Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Глава 26 Право спільної власності

Стаття 355. Поняття і види права спільної власності

/. Майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно).

  1. Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності.

  2. Право спільної власності виникає з підстав, не заборонених законом.

  3. Спільна власність вважається частковою, якщо договором або законом не встановлена спільна сумісна власність на майно.

1. У ч. 1 ст. 355 ЦК наведено загальне визначення поняття права спільної власності, яке стосується тих випадків, коли майно належить на праві власності

588

не одній, а кільком особам (суб'єктам права власності) одночасно. У такому разі між вказаними суб'єктами виникає спільна власність. Оскільки спільна власність за своєю юридичною природою є своєрідним способом реалізації суб'єктами права приватної, державної та комунальної власності, то тут не утворюється інша, нова, самостійна форма власності. Отже, право спільної власності — це право двох чи більше осіб на один об'єкт (на одну річ або сукупність речей).

Право спільної власності здійснюється кількома особами — співвласниками. Спільний об'єкт може складатися з одної речі або сукупності речей, які можуть бути подільними або неподільними, проте як об'єкт права власності вони утво­рюють єдине ціле. Це означає, що право кожного із співвласників поширюється на весь об'єкт у цілому, а не на певну його частину. Отже, право спільної влас­ності характеризується множинністю її суб'єктів та єдністю об'єкта.

Право спільної власності кількох співвласників на відповідну річ (сукупність речей) за своїм обсягом і змістом не ширше права власності однієї особи на таку ж саму річ (сукупність речей). При цьому право спільної власності кожного із співвласників поширюється на увесь його об'єкт у цілому, а не на його певну частину. Тобто, загальний обсяг повноважень співвласників щодо спільного майна не збільшується, а лише розподіляється між ними. Отже, воно є більш «концентрованим» або «акумульованим» правом, оскільки реалізується під впли­вом волі кількох осіб. Істотною особливістю права спільної власності є також те, що воно забезпечує функціонування відносин двох категорій: зовнішніх (відно­син співвласників з третіми особами з приводу спільного майна) та внутрішніх (відносин, що виникають між співвласниками з приводу утримання, викорис­тання, поліпшення спільного майна). Перші відносини є абсолютними, другі — відносними.

Протягом тривалого часу цивільне законодавство обмежувало можливість створення права спільної власності. Зокрема, обмежувалося існування спільної власності між громадянами і «соціалістичними організаціями», а у разі виник­нення у певних випадках права спільної власності держави й громадянина, органі­зацій і громадян закон вимагав обов'язкового його припинення протягом одного року. Доречно звернути увагу на те, що Закон України «Про власність» від 7 люто­го 1991 р. зняв ці та інші обмеження щодо виникнення права спільної власності та його функціонування. Новий ЦК зазначену тенденцію закріпив.

  1. Чинний ЦК так, як і ЦК 1963 p., передбачає два різновиди права спільної власності: право спільної часткової власності і право спільної сумісної власності. З правової точки зору, між ними існують певні відмінності. Так, кожен учасник спільної часткової власності має чітко визначену наперед «ідеальну» частку у праві власності на спільне майно (наприклад, одному співвласнику належить 3/5; двом іншим — по 1/3 частки у праві спільної власності на житловий будинок, автомашину). У спільній сумісній власності її учасники не мають наперед ви­значених часток, але тут діє презумпція рівності часток співвласників (про по­няття ідеальної частки див. коментар до ст. 536 ЦК).

  2. Право спільної власності у багатьох випадках може виникати на тих самих підставах, що й право приватної, державної чи комунальної власності. Воно може виникати, зокрема, на підставі договорів про спільну діяльність, в результаті

589

спільного створення чи спільного придбання майна, успадкування майна кілько­ма спадкоємцями, внаслідок приватизації житла тощо. Головне, щоб підстава виникнення права спільної власності не суперечила закону. Отже, як спільна часткова, так і спільна сумісна власність можуть виникати або на підставі пря­мої вказівки закону, або на підставі правочину. Законодавством в окремих ви­падках надається право особам на власний розсуд визначати для спільного май­на режим часткової або сумісної власності.

