Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Глава 40 Право інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми

Стаття 471. Придатність компонування інтегральної мікросхеми для

набуття права інтелектуальної власності на нього /. Компонування інтегральної мікросхеми вважається придатним для набут­тя права інтелектуальної власності на нього, якщо воно є оригінальним.

1. Компонування (топографія) інтегральної мікросхеми — це зафіксоване на матеріальному носієві просторово-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з'єднань між ними (ст. 1 Закону України «Про охо­ рону прав на топографії інтегральних мікросхем» від 5 листопада 1997 p.).

Матеріальним носієм компонування (топографії) є інтегральна мікросхема, тобто мікроелектронний виріб кінцевої або проміжної форми, призначений для виконання функцій електронної схеми, елементи і з'єднання якого неподільно сформовані в об'ємі і (або) на поверхні матеріалу, що становить основу такого виробу, незалежно від способу його виготовлення (ст. 1 Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» від 5 листопада 1997 p.).

Розробка компонувань (топографії) вимагає від автора значних інтелекту­альних зусиль та витрат часу, використання дорогого устаткування. Чим менше інтегральна мікросхема, тим більше часу потрібно для її виготовлення. Створення нових компонувань (топографіи) інтегральних схем вимагає не тільки значних творчих зусиль, але й відповідних капіталовкладень. У порівнянні з цими сума­ми витрати на копіювання інтегральної мікросхеми є мізерними. Копіювання може здійснюватися за допомогою фотографування кожного шару інтегральної мікросхеми з наступним виготовленням масок для виробництва схем. Мож­ливість такого копіювання є основною причиною введення законодавства про охорону компонувань (топографіи). Як показав досвід розвинених країн, найбільш дієвою перешкодою для копіювання кристалів інтегральних мікрос­хем є створення спеціального правового інституту охорони компонувань (то­пографіи), не співпадаючого ні з авторським, ні з патентним правом.

Відповідно до ст. 471 ЦК та ст. 5 Закону України «Про охорону прав на то­пографії інтегральних мікросхем» критерієм для надання компонуванню інтег­ральної мікросхеми правової охорони є її оригінальність. За загальним прави­лом, встановленим п. 2 ч. 2 ст. 5 вищезгаданого Закону, діє юридична презумп­ція щодо оригінальності компонування (топографії) інтегральної мікросхеми. Виходячи з цієї презумпції, компонування (топографія) інтегральної мікросхе­ми визнається оригінальним доти, доки не доведено протилежне.

2. Для доведення протилежного, тобто неоригінальності, заінтересованій особі достатньо довести один із трьох юридичних фактів:

1) компонування (топографія) інтегральної мікросхеми створене шляхом прямого відтворення (копіювання) іншого компонування (топографії) інтеграль­ної мікросхеми;

  1. компонування (топографія) інтегральної мікросхеми не має відмінностей, що надають йому нових властивостей;

  2. компонування (топографія) інтегральної мікросхеми відоме у галузі мікро-електроніки до дати подання заявки на його реєстрацію або до дати його першо­го використання.

При цьому слід враховувати, що на визнання компонування (топографії) інтегральної мікросхеми відомим не впливає розкриття інформації про нього автором або особою, яка одержала від автора прямо чи опосередковано таку інформацію, якщо строк від дати розкриття інформації до дати подання заявки на державну реєстрацію цього компонування (топографії) інтегральної мікрос­хеми не перевищує двох років.

Стаття 472. Засвідчення набуття права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми

/. Набуття права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми засвідчується свідоцтвом.

  1. Обсяг правової охорони компонування інтегральної мікросхеми визна­чається зображенням цього компонування на матеріальному носієві.

  1. Умови та порядок видачі свідоцтва встановлюються законом.

1. Для виникнення виключного права на використання компонування (то­пографії) інтегральної мікросхеми необхідна його державна реєстрація. Вона здійснюється шляхом подання заявки автором до Державного департаменту інте­лектуальної власності Міністерства освіти і науки України (далі — Установа). Факт державної реєстрації компонування (топографії) інтегральної мікросхеми засвідчується відповідним свідоцтвом.

Відповідно до ч. З ст. 472 ЦК умови та порядок видачі свідоцтва встановлю­ються законом. Слід зазначити, що Законом України «Про охорону прав на то­пографії інтегральних мікросхем» визначені вимоги щодо оформлення заявки на реєстрацію компонування (топографії) інтегральної мікросхеми, її експерти­зи, порядку внесення до реєстру, а також щодо публікації відомостей про реєст­рацію та безпосередньої видачі свідоцтва.

