Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Застосування послаблюючих клізм (олійна, гіпертонічна, емульсійна). Олійна клізма

Олійну клізму застосовують при завзятих запорах, особливо спастичного походження; запальні і виразкові процеси товстого кишечника.

Для цього використовують 100-200 г підігрітого до температури 37-38 °С будь-якого рослинного масла, що вводять у пряму кишку за допомогою гумового грушоподібного балончика або шприца Жані. Ставлять зазвичай увечері (після процедури хворий повинен спокійно полежати протягом півгодини), при цьому ефект клізми наступає через 10-12 годин, звичайно уранці.

Механізм дії олійної клізми: послаблюючий ефект олійної клізми заснований на тому, що олія обволікає кал і полегшує його виведення. Крім цього, під впливом кишкової мікрофлори і соку олія частково розщеплюється, і виникаючі при цьому жирні кислоти справляють на кишкову стінку слабку подразнюючу дію, яка сприяє відновленню нормальної перистальтики.

Застосування олійної клізми:

  1. Проведіть психологічну підготовку хворого і поясніть йому, що після виконання процедури він декілька годин повинен полежати. Краще таку клізму зробіть увечері, щоб акт дефекації переважно настав вранці.

  2. Підігрійте на водяній бані олію до температури 37-38 ˚С.

  3. Одягніть фартух і гумові рукавички.

  4. Заповніть олією гумовий балон або шприц Жане.

  5. Підстеліть під хворого клейонку.

  6. Покладіть хворого на лівий бік з підведеними до живота ногами.

  7. Оголіть задньопрохідний отвір і введіть у пряму кишку обертаючими рухами газовідвідну трубку, змазану олією, на глибину 10-15 см.

  8. Приєднайте шприц Жане до трубки і введіть олію в пряму кишку.

  9. Перегніть кінець трубки, від’єднайте шприц Жане і наберіть у нього трохи повітря.

  10. Приєднайте ще раз шприц Жане до трубки і введіть залишки олії в пряму кишку.

  11. Вийміть газовідвідну трубку з шприцом.

  12. Порадьте хворому спокійно полежати, щоб утримати олію в прямій кишці.

  13. Якщо через 10-12 годин дія олійної клізми не настане, то зробіть очисну клізму, при відсутності протипоказань.

Гіпертонічна клізма

Гіпертонічну (сольову) клізму використовують при атонічних запорах, парезі кишечника після хірургічних втручань на органах черевної порожнини, у хворих з набряки, зокрема набряком мозкових оболонок.

Протипоказання для постановки гіпертонічної клізми є гострі запальні і виразкові захворювання нижніх відділів кишечника, тріщина у ділянці заднього проходу.

Механізм дії гіпертонічної клізми: дія гіпертонічної клізми носить осмотичний характер: для розведення гіпертонічного розчину до ізотонічної концентрації в просвіт прямої кишки через кишкову стінку інтенсивно поступає міжклітинна рідина, яка розріднює кал. Крім цього, міцний, сольовий розчин збуджує перистальтику, і в результаті такої сполученої дії хвилин через 20 відбувається опорожнення кишечника. Завдяки своєму осмотичному дії сприяють виходу води із тканин у просвіт прямої кишки, те їх застосовують у боротьбі з набряками, зокрема з набряком мозкових оболонок

Для виконання гіпертонічної клізми застосовують 50—100 мл 10 % розчину хлориду натрію або 20—30 % розчину сульфату магнію, який вводять у пряму кишку за допомогою гумового балончика або шприца Жані, після чого просять пацієнта втриматися від дефекації протягом 20—30 хвилин.

Соседние файлы в предмете Уход за больными