Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Глава 43 Право інтелектуальної власності на комерційне найменування

Стаття 489. Правова охорона комерційного найменування

/. Правова охорона надається комерційному найменуванню, якщо воно дає можливість вирізнити одну особу з-поміж інших та не вводить в оману спожи­вачів щодо справжньої її діяльності.

  1. Право інтелектуальної власності на комерційне найменування є чинним з моменту першого використання цього найменування та охороняється без обо­в'язкового подання заявки на нього чи його реєстрації і незалежно від того, є чи не є комерційне найменування частиною торговельної марки.

  2. Відомості про комерційне найменування можуть вноситися до реєстрів, порядок ведення яких встановлюється законом.

  3. Особи можуть мати однакові комерційні найменування, якщо це не вво­дить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізову­ють, та послуг, які ними надаються.

і. Охорона комерційних найменувань передбачена національним законодавством більшості країн світу. Правові режими, встановлені для комерційних найменувань, значно відрізняються різноманітністю національних процедур у різних країнах.

2. Цивільний кодекс України вводить поняття «комерційне найменування» у статтях 489—491, а у ст. 90 ЦК терміни «комерційне» та «фірмове» наймену­вання вживаються як ідентичні. Водночас слід зауважити, що фірмове наймену­вання вказує на фірму (юридичну особу), а комерційне — на вид діяльності.

Для юридичних осіб, що є підприємницьким товариством, ЦК встановлює можливість мати комерційне (фірмове) найменування поряд із своїм власним найменуванням, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та характер діяльності.

У вітчизняному законодавстві під підприємницькими товариствами розу­міють товариства, які здійснюють підприємницьку діяльність з метою одержан-

ня прибутку та наступного його розподілу між учасниками. Вони створюються лише як господарські товариства (повне товариство, командитне, товариство з обмеженою або додатковою відповідальністю, акціонерне товариство) або ви­робничі кооперативи.

3. Комерційні найменування, як і товарний знак, слугують для вирізнення юридичної особи серед інших юридичних осіб. Вони мають своїм призначенням індивідуалізацію певної юридичної особи, передусім відокремлення її підприєм­ ницької чи будь-якої іншої діяльності.

Комерційне найменування становлять відомості, що розміщуються на виробі, тарі або упаковці, про назву підприємства-виробника, відомості про його місце­знаходження, форму власності, організаційно-правову форму діяльності, а та­кож відомості, що можуть бути передбачені в установчому договорі.

Суб'єктом права на комерційне найменування може бути будь-яка юридич­на особа, що здійснює підприємницьку діяльність на території України.

4. Охорона комерційного найменування в Україні відповідає положенням ст. 8 Паризької Конвенції про охорону промислової власності, згідно з якою фірмове найменування охороняється без обов'язкового подання заявки чи реє­ страції. Комерційне найменування може бути частиною товарного знака.

Слід зазначити, що найменування юридичної особи може бути зареєстрова­не у встановленому порядку як торговельна марка. Право на комерційне найме­нування може охоронятися законом до моменту державної реєстрації юридич­ної особи. Так, право на попереднє резервування для комерційних найменувань визначено постановою Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2001 р. № 1383 та Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців». Згідно із ст. 23 Закону орган державної реєстрації може зарезер­вувати терміном на 2 місяці (для відкритих акціонерних товариств — на 9 місяців) найменування суб'єкта підприємницької діяльності, яке включається в окремий перелік зарезервованих найменувань та враховується під час перевірки на то­тожність поряд із найменуванням уже зареєстрованих суб'єктів. Перелік заре­зервованих найменувань є складовою частиною Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців. Тобто це автоматизована систе­ма збирання, накопичення, захисту, обліку та надання інформації про юридич­них та фізичних осіб—підприємців.