Питання правової охорони зазначених об'єктів інтелектуальної власності регулюються низкою інших нормативно-правових актів. Серед них важливо заз­начити: постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання Кабінетом Міністрів України дозволу на використання запатентовано­го винаходу (корисної моделі) чи зареєстрованої топографії інтегральної мікрос­хеми» від 14 січня 2004 р. № 8; накази Міністерства освіти і науки України, зок­рема «Про затвердження Правил складання, подання та розгляду заявки на реє­страцію топографії інтегральної мікросхеми» від 18 квітня 2002 р. № 260; «Про затвердження Положення про Державний реєстр України топографій інтеграль­них мікросхем» від 12 квітня 2001 р. № 292; «Про затвердження Інструкції про подання, розгляд, публікацію та внесення до реєстру відомостей про передачу права власності на топографію інтегральної мікросхеми та видачу ліцензії на використання топографії інтегральної мікросхеми» від 3 серпня 2001 р. № 577.

2. У ч. 2 ст. 472 ЦК підкреслюється, що обсяг правової охорони компонуван­ня (топографії) інтегральної мікросхеми визначається зображенням цього ком­понування на матеріальному носієві. Із змісту цієї норми випливає, що виключ­не право на використання компонування (топографії) інтегральної мікросхеми розповсюджується не тільки на конкретно визначене компонування (топогра­фію) інтегральної мікросхеми, але й на суттєво схожі з ним компонування (то­пографії). Однак необхідно враховувати, що правова охорона не розповсюджуєть­ся на ідеї, способи, системи, технології або закодовану інформацію, які можуть бути втілені в компонування (топографію) інтегральної мікросхеми. Тому особ­ливу увагу при здійсненні реєстрації компонування (топографії) інтегральної мікросхеми важливо приділити матеріалам, що ідентифікують компонування (топографію) інтегральної мікросхеми. Такими матеріалами є: зразки інтеграль­ної мікросхеми, що включають дане компонування (топографію) у такому виг­ляді, в якому його введено в оборот; основні технічні характеристики зразка ком­понування (топографії); зображення компонування (топографії) у масштабі, що забезпечує візуальне сприйняття інформації тощо.

Якщо матеріали, що ідентифікують компонування (топографію), містять інформацію про будь-який шар компонування (топографії) або його частину, яка, на думку заявника, є конфіденційною, то даний шар у цілому або відповідну його частину може бути вилучено і включено до складу матеріалів, що ідентифікують компонування (топографію) інтегральної мікросхеми, у закодованій формі.

Стаття 473. Суб'єкти права інтелектуальної власності на компонуван­ня інтегральної мікросхеми

/. Суб'єктами права інтелектуальної власності на компонування інтеграль­ної мікросхеми є:

  1. автор компонування інтегральної мікросхеми;

  2. інші особи, які набули прав на компонування інтегральної мікросхеми за договором чи законом.

1. Первинним суб'єктом права інтелектуальної власності на компонування (топографію) інтегральної мікросхеми є автор. Ним може бути лише фізична особа, творчими зусиллями якої воно створене. Юридична особа первинним суб'єктом прав на компонування ні за яких умов бути не може. Якщо компону­вання (топографія) створене спільно кількома фізичними особами, то усі ці осо­би визнаються співавторами. У такому випадку право на компонування (топо­графію) інтегральної мікросхеми належить кільком особам спільно і здійснюєть­ся відповідно до ст. 428 ЦК за договором між ними або спільно.

Неодмінною умовою виникнення співавторства на компонування (топогра­фію) є внесення розробником особистого творчого внеску в її створення. Особи, які здійснювали технічну, організаційну або матеріальну допомогу авторові або сприяли державній реєстрації компонування (топографії), співавторами не виз­наються. Суперечки щодо характеру внеску осіб, які брали участь у створенні компонування (топографії), вирішуються судом. У цьому випадку суд може при­значити відповідну експертизу.

На визнання фізичної особи автором топографії не впливають ні її вік, ні стан дієздатності. Однак права, які належать малолітнім і недієздатним авторам, здійснюються їх батьками або опікунами. Авторські права на компонування (то­пографію) визнаються як за громадянами України, так і за іноземцями.

