Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Doglyad_za_khvorimi_praktika.doc
Скачиваний:
4585
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
6.06 Mб
Скачать

Правила перенесення хворого на носилках:

  • Перенесення хворого здійснюють 2 або 4 санітари (мал.1.4. та 1.5).

  • При перенесенні хворого санітари повинні йти не в ногу, короткими кроками.

  • При транспортуванні сходами вгору хворого несуть головою вперед; санітар, що йде попереду, тримає носилки на опущених руках, а санітар, що йде позаду, повинен підняти ручки носилок або тримати їх у себе на плечах(мал.1.6).

  • При транспортуванні сходами вниз хворого несуть ногами вперед; санітар, що йде позаду, тримає ручки носилок на витягнутих руках, а санітар, що йде попереду, тримає ручки носилок на своїх плечах. Таким чином досягається горизонтальне положення хворого (мал.1.6).

  • Носилки застеляють простиралом, а хворого вкривають ковдрою. Після кожного хворого білизну змінюють, ковдри провітрюють, а після хворих на інфекційні захворювання – дезінфікують.

  • Зручно транспортувати хворого, поклавши носилки на каталку.

Мал.1.4. «Хворого несуть уперед головою»

Мал. 1.5. Чотири стилізовані чоловічки, які несуть носилки (фотобанк Лорі)

а

Мал. 1.6. Транспортування хворого по сходах: а) вгору; б) вниз.

Правила перекладання хворого з носилок у ліжко

При перекладанні важкохворих з носилок у ліжко зручніше двом або трьом особам. При невеликій масі тіла хворого це може зробити й одна людина.

При достатній площі в палаті ножний кінець носилок ставлять перпендикулярно до головного кінця кушетки; два або три санітара узгодженими рухами одночасно піднімають хворого і, повернувшись на 90о, кладуть його у ліжко. (мал. 1.3)

При недостатній площі в палаті носилки ставлять паралельно до ліжка так, щоб їх головний кінець був біля головного кінця ліжка; два або три санітара узгодженими рухами одночасно піднімають хворого, медсестра прибирає каталку або носилки і санітари кладуть хворого у ліжко.

При недостатній площі носилки розміщують паралельно до ліжка так, щоб їх головний кінець знаходився біля ніжного кінця ліжку; два або три санітара узгодженими рухами одночасно піднімають хворого і, повернувшись на 180о, кладуть його у ліжко.

Хворого також можна перекласти на ліжко за допомогою простирадла, що покриває носилки або каталку.

Правила транспортування хворого на кріслі-каталці

При транспортуванні на кріслі-каталці медична сестра нахиляє крісло-каталку вперед, наступивши при цьому на підставку для ніг, допомагає хворому сісти в крісло і опускає крісло-каталку в вихідне положення.

Існують інші варіанти перенесення хворих двома санітарами з використання «замка» з двох, трьох і чотирьох рук, або одним санітаром (мал.1.7 та 1.8)

Мал.1.7. Транспортування хворого одним санітаром

Мал. 1.8. Транспортування хворого двома санітарами

Особливості транспортування хворих із різними захворюваннями внутрішніх органів

При гострому інфаркті міокарду хворих обережно транспортують виключно на каталці або носилках.

Хворих із серцевою недостатністю (задишка, набряки, анасарка) переносять на носилках або на каталці у положенні напівсидячи, для чого під голову та спину хворого підкладають 2–3 подушки; при задовільному стані таких хворих можна транспортувати на кріслі-каталці.

При гострій судинній недостатності (колапс) хворих транспортують на носилках або каталці, таким чином, щоб голова хворого знаходилась нижче його ніг, для чого під ноги хворого підкладають 1–2 подушки, а також теплу грілку.

Хворих у непритомному стані, при небезпеці виникнення блювання, транспортують на носилках та каталці у положенні на спині з поверненою головою вбік.

Хворих із шлунково-кишковою кровотечею транспортують на спині; на живіт хворому кладуть міхур з льодом.

Соседние файлы в предмете Уход за больными