5. Нині спостерігається ситуація, коли різні юридичні особи мають однакові або дуже схожі між собою найменування, що може призвести до проявів недо­ бросовісної конкуренції. За Цивільним кодексом юридична особа не має права використовувати найменування іншої юридичної особи. Відповідно до ч. 4 ст. 489 ЦК юридичні особи можуть мати однакові комерційні найменування, якщо це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізо­ вують, та послуг, які ними надаються. У той самий час ст, 27 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб—підприємців» визначає, що наявність у Єдиному державному реєстрі найменування, тотожного найменуван­ ню юридичної особи, що має зареєструватися, є підставою для відмови у державній реєстрації. Тому, виходячи з принципу співвідношення загального та спеціально­ го законів, діє ЦК. Комерційне найменування може мати правову охорону, але за умови державної реєстрації особи як суб'єкта підприємницької діяльності. Для захисту комерційних найменувань додаткової реєстрації не потрібно.

6. Законом України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб- підприємців» та постановою Кабінету Міністрів України «Про Реєстр суб'єктів підприємницької діяльності» від 18 листопада 1999 р. № 2103 передбачено ство­ рення і ведення Реєстру суб'єктів підприємницької діяльності, метою якого є, зокрема, усунення проблеми тотожності найменувань суб'єктів підприємниць­ кої діяльності, які нині існують і дозволяють легально використовувати ділову репутацію іншого суб'єкта підприємництва.

Для попередження суперечок, що можуть виникнути у майбутньому, слід ви­ходити з правила: якщо юридична особа, яка правомірно користувалася тотожни­ми найменуваннями щодо іншої юридичної особи до 1 липня 2004 р., то вона збе­рігає право на його подальше використання, якщо воно не вводить в оману спо­живачів. В іншому випадку органам державної реєстрації необхідно провести безоплатно перереєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, у найменуван­нях яких використовуються тотожні повні або скорочені найменування, а також найменування, тотожні найменуванням інших суб'єктів підприємницької діяль­ності—юридичних осіб чи об'єднань громадян, внесених до відповідних реєстрів.

При цьому складність буде полягати у тому, як вирізнити права одних ви­робників від прав інших, які мають однакову позитивну ділову репутацію і ко­ристуються одним і тим самим комерційним найменуванням.

7. Особи можуть мати однакові комерційні найменування, якщо це не вво­ дить в оману споживачів. Відповідно до ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб—підприємців» не допускається вико­ ристання у найменуванні юридичної особи повного чи скороченого наймену­ вання органу державної влади або органу місцевого самоврядування, або по­ хідних від цих найменувань, або історичного державного найменування, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Стаття 490. Майнові права інтелектуальної власності на комерційне

найменування /. Майновими правами інтелектуальної власності на комерційне найменування є:

  1. право на використання комерційного найменування;

  2. право перешкоджати іншим особам неправомірно використовувати ко­мерційне найменування, в тому числі забороняти таке використання;

  3. інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

2. Майнові права інтелектуальної власності на комерційне найменування пе­редаються іншій особі лише разом з цілісним майновим комплексом особи, якій ці права належать, або його відповідною частиною.

1. Слід зазначити, що комерційні найменування використовувалися в країні раніше без належної їх охорони та захисту. Загальновідомі різноманітні назви підприємств, продукція яких завоювала у споживача високу репутацію. Ко­мерційні найменування можна розглядати як один із засобів забезпечення якості продукції (товарів). Вони є складовим елементом комерційних позначень.

Користування одним і тим самим найменуванням різними суб'єктами під­приємницької діяльності може призводити до актів недобросовісної конкуренції. Відомо, що охорона прав на комерційне найменування може також здійснюва­тися відповідно до норм патентного права шляхом реєстрації комерційного на­йменування як знака для товарів та послуг. Але у цьому випадку правова охоро­на надається у межах, встановлених переліком товарів та послуг, що, фактично, не виключає використання комерційного найменування іншим суб'єктом у влас­них цілях. Зареєстроване комерційне найменування не може використовувати­ся ідентично як товарний знак.