За умови створення компонування (топографії) інтегральної мікросхеми у зв'язку з виконанням трудового договору або за замовленням, що має місце у переважній більшості випадків, право інтелектуальної власності на зазначений об'єкт може належати відповідно до статей 429, 430 ЦК України автору та робо­тодавцю або замовнику спільно, якщо інше не встановлено договором. Правила, які закріплені у ст.7 Закону України «Про охорону прав на топографії інтеграль­них мікросхем», у певній мірі суперечать змісту статей 429, 430 ЦК України, а тому у таких випадках застосовуватись не можуть.

2. Після смерті автора суб'єктом майнових прав на компонування (топогра­фію) стають його спадкоємці. До спадкоємців переходять лише майнові права на компонування (топографію) інтегральної мікросхеми. При цьому виключні права на використання топографії, термін дії яких обмежується десятьма рока­ми, переходять до спадкоємців на період, що залишився до закінчення зазначе­ного строку.

Стаття 474. Майнові права інтелектуальної власності на компонуван­ня інтегральної мікросхеми

/. Майновими правами інтелектуальної власності на компонування інтеграль­ної мікросхеми є:

  1. право на використання компонування інтегральної мікросхеми;

  1. виключне право дозволяти використання компонування інтегральної мікросхеми;

  2. виключне право перешкоджати неправомірному використанню компону­вання інтегральної мікросхеми, в тому числі забороняти таке використання;

  1. інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

2. Майнові права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми належать володільцю відповідного свідоцтва, якщо інше не вста­новлено законом чи договором.

1. Майнове право інтелектуальної власності на компонування (топографію) інтегральної мікросхеми означає монополію певної особи на використання заз­наченого об'єкта. Під використанням компонування (топографії) інтегральної мікросхеми слід розуміти: копіювання компонування (топографії) інтегральної мікросхеми; виготовлення інтегральної мікросхеми із застосуванням даного ком­понування (топографії); виготовлення будь-яких виробів, що містять такі інтег­ральні мікросхеми; ввезення таких інтегральних мікросхем та виробів, що їх містять, на митну територію України; пропонування для продажу, в тому числі через Інтернет, продаж та інше введення у цивільний оборот або зберігання у зазначених цілях інтегральних мікросхем, виготовлених із застосуванням ком­понування (топографії) інтегральної мікросхеми, та будь-яких виробів, що містять такі інтегральні мікросхеми.

2. Інтегральна мікросхема визнається виготовленою із застосуванням зареє­строваного компонування (топографії), якщо при цьому використано усі еле­менти, які визначають оригінальність даного компонування.

Законом дозволяється використання зареєстрованого компонування (топог­рафії) у таких випадках:

у конструкції чи в процесі експлуатації транспортного засобу іноземної дер­жави, який тимчасово або випадково знаходиться у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що зареєстроване компонування (топографія) інтегральної мікросхеми використовується лише для потреб зазначеного засобу;

без комерційної мети;

з науковою метою або в порядку експерименту;

за надзвичайних обставин (стихійне лихо, катастрофа, епідемія, епізоотія тощо) з повідомленням про таке використання власника прав на компонування (топографію) інтегральної мікросхеми одразу як це стане практично можливим та виплатою йому відповідної компенсації.

Не можна розглядати як порушення майнових прав інтелектуальної влас­ності також ввезення на митну територію України, пропонування для продажу, безпосередньо продаж, зберігання у зазначених цілях або інше введення в обо­рот інтегральної мікросхеми, виготовленої із застосуванням зареєстрованого компонування (топографії), і будь-яких виробів, що містять такі інтегральні мікросхеми, якщо вони придбані законним шляхом (інтегральна мікросхема із зареєстрованим компонуванням (топографією) та вироби, що містять такі інтег­ральні мікросхеми, вважаються придбаними будь-якою особою законним шля­хом, якщо вони після виготовлення були введені в оборот власником прав на дане зареєстроване компонування (топографію) інтегральної мікросхеми чи за його дозволом).

Стаття 475. Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми

/. Майнові права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми є чинними з дати, наступної за датою їх державної реєстрації за умови підтримання чинності цих прав відповідно до закону.

2. Строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми спливає через десять років, що відліко-вуються від дати подання заявки на компонування інтегральної мікросхеми в установленому законом порядку.

1. Майнове право на компонування інтегральної мікросхеми діє протягом певного строку, встановленого законом.