Законом України «Про фермерське господарство» від 19 червня 2003 р. (ра­ніше діяв Закон України «Про селянське (фермерське) господарство» від 20 грудня 1991 р.) передбачено, що майно, яке використовується для ведення фермерського господарства, закріплюється за ним на праві власності, а члени фермерського гос­подарства можуть утворювати спільну власність щодо майна, не переданого до складеного капіталу господарства. За Законом від 20 грудня 1991 р. майно, необ­хідне для функціонування фермерського господарства могло належати його чле­нам на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлювалося угодою між ними (ст. 16).

За ст. 6 Закону України «Про особисте селянське господарство» від 15 трав­ня 2003 р. майно, яке використовується для ведення особистого селянського гос­подарства, може бути власністю однієї особи, спільною частковою або спільною сумісною власністю його членів.

Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду» від 19 червня 1992 р. (із наступними змінами) встановлювалося, що передача займа­них квартир (будинків) у порядку приватизації в спільну сумісну або часткову власність здійснюється за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім'ї, які постійно мешкають в даній квартирі (будинку) (ст. 8).

Закон України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 5 червня 2003 р. надає право громадянам (власникам земельних часток) вимагати в установленому порядку виділення їм в натурі у спільну власність належних земельних часток єдиним масивом чи у вигляді однієї земельної ділянки.

  1. Частина 4 ст. 355 ЦК встановлює презумпцію дії правового режиму права спільної часткової власності, якщо інше не встановлено договором або законом. Така презумпція застосовується у тих випадках, коли в договорі конкретно не визначено правовий режим спільності. Іноді може діяти презумпція спільної сумісної власності, наприклад, щодо майна подружжя, набутого під час шлюбу відповідно до положень СК України, якщо інше не передбачено шлюбним дого­вором. Статтями 17 і 18 Закону України «Про власність» від 7 лютого 1991 р. було передбачено презумпцію сумісної власності на майно, придбане в результаті спільної праці членів сім'ї, а також на майно осіб, що ведуть селянське (фер­мерське) господарство, якщо інше не передбачено письмовою угодою між ними.

  2. Закон може встановлювати для співвласників належність одного майна на праві спільної сумісної власності, а іншого — на праві спільної часткової влас­ності. За ст. 19 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартир­ного будинку» неподільне майно багатоквартирного будинку перебуває у спільній сумісній власності, а загальне — у спільній частковій власності співвлас­ників такого будинку.

590

6. Співвласники можуть здійснювати свої правомочності самостійно або за допомогою своїх представників, шляхом створення для цього юридичних осіб тощо. Згідно із ст. 142 Конституції України об'єкти спільної власності терито­ріальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах можуть перебувати в управлінні районних і обласних рад.

Стаття 356. Право спільної часткової власності

/. Власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

2. Суб'єктами права спільно)' частково)' власності можуть бути фізичні осо­би, юридичні особи, держава, територіальні громади.

і. Спільною частковою власністю має вважатися власність двох чи більше співвласників, частка кожного з яких у праві власності є завідомо визначеною у конкретній величині (1/2, 1/3, 1/4, 1/5 тощо). Питання про правову природу часток у спільній частковій власності у цивілістичній науці є дискусійним. Пра­вознавцями запропоновано дві конструкції часток: «ідеальна» і «реальна». Під ідеальною часткою розуміють уявне або абстрактне вираження співвідношення у обсязі прав співвласників спільної власності. За таких умов кожному з них належить не частка у спільному майні, а частка у праві власності на це майно. Конструкція реальної частки означає наявність у суб'єкта права власності на конкретну, фізично відособлену частину майна. Домінуючою у цивілістичній науці стала концепція «ідеальної частки», оскільки визнання за кожним співвлас­ником права на конкретну частину майна в натурі, фактично, означало б руйну­вання інституту права спільної часткової власності та недоцільність його існу­вання. Такий висновок підтверджується п. 13 постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства, що регулює право приватної влас­ності громадян на жилий будинок» від 4 жовтня 1991 р. № 7, згідно з яким у разі виділу учаснику спільної власності на будинок його частки в натурі спільна власність на неї припиняється.

Водночас конструкція реальної частки у спільній власності цілком прийнят­на для встановлення співвласниками порядку користування спільним майном в натурі відповідно до розміру їхніх часток. У принципі, ці частки можуть бути виражені й у відсотковому співвідношенні (кожному із співвласників належить 5,10, 20 відсотків у праві власності на спільне майно), але в нотаріальному зако­нодавстві й судовій практиці віддається перевага першому способу вираження часток співвласників.

