Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Правила роботи при проведенні протипедикульозних обробок:

  1. Роботу по розфасовці, приготуванні робочих розчинів, обробці речей, проводять на відкритому повітрі або у нежилих провітрюваних приміщеннях при наявності спецодягу, гумових рукавичок, захисних окулярів та респіраторів (ватно-марлевих масок).

  2. Пацієнтів обробляють у спеціально відведених приміщеннях в разі відсутності захворювань та уражень шкіри.

  3. Весь посуд для розчинів повинен бути промар керований і не використовуватись для інших цілей.

  4. Всі засоби зберігають у приміщенні, куди заборонено входити стороннім, вся тара повинна бути щільно закрита та промаркірована. Кожен із засобів повинен мати паспорт, де вказано назву препарату та виробника, вміст активної речовини, умови зберігання, дату виготовлення та термін придатності.

  5. У місці проведення дезінсекції повинна бути вода, миючі засоби, рушники та аптечка для надання невідкладної допомоги в разі отруєння.

  6. Перед початком роботи всі робітники проходять спеціальні інструктажі. Вони підлягають регулярним медичним оглядам. Не допускаються до роботи із дезінсектицидними засобами особи молодші 18 років, вагітні, матері, що годують груддю, та люди при наявності захворювань, пов’язаних із роботою з препаратами.

Згідно вищевказаних нормативних документів у приймальному відділенні обов’язково проводять огляд хворого на педикульоз або вошивість. Огляду підлягають волосяні покрови голови (для виявлення головної воші), лобок і пахвові ямки (для виявлення лобкової воші або площиці лобкової) одяг, особливо складки білизни, внутрішні шви (для виявлення платтяної воші).

Особливе значення має огляд волосяних покровів голови, оскільки там педикульоз зустрічається найчастіше. Проявляється це свербінням голови. Під час огляду голови, особливо її потиличної ділянки, можна побачити свіжорозчухані місця, кірки, що утворилися після розчуху, яйця вошей (гниди) сірувато-білого кольору, щільно прикріплені до волосся, особливо поблизу його кореня, статевозрілу вошу (середній розмір самки 3 мм, самця – 2 мм).

Санітарна обробка хворих із педикульозом

У санпропускнику заготовте спеціальну укладку, в яку помістіть такі предмети: лупа, настільна лампа, бритва, ножиці, машинка для стрижки волосся, густий гребінець, 10% оцтова кислота, клейонка, косинка бавовняна і поліетиленова, мішок для одягу, а також окуляри, гумові рукавички, маска, халат і косинка для персоналу.

  1. Перед проведенням санітарної обробки хворого з педикульозом зав’яжіть маску, надіньте гумові рукавички, додатковий халат і косинку.

  2. Посадіть хворого на кушетку, застелену клейонкою.

  3. Обробіть волосся хворого одним із розчинів, що мають педикулоцидні властивості (згідно інструкції) .

  4. Приміщення обробіть цим же дезинфікуючим розчином за допомогою гідропульта.

  5. Халат, косинку, маску та одяг хворого складіть у клейончастий мішок і відправте в дезинфікаційну камеру. Волосся складіть у відро і спаліть або залийте кип’ятком.

  6. На титульному листі «медичної карти» зробіть відповідний запис «Педикульоз (головний, платтяний, лобковий) санітарна обробка (дата, підпис медичної сестри)».

  7. Хворого через 10 днів додатково оглядають у лікувальному відділенні.

Запам’ятайте! Вагітним жінкам, дітям до 5 років та особам із пошкодженням шкіри голови використовуйте 5% борну мазь, 0,25% емульсію дикрезилу, 0,5% розчин метилацетофосу в однакових кількостях з 10% розчином оцтової кислоти. Для знищення гнид, крім дезинфікуючих розчинів додатково змочіть волосся 10% підігрітим оцтовим розчином, покрийте косинкою на 20 хвилин, промийте теплою водою і вичешіть густим гребінцем.

Соседние файлы в предмете Уход за больными