Так, згідно із ст. 475 ЦК майнові права інтелектуальної власності на компо­нування інтегральної мікросхеми є чинними з дати, наступної за датою їх дер­жавної реєстрації. Із змісту наведеної норми випливає, що тільки після держав­ної реєстрації можливе здійснення виключних майнових прав на компонування (топографію) інтегральної мікросхеми. Тобто, вимагати додержання встановле­ної законом монополії на використання та давати дозвіл на використання компонування (топографії) інтегральної мікросхеми можливо тільки з дати, наступ­ної за датою їх державної реєстрації. При цьому слід враховувати що державна реєстрація здійснюється у певному порядку та складається з ряду етапів (див. коментар до ст. 472 ЦК). Першим етапом є подання заявки, останнім — публіка­ція відомостей про реєстрацію та видача свідоцтва. Між цими етапами прохо­дить певний період часу, іноді досить великий. Заявник після подання заявки до Установи, як правило, бажає використовувати це компонування (топогра­фію) інтегральної мікросхеми або має намір дати дозвіл на його використання. Такі дії нерідко роблять компонування (топографію) відомим у галузі мікро-електроніки та здатні завдати шкоди заявнику, який ще на має виключного пра­ва. У цьому випадку, з нашої точки зору, заявленому компонуванню до дати дер­жавної реєстрації повинна надаватися тимчасова правова охорона за аналогією тимчасової охорони винаходів. З цього випливає, що строк охорони має відліко-вуватись від дати подання заявки на реєстрацію компонування інтегральної мікросхеми, тобто від дати можливого використання та початку тимчасової пра­вової охорони. Таким чином, строк повинен відліковуватись від дати подання заявки на державну реєстрацію компонування інтегральної мікросхеми, а спли­вати через 10 років від цієї дати.

2. Стаття 475 ЦК передбачає, що майнові права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми є чинними за умови підтримання чин­ності цих прав відповідно до закону. Між тим Закон України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» не містить жодних положень щодо підтри­мання чинності майнових прав на компонування (топографію) інтегральної мікросхеми. Вбачається, що законодавцю слід внести відповідні доповнення і усунути цю прогалину.

Стаття 476. Дострокове припинення чинності майнових прав інтелек­туальної власності на компонування інтегральної мікро­схеми

/. Чинність майнових прав інтелектуальної власності на компонування інтег­ральної мікросхеми може бути припинено достроково за ініціативою особи, якій вони належать, якщо це не суперечить умовам договору, а також в інших випад­ках, передбачених законом.

1. Стаття, яка коментується, передбачає можливість дострокового припинен­ня майнових прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми. Умовами такого дострокового припинення прав інтелектуальної власності на зазначений об'єкт може бути заява особи-володільця свідоцтва або випадки, передбачені законом.

Заява особи-володільця свідоцтва з повідомленням про припинення прав подається до Установи, яка вносить відповідні зміни до Державного реєстру то-пографій інтегральних мікросхем. Слід зазначити, що припинення прав не буде правомірним, якщо воно суперечить умовам договору. Якщо особа-володілець свідоцтва відмовиться від своїх прав, то вона повинна відшкодувати збитки, зав­дані іншій особі, якій була надана ліцензія.

2. Що стосується інших випадків дострокового припинення чинності май­нових прав інтелектуальної власності на компонування інтегральних мікросхем, то вони повинні були передбачатися законом. Проте Закон України «Про охо­рону прав на топографії інтегральних мікросхем» жодного з них не розглядає. Можливо, відповідні зміни будуть внесені у майбутньому. Норми щодо припи­нення прав на компонування (топографію) інтегральної мікросхеми повинні конструюватися аналогічно нормам припинення прав інтелектуальної власності на винаходи, корисні моделі та промислові зразки.

Стаття 477. Правові наслідки спливу строку чинності виключних май­нових прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми

/. У разі припинення чинності виключних майнових прав інтелектуальної влас­ності на компонування інтегральної мікросхеми воно може вільно та безоплатно використовуватися будь-якою особою, за винятками, встановленими законом.

2. Якщо у зв'язку з достроковим припиненням чинності виключних майно­вих прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми завдано збитків особі, якій було надано дозвіл на його використання, такі збит­ки відшкодовуються особою, яка надала зазначений дозвіл, якщо інше не вста­новлено договором чи законом.

1. Припинення чинності виключних майнових прав інтелектуальної влас­ ності на компонування інтегральної мікросхеми можливе зі спливом встановле­ ного законом строку охорони (див. ст. 475 ЦК та коментар до неї) та у випадках дострокового припинення прав (див. ст. 476 ЦК та коментар до неї).

Правовим наслідком припинення чинності виключних майнових прав інте­лектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми є можливість будь-якої особи вільно та безоплатно використовувати зазначене компонування.