2. За змістом ч. 2 ст. 356 ЦК суб'єктами (співвласниками) права спільної ча­сткової власності можуть бути будь-які учасники цивільних відносин, за винят­ком Українського народу, який в окремих випадках також може бути суб'єктом цивільних відносин (ст. 318 ЦК). Таким чином, спільна власність може виник­нути: між фізичними особами; між державою і фізичною особою; між фізичною особою і юридичною особою; між фізичною особою і територіальною громадою; між кількома юридичними особами; між юридичною особою і державою чи те­риторіальною громадою; між кількома територіальними громадами. Тобто мож­ливе різне співвідношення суб'єктного складу співвласників. Однак законодав-

591

цем не передбачено виникнення спільної власності за участю Українського на­роду, який відповідно до ст. 13 Конституції України також є суб'єктом права власності.

Стаття 357. Визначення часток у праві спільної часткової власності

/. Частки у праві спільної часткової власності вважаються рівними, якщо інше не встановлено за домовленістю співвласників або законом.

  1. Якщо розмір часток у праві спільної часткової власності не встановлений за домовленістю співвласників або законом, він визначається з урахуванням вкладу кожного з співвласників у придбання (виготовлення, спорудження) майна.

  2. Співвласник має право на відповідне збільшення своєї частки у праві спільної часткової власності, якщо поліпшення спільного майна, які не можна відокремити, зроблені ним своїм коштом за згодою всіх співвласників, з додер­жанням встановленого порядку використання спільного майна.

  3. Співвласник житлового будинку, іншої будівлі, споруди може зробити у встановленому законом порядку за свій рахунок добудову (прибудову) без зго­ди інших співвласників, якщо це не порушує їхніх прав. Така добудова (прибу­дова) є власністю співвласника, який її зробив, і не змінює розміру часток співвласників у праві спільної часткової власності.

  4. Поліпшення спільного майна, які можна відокремити, є власністю того з співвлас­ників, який їх зробив, якщо інше не встановлено домовленістю співвласників.

  1. У ч. 1 коментованої статті встановлюється презумпція рівності часток, якщо інше не передбачене домовленістю співвласників або законом. Принцип рівності часток у спільній частковій власності реально може діяти лише тоді, коли в тому чи іншому випадку виникає режим спільної часткової власності, розмір часток якої не визначений ні договором, ні законом. Наприклад, сторони уклали договір про спільну діяльність і передбачили режим спільної часткової власності на ство­рюване чи одержуване в результаті такої діяльності майно, але в договорі не ви­значили конкретний розмір часток кожного з них. Успадковане кількома спадко­ємцями за законом неподільне спадкове майно належатиме їм у рівних частках.

  2. Частина 2 ст. 357 ЦК передбачає можливість визначення розміру часток у праві спільної часткової власності, який не встановлений співвласниками або законом, з урахуванням вкладу кожного із співвласників у придбання (виготов­лення, спорудження) майна. Необхідно відзначити наявність певної неузгодже­ності між першою і другою частиною ст. 357 ЦК. Щоб її уникнути, доцільно нор­му ч. 2 ст. 357 ЦК тлумачити як таку, що передбачає підставу спростування пре­зумпції рівності часток співвласників у разі виникнення спору, якщо їх вклад у придбання майна був нерівним.

  3. Спільна часткова власність може піддаватися певним поліпшенням, які за загальним правилом не впливають на розмір часток співвласників. Водночас ч. З ст. 357 ЦК передбачені винятки з цього правила. Так, частка співвласника може бути збільшена, якщо: а) поліпшення неможливо відокремити від спільного об'єкта; б) поліпшення зроблені за кошти цього співвласника; в) на поліпшення дали згоду інші співвласники; г) поліпшення зроблені із дотриманням встановленого співвлас­никами порядку використання спільного майна. Законодавець не поділяє поліпшен-

592

ня на кількісні, що призводять до збільшення обсягу, ваги спільної речі, та на якісні, що лише покращують використовувану спільну річ. Тому необхідно вважати, що у коментованій нормі йдеться про поліпшення, що призвели до кількісного збільшення або до якісних змін всього спільного об'єкта. Отже, підстави для збільшення частки співвласника будуть відсутніми, якщо відбудуться лише якісні поліпшення у вико­ристовуваній ним частині спільного об'єкта відповідно до домовленості між співвлас­никами. Зміна часток співвласників може бути визначена ними в договорі або в су­довому порядку. До поліпшень, які не можна відокремити від спільного об'єкта на підставі ст. 187 ЦК необхідно віднести ті, відокремлення яких призведе до пошко­дження або істотного знецінення спільного майна.