  1. Право на комерційне найменування полягає в тому, що юридична особа, яка правомірно користується комерційним найменуванням, зареєстрована в ус­тановленому порядку, має виключні права на його використання. Володілець права на комерційне найменування може забороняти іншим особам використо­вувати це саме комерційне найменування.

  2. За ст. 90 ЦК юридична особа не має права використовувати найменування іншої юридичної особи. Але, якщо комерційне найменування зареєстроване у складі торговельної марки або як знак для товарів та послуг, законодавством таких заборон не встановлено. Володілець комерційного найменування має право передавати виключне право на його використання іншим особам шляхом надан­ня виключної або невиключної ліцензії, оскільки володілець комерційного най­менування має бути наділений правом використовувати його в будь-який спосіб, що не суперечить закону. Так, комерційне найменування може бути зазначено на товарах, упаковці, у рекламі, на офіційних бланках тощо.

  3. Юридичний захист комерційних найменувань передбачає: 1) недопущен­ня неправомірного використання одним підприємством комерційного наймену­вання іншого; 2) особа, яка вважає, що її права порушені, має право вимагати захисту в судовому порядку свого комерційного найменування шляхом заборо­ни використання тотожного комерційного найменування. Юридична особа може обирати цивільно-правові способи захисту — припинити його використання і відшкодувати заподіяні збитки у повному обсязі або звертатися за адміністра­тивним захистом до спеціально уповноважених державних органів.

  4. Прийняття спеціального закону щодо забезпечення майнових прав інте­лектуальної власності на комерційне найменування продиктовано актуальни­ми потребами сьогодення. З нашої точки зору, у разі злиття, приєднання або пе­ретворення юридичної особи право на комерційне найменування припиняється і не переходить до новоствореної юридичної особи. Вбачається, що у разі поділу або перетворення цієї особи має бути складений розподільчий баланс, який по­винен містити положення про правонаступництво щодо переходу прав на ко­мерційне найменування, в якому зазначається один правомірний користувач ко­мерційним найменуванням.

Відповідно до ст. 107 ЦК-нотаріально посвідчені копії передавального акта та розподільчого балансу передаються в орган, який здійснює державну реєст­рацію, за місцем державної реєстрації юридичної особи, що припиняється, а та­кож в орган, який здійснює державну реєстрацію, за місцем державної реєст­рації юридичної особи правонаступника.

Якщо правонаступниками юридичної особи є кілька юридичних осіб і точно визначити правонаступника щодо конкретних прав юридичної особи на комер­ційне найменування, що припинилася, неможливо, то юридичні особи—право­наступники не мають права спільної власності на комерційне найменування юридичної особи, що припинилася.

У випадку перетворення чи поділу юридичної особи майнові права на ко­мерційне найменування передаються лише з цілісним майновим комплексом, що дозволить у подальшому розміщувати на виробі, тарі, упаковці найменуван­ня реорганізованої юридичної особи.

Стаття 491. Припинення чинності майнових прав інтелектуальної власності на комерційне найменування

/. Чинність майнових прав інтелектуальної власності на комерційне найме­нування припиняється у разі ліквідації юридичної особи та з інших підстав, вста­новлених законом.

Строк охорони прав на комерційне найменування поширюється на весь час існування юридичної особи до моменту її ліквідації. Однак, з іншого боку, пра­вовий захист може бути пов'язаний із строками, визначеними сплатою щоріч­них платежів за користування знаком для товарів та послуг. Цивільний кодекс у статтях 110,111,112 докладно визначає підстави припинення чинності виключ­ного права на комерційне найменування у випадку ліквідації юридичної особи. Право на комерційне найменування припиняється також у зв'язку з реорганіза­цією юридичної особи шляхом злиття, приєднання чи перетворення, відмовою від певного комерційного найменування, за рішенням суду у випадку порушен­ня прав та законних інтересів інших осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]