ретельно миють під проточною водою.

    3. Промивні води обеззаражують кип’ятінням протягом 30 хвилин або засипають сухим хлорним вапном у співвідношенні 200 гр сухого хлорного вапна на 1 літр промивних вод, перемішують і залишають для обеззаражування на 60 хвилин в ємності з кришкою.

  1. Передстерілізаційне очищення

    1. Передстерілізаційне очищення передбачає видалення з виробів білкових, жирових, механічних забруднень і залишкових кількостей лікарських препаратів.

    2. Після дезинфекції мед. інструментарій замочують в миючий розчин, підігрітий до 50˚ на 15 хвилин, повністю занурюючи усі ємкості. Для приготування 1 літра миючого розчину необхідно взяти: 200,0 гр. – 3% перекису водню, 5 гр. – миючого розчину («Прогрес», «Астра», «Лотос»), 795 гр. дистильованої води.

    3. Через 15 хвилин в цьому ж розчині йоржами миють по черзі всі частини мед.інструментарію, витрачаючи на кожен предмет 25-30 сек.

    4. Вимиті предмети прополіскують в проточній воді, потім протягом 30-40 секунд в дистильованій воді.

    5. Якість перед стерилізаційного очищення виробів на наявність крові шляхом постановки азопіранової і амідопіринової проби і фенолфталеїнової на наявність остаточних кількостей лужних компонентів розчину.

    6. Контролю підлягає 1% одночасно оброблених виробів одного найменування, але не менше 3-5 одиниць.

Наказ № 720 «Профілактика внутрішньолікарняної інфекції в лпз (хірургія, реанімація)

І. Санітарно-гігієнічний режим в приймальному відділенні

1.1. Дерев’яні шпателі після використання знищують, а металічні – обеззаражують.

Термометри повністю поміщають в ємність з дезинфікуючим розчином.

1.2. Після прийому кожного хворого клейонку обов’язково протирають ганчір’ям, змоченим розчином дезинфіката.

1.3. В якості засобів для дезинфекції рук застосовують 80% етиловий спирт, 0,5% розчин хлоргесидину біглюканату в 70% етиловому спирті, 0,5% (0,125% по активному хлорі) розчин хлораміну.

1.4. Щітки для обробки рук миють і кип’ятять в 2% содовому розчині протягом 15 хвилин. Чисті щітки зберігають в стерильних біксах, виймають по мірі необхідності стерильним корнцангом.

1.5. Для кожного з членів чергової бригади виділяють індивідуальне полотенце. Полотенце змінюють не менше 1 разу за добу.

1.6. Хворий в прийомному відділенні проходить повну санітарну обробку: приймає душ (або ванну) (по вказівці лікаря), стриже нігті.

1.7. Після санітарної обробки хворий одягає чисту лікарняну білизну, халат (піжаму), капці.

1.8. Мочалки для миття хворих, машинки для стрижки волосся, бритви та прибори для гоління, кусачки і ножиці для нігтем, наконечники для клізм і ванни – все це предмети обеззаражування.

1.9. Прибиральний матеріал (відра, тази и т.п.) маркірують і використовують строго за призначенням. Ганчір’я заготовляють і зберігають строго по об’єктам обробки. Після використання прибиральний матеріал обеззаражують.

Соседние файлы в предмете Уход за больными