Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Пам’ятка для медичних працівників по профілактиці професійного зараження гострими вірусними гепатитами в, с, та сніДом

  1. Всі маніпуляції, при яких можливе забруднення рук кров’ю або сироваткою слід проводити тільки в гумових рукавичках.

  2. Під час роботи всі ушкодження на руках повинні бути закриті напальниками та лейкопластирами.

  3. При наявності загрози розбризкування крові та сироватки та потрапляння їх в обличчя слід працювати в масках та захисних щитках або окулярах.

  4. Медперсоналу забороняється палити, приймати їжу та питво у приміщеннях, де проводяться процедури, пов’язані з контактами з біологічними рідинами.

  5. Розбору, миття та прополіскування медичного інструментарію, що контактував з кров’ю та сироваткою слід проводити тільки після попередньої дезінфекції в гумових рукавичках.

  6. Після будь-якої процедури з порушенням цілісності покривів (забір крові, ін’єкції, ін фузії, тощо) слід проводити ретельну обробку рук: гігієнічну дезінфекцію та двічі миття рук з милом під проточною водою з подальшим висушуванням індивідуальним рушником або одноразовими серветками.

  7. Поверхні робочих столів у кінці зміни, а також в разі забруднення кров’ю або сироваткою слід негайно обробляти 3% розчином хлораміну.

  8. Всі вироби медичного призначення, на яких залишились, або могли залишитись біологічні рідини після використання мають бути продезінфіковані.

Дії медперсоналу в аварійних ситуаціях, при яких можливе внутрішньо лікарняне інфікування гострими вірусними гепатитами в, с та сніДом

  1. При забрудненні біологічними рідинами (кров’ю та секретами) шкіри на відкритих ділянках тіла, її обробляють дезрозчином або 70˚ етиловим спиртом, миють з милом та повторно обробляють 70˚ етиловим спиртом.

  2. При потраплянні біологічних рідин на слизові оболонки: очей – негайно промити 0,05% розчином перманганату калію або проточною водою з послідуючим закапуванням 1% розчину азотнокислого срібла; в ротову порожнину – терміново прополоскати 70˚ етиловим спиртом або 0,05% розчином перманганату калію.

  3. При пошкодженні шкіри (порізи, уколи) гострим інструментарієм, на якому залишились або потенційно могли залишитись біологічні рідини (кров, сироватка), слід видавити кров з ранки, зняти рукавички і занурити їх у дезрозчин, руки ретельно вимити з милом, обробити їх 70˚ етиловим спиртом, змазати рану 5% розчином йоду. Заклеїти пластиром, вдягти напальник (при ушкодженні пальців рук) та цілі гумові рукавички.

  4. При попаданні матеріалу на одяг: місце забруднення обробити дезрозчином, потім цей одяг замочити в дезрозчині . Шкіру під забрудненим одягом обробити 70˚ етиловим спиртом.

  5. При попаданні матеріалу на взуття його негайно обробляють серветкою, змоченою дезрозчином.

  6. При потраплянні матеріалу на предмети довкілля (меблі, стіни, підлогу та інше) забруднене місце заливають дезрозчином, а потім протирають серветкою, змоченою дезрозчином.

  7. Всі випадки аварійних ситуацій повинні бути зафіксовані у спеціальних журналах і доведені до відома адміністрації закладу.

Соседние файлы в предмете Уход за больными