2. Законом передбачена можливість дозволяти володільцю свідоцтва зареє­ строваного компонування інтегральної мікросхеми укладати договір на його використання з іншою особою. Звичайно, при достроковому припиненні чин­ності виключних майнових прав на компонування особа, яка отримала дозвіл на його використання, може зазнати значних збитків. Суб'єкт виключних прав на компонування інтегральної мікросхеми повинен добросовісно користуватися наданим правом. Тому у випадку дострокового припинення його чинності, як зазначено у ч. 2 ст. 477 ЦК, він повинен відшкодувати завдані збитки особі, якій було надано цей дозвіл.

Стаття 478. Відновлення чинності достроково припинених виключних майнових прав інтелектуальної власності на компонуван­ня інтегральної мікросхеми

1. Чинність достроково припинених виключних майнових прав інтелектуаль­ної власності на компонування інтегральної мікросхеми може бути відновлено у порядку, встановленому законом, за заявою особи, якій ці права належали у момент їх припинення.

Питання відновлення чинності достроково припинених виключних майно­вих прав інтелектуальної власності на компонування інтегральних мікросхем, на жаль, сьогодні детально законодавцем не врегульоване. Закон України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» не передбачає, як повинно відбуватися таке відновлення, що, звичайно, не відповідає сучасним вимогам, і ускладнює застосування ст. 478 ЦК на практиці. Доцільно зауважити, що нор­ми, які мають регулювати порядок цього відновлення повинні конструюватися аналогічно нормам припинення прав інтелектуальної власності на винаходи, корисні моделі та промислові зразки.

Стаття 479. Визнання прав інтелектуальної власності на компонуван­ня інтегральної мікросхеми недійсними

/. Права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхе­ми визнаються недійсними з підстав та в порядку, встановлених законом.

Підставами для визнання прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми недійсними є: а) невідповідність зареєстрованого ком­понування (топографії) інтегральної мікросхеми умовам охороноздатності (див. ст.471 ЦК та коментар до неї); б) порушення вимог здійснення реєстрації ком­понування (топографії) інтегральної мікросхеми в іноземній державі.

Закон України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» передбачає, що спори щодо визнання права на компонування недійсним розгля­даються у судовому порядку.

Стаття 480. Право попереднього користувача на компонування інтег­ральної мікросхеми

/. Будь-яка особа, яка до дати подання заявки на компонування інтеграль­ної мікросхеми або, якщо було заявлено пріоритет, додати пріоритету заявки в інтересах своєї діяльності добросовісно використала компонування інтеграль­ної мікросхеми в Україні або здійснила значну і серйозну підготовку для такого використання, має право на безоплатне продовження такого використання або використання, яке передбачалося зазначеною підготовкою (право попередньо­го користувача).

2. Право попереднього користувача може передаватися або переходити до іншої особи тільки разом із підприємством чи діловою практикою або з тією частиною підприємства чи ділової практики, в яких було використано компону­вання інтегральної мікросхеми або здійснено значну і серйозну підготовку для такого використання.

1. Аналіз змісту ст. 480 ЦК свідчить, що право попереднього користувача ви­никає за наявності наступних умов:

1) добросовісності використання компонування (топографії) інтегральної мікросхеми. Це означає, що тотожне компонування (топографія) інтегральної мікросхеми було створене незалежно від автора зареєстрованого компонування у результаті самостійної творчої роботи, яка виконувалась паралельно;

  1. використання компонування (топографії) інтегральної мікросхеми до дати пріоритету або здійснення значної і серйозної підготовки для такого викорис­тання. Це означає, що зазначене компонування повинно бути реально застосо­вано особою, яка претендує на дане право, або принаймні має зробити необхідні приготування до застосування компонування. Якщо компонування було ство­рене, але не застосовувалось та не готувалось до застосування, право попереднь­ого користувача не виникає;

  2. використання, приготування до використання повинні мати місце лише на території України. Застосування розробки компонування інтегральної мікрос­хеми за межами України не може слугувати підставою для придбання користу­вачем особливих прав;

  3. усі дії (створення компонування, його використання або приготування до використання) повинні бути здійснені до дати пріоритету.

2. Право попереднього користувача може передаватися (або переходити) іншій особі тільки разом із підприємством чи діловою практикою або з тією ча­стиною підприємства чи ділової практики, в яких було використано компону­вання інтегральної мікросхеми або здійснено значну і серйозну підготовку для такого використання. Укладати інші угоди щодо надання права попереднього користувача не дозволяється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]