Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Переміна натільної та постільної білизни, забезпечення фізіологічних випорожнень

Нагляд за дитиною у стаціонарі є невід‘ємною частиною лікувального процесу, від якого залежить успіх лікування.

Поряд з другими гігієнічними заходами він передбачає регулярну зміну постільної білизни, яка проводиться у відділенні один раз на 7-10 днів, або по мірі забруднення. Звичайно це проводиться після гігієнічної ванни, або, якщо стан дитини важкий і знаходиться на суворому ліжковому режимі – після належного туалету.

Якщо хвора дитина приймає їжу в ліжку, то білизну необхідно перестилати щоразу після їди з метою видалення крихт, останків їжі та розправлення складок. Переміна постільної білизни включає переміну простирадл, наволочок, підодіяльників. Ковдра повинна бути з бавовняної тканини, оскільки вона добре провітрюється и дезінфікується. На неї одягають підодіяльники; влітку використовують тканинні ковдри. Звичайно, поряд зі зміною постільної білизни проводять зміну натільної білизни. Діти старшого віку, які мають задовільний стан, переодягаються самостійно, а хворим молодшого віку допомагають середні або молодші медичні сестри. Під час зміни натільної білизни важкохворій дитині, яка знаходиться на суворому ліжковому режимі, медична сестра береться за край сорочки, знімає її через голову, і потім вивільнює руки. Чисту білизну одягають у зворотній послідовності. Якщо в хворого пошкоджена рука, то спочатку знімають рукав зі здорової руки, а потім з хворої. Одягають сорочку спочатку на хвору, а потім на здорову руку.

Методика зміни постільної білизни. Якщо хворий може сидіти, то медична сестра пересаджує його з ліжка на стілець й перестилає постіль. Зміну білизни в хворих дітей старшого віку, які знаходяться на суворому постільному режимі, виконують двома способами:

1. Брудне простирадло скатують валиком з боку голови і ніг, а потім видаляють. Чисте простирадло, скатане с двох сторін, як бинт, підводять під хрестець хворої дитини і розправляють відповідно довжині ліжка (мал. ???).

2. Хвору дитину переміщують на край ліжка, потім скатують брудне простирадло по довжині, на вільному місті розправляють чисте; у той же час на неї перекладають хворого, а на другій стороні знімають брудне й розправляють чисте простирадло (мал. ???).

Брудну (окремо постільну та натільну) білизну збирають у пластмасові баки з кришками або клейончасті мішки і виносять з палати в спеціальну кімнату. У відділенні повинен знаходитись запас білизни на добу. Несвоєчасна і неправильна зміна білизни, зокрема, постільного, сприяє виникненню пролежнів.

Забезпечення фізіологічних випорожнень

У педіатричному відділенні проводиться щоденне спостереження за випорожненнями хворих дітей з відповідною реєстрацією в історії хвороби. Медична сестра повинна підрахувати кількість випорожнень дитини, оглянути їх, своєчасно попередити лікаря в разі наявності в них патологічних домішок, учащення або відсутності. У листі медичної сестри щоденно вказується, кількість і характер випорожнень (кашкоподібний, оформлений, розріджений, наявність патологічних домішок). Після кожного випорожнення і сечовипускання, щоб запобігти виникненню попрілості, рекомендується підмивати дитину теплою проточною водою; дівчаток, зокрема, спереду назад так, щоб калові маси разом з водою не попадали в статеву щілину. Для більш ретельного очищення шкіри застосовують ватні тампони. Після підмивання достатньо обережно промокальними рухами просушити шкіру м'якою пелюшкою; при проблемах, що виникають під час догляду за шкірою дітей грудного віку, усі природні складки шкіри змазують дитячим маслом або стерилізованою рослинною олією; можна також користуватися дитячим кремом. Засоби для обробки шкіри підбираються індивідуально.

Якщо дитина знаходиться на строгому постільному режимі, їй підкладають судно (емальоване або гумове) або подають сечоприймач (одноразовий, емальований або скляний). Дитина, якій дозволено вставати, повинна користуватися індивідуальним горщиком, який ставлять під ліжко. Судно, сечоприймач багаторазового використання або горщик щодня миють гарячою водою з миючими засобами і потім обробляють спеціальними дезинфікуючими засобами. Якщо дитина не контролює фізіологічні відправлення, що пов’язано з важким станом або віковими особливостями, використовують марлеві або одноразові підгузники (памперси), які підбирають відповідно віку дитини і своєчасно міняють. Слід пам’ятати, що застосування памперсів не виключає появу попрілості.

Соседние файлы в предмете Уход за больными