Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать
  1. Не допускаються використання цивільних прав з метою неправомірного обмеження конкуренції, зловживання монопольним становищем на ринку, а також недобросовісна конкуренція.

  2. У разі недодержання особою при здійсненні своїх прав вимог, які вста­новлені частинами другою — п'ятою цієї статті, суд може зобов'язати її припи­нити зловживання своїми правами, а також застосувати інші наслідки, встанов­лені законом.

і. У коментованій ст. 13 ЦК закріплені загальні засади та межі здійснення цивільних прав. Межі здійснення цивільних прав встановлюються договором та актами цивільного законодавства, зокрема, частинами 2—5 коментованої статті. Виходячи із принципів добросовісності та розумності, законодавець у ч. 2 ст. 13 ЦК передбачає обов'язок особи утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, заподіяти шкоди довкіллю або культурній спадщині.

Частина 3 коментованої статті містить нове для українського цивільного зако­нодавства правило про заборону зловживання суб'єктивним правом шляхом вчи­нення певних дій з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання пра­вом в інших формах. У даному випадку під зловживанням правом слід розуміти не тільки дії, вчинені особою під час реалізації свого суб'єктивного права з винят­ковим наміром завдати шкоди іншій особі. Дії, вчинені особою під час реалізації свого суб'єктивного права з правомірними намірами, у тому числі з наміром зав­дати шкоди іншій особі, також слід розглядати як заборонене законодавством зло­вживання правом. Адже будь-яке з суб'єктивних цивільних прав має свої межі.

  1. Одним із обов'язків, яких повинна дотримуватися особа при здійсненні цивільних прав, є обов'язок додержуватися моральних засад суспільства, який у сукупності з принципами добросовісності та розумності спрямований на поси­лення правового захисту морально-етичних норм у цивільному праві.

  2. Коментована стаття прямо забороняє використання цивільних прав з ме­тою неправомірного обмеження конкуренції, зловживання монопольним стано­вищем на ринку, недобросовісну конкуренцію (ч. 5 ст. 13 ЦК). Зазначена норма відображає конституційний принцип, закріплений у ст. 42 Конституції Украї­ни, за яким держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяль­ності. За тією ж конституційною нормою не допускається зловживання моно­польним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недо­бросовісна конкуренція. Особливості захисту конкурентного середовища в Україні визначені Законом України «Про захист економічної конкуренції» від 11 січня 2001 р. № 2210-ІИ та Законом України «Про захист від недобросовісної конкуренції» від 7 червня 1996 р. № 236/96-В Р.

  3. Наслідки недодержання меж здійснення цивільних прав встановлені ч. 6. ст. 13 ЦК. У такому випадку суд може зобов'язати особу, яка своїми діями пору­шила вимоги ст. 13 ЦК, припинити зловживання своїми правами. Якщо здійснен­ня особою належного їй цивільного права призвело до заподіяння шкоди майну та (або) майновим інтересам третіх осіб, то така особа може бути зобов'язана судом не тільки утриматися в подальшому від зловживання своїми правами, але й відшкодувати заподіяні збитки на підставі ст. 22 ЦК.

32

Стаття 14. Виконання цивільних обов'язків

/. Цивільні обов'язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

  1. Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов 'язковим для неї.

  2. Виконання цивільних обов 'язків забезпечується засобами заохочення та відпо­відальністю, які встановлені договором або актом цивільного законодавства.

  3. Особа може бути звільнена від цивільного обов'язку або його виконання у випадках, встановлених договором або актами цивільного законодавства.

  1. Коментована стаття у загальному вигляді встановлює основні принципи виконання цивільних обов'язків. Так само, як і цивільні права, кореспондуючі ним цивільні обов'язки виконуються у межах, встановлених договором або ак­том цивільного законодавства.

  2. Якщо договором або актом цивільного законодавства не встановлений пев­ний обов'язок особи, то вона не може бути примушена до його виконання. На­приклад, сторони у договорі мають право самостійно приймати рішення про його укладення, обирати контрагентів, визначати умови. Особа не може бути приму­шена до укладення договору, більше того, правочин, вчинений особою проти її справжньої волі, визнається судом недійсним (ст. 231 ЦК).

Водночас обов'язок укласти договір може бути передбачений законодавством. Згідно із ст. 633 ЦК підприємець не вправі відмовитися від укладення публічно­го договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві відповідних товарів (робіт, послуг).

  1. Відповідно до ч. З ст. 14 ЦК виконання цивільних обов'язків забезпечуєть­ся засобами заохочення та відповідальності, які встановлені договором або ак­том цивільного законодавства. На практиці загальні принципи відповідальності, закріплені в законі, розширюються та доповнюються сторонами договору з ура­хуванням специфіки їх правовідносин.

  2. Випадки звільнення особи, яка не виконала свій цивільний обов'язок, від відповідальності також встановлюються в актах цивільного законодавства та у договорі. Найбільш поширеним випадком звільнення особи від відповідальності є дія обставин непереборної сили, що призвела до невиконання особою покла­деного на неї цивільного обов'язку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]