Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать
  1. Одержання заробітку, пенсії, стипендії, інших доходів особи, цивільна дієздатність якої обмежена, та розпоряджання ними здійснюються піклуваль­ником. Піклувальник може письмово дозволити фізичній особі, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно одержувати заробіток, пенсію, стипен­дію, інші доходи та розпоряджатися ними.

  2. Особа, цивільна дієздатність якої обмежена, самостійно несе відпові­дальність за порушення нею договору, укладеного за згодою піклувальника, та за шкоду, що завдана нею іншій особі.

1. Цивільне законодавство не має на меті вилікувати фізичну особу від психіч­ ної хвороби та від алкогольної, наркотичної, токсичної чи іншої залежності, як і не має на меті покарання таких осіб за зловживання останніми. Обмеження цивільної дієздатності особи — це гарантований захист її прав та майнових інтересів її сім'ї.

Рішення суду про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи є підста­вою для встановлення над нею піклування. Відповідно до ст. 60 ЦК, ст. 241 ЦПК встановлення піклування над такою особою здійснюється судом, який безпосе­редньо й призначає конкретну особу піклувальником. Оскільки здійснюється це за поданням органу опіки та піклування, при розгляді справи участь пред­ставника органу опіки та піклування є обов'язковою. До суду ним повинен бути поданий висновок, в якому визначається доцільність призначення тієї чи іншої особи піклувальником фізичної особи, яка обмежена у дієздатності. Слід визнати неприпустимими випадки ухвалення рішення про обмеження фізичної особи у цивільній дієздатності без призначення особи піклувальника. Після набрання рішенням законної сили його копія надсилається до відповідного органу опіки та піклування для здійснення контролю за виконанням піклувальником своїх обо­в'язків. У судовому порядку також вирішується питання про звільнення піклу­вальника від виконання його повноважень та призначення за поданням органу опіки та піклування іншої особи, про що постановляється ухвала (ст. 241 ЦПК).

2. У коментованій статті законодавець передбачив обсяг обмеження цивіль­ ної дієздатності фізичної особи. Порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється статтями 254—260 ЦПК. Особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може самостійно вчиняти лише одну категорію пра­ вочинів — дрібні побутові (див. коментар до ст. 31 ЦК).

За згодою піклувальника фізична особа, цивільна дієздатність якої обмеже­на, має право: а) вчиняти правочини щодо розпорядження майном та інші пра-вочини, що виходять за межі дрібних побутових, а у разі заперечення піклуваль­ника дати таку згоду, його відмова може бути оскаржена особою до органів опі­ки та піклування або суду; б) одержувати заробіток, пенсію, стипендію, інші доходи та розпоряджатися ними (необхідна письмова згода піклувальника).

Особа, цивільна дієздатність якої обмежена, є повністю деліктоздатною, тому вона самостійно несе відповідальність як за порушення нею договору (глава 51 ЦК), так і за шкоду, завдану нею іншій особі (див. коментар до ст. 1185 ЦК).

87

Стаття 38. Поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивіль­на дієздатність якої була обмежена

/. У разі видужання фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обме­жена, або такого поліпшення її психічного стану, який відновив у повному об­сязі її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, суд поновлює її цивільну дієздатність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]