  1. Законодавець спеціально визначає правові наслідки добудов (прибудов) будівель. Частина 4 ст. 357 ЦК надає співвласнику житлового будинку, іншої будівлі, споруди право зробити відповідно до встановленого законом порядку добудову (прибудову) за свій рахунок незалежно від згоди інших співвласників, але якщо це не порушує їхніх прав. Тобто у даному разі, щоб добудова вважала­ся правомірною, співвласник має отримати належний дозвіл і належно затвер­джений проект на добудову. Така добудова не повинна порушувати прав інших співвласників (наприклад, перешкоджати спільному входу, під'їзду тощо). Здійснена з дотриманням цих вимог добудова (прибудова) не змінює розмір ча­сток співвласників у праві спільної часткової власності, а стає власністю співвлас­ника — добудовника.

  2. Відповідно до ч. 5 ст. 357 ЦК відокремлювані поліпшення спільного майна вважаються власністю співвласника, який їх здійснив, якщо договором між співвласниками не встановлено інше. Відокремлюваними мають вважатися такі поліпшення, які як складова частина спільної речі можуть бути відділені від речі без її пошкодження або без її істотного знецінення (ст. 187 ЦК).

Стаття 358. Здійснення права спільної часткової власності

/. Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою.

  1. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користуван­ня майном, що є їхньою спільною частковою власністю.

  2. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користу­вання тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

  3. Якщо договір між співвласниками про порядок володіння та користуван­ня спільним майном відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової влас­ності посвідчений нотаріально, він є обов язковим і для особи, яка придбає зго­дом частку в праві спільної часткової власності на це майно.

1. Співвласникам, як і кожному окремому власнику речі, належать права во­лодіння, користування та розпоряджання своїм майном, що належить їм на праві спільної часткової власності. Зазначені правомочності співвласники об'єкта пра­ва спільної часткової власності відповідно до ч. 1 ст. 358 ЦК мають здійснювати

593

за взаємною згодою. Форма її вираження цією нормою не встановлюється. Зго­да може бути виражена, наприклад, у формі письмового договору, наданого до­ручення одному із співвласників чи іншій особі на вчинення тієї чи іншої дії, у вигляді нотаріально оформленої довіреності тощо.

  1. Відповідно до ч. 2 коментованої статті співвласники наперед можуть вста­новлювати порядок володіння та користування спільним майном, який може бути розрахований на тривалий період дії і стосуватися цілого комплексу вчи­нюваних співвласниками дій. Найбільш розповсюджуваною формою встанов­лення такого порядку є договір (наприклад, договір про порядок зберігання, ви­користання, ремонту, розподілу витрат на утримання спільного автомобіля).

  2. Об'єкти права спільної часткової власності можуть бути такими, що співвласники мають можливість використовувати їх спільно як єдине ціле (ав­томобіль, підйомний кран, комбайн тощо), або окремі їхні частини (наприклад, частини будівлі, складського приміщення). У зв'язку з цим ч. З ст. 358 ЦК надає кожному із співвласників право вимагати надання йому у володіння та користу­вання конкретної частини майна в натурі, в розмірі, адекватному їх часткам у праві спільної часткової власності. У принципі, можливе виділення у володіння та користування співвласників також таких частин у спільному майні, які не співпадатимуть з їх ідеальними частками. У разі неможливості такого виділу частини спільного майна співвласник, позбавлений можливості одержати у во­лодіння та користування частину спільного майна, має право вимагати від інших співвласників, у яких залишається спільне майно, відповідної матеріальної ком­пенсації. Зрозуміло, що якщо таких співвласників було лише двоє, то у разі ви­плати такої компенсації одним з них іншому право спільної часткової власності припинить своє існування. Матеріальна компенсація може бути здійснена у гро­шовому або в іншому майновому виразі. За відсутності згоди щодо виплати ком­пенсації спір між співвласниками може бути вирішений у судовому порядку.

  3. Склад співвласників може змінюватися внаслідок успадкування частки у праві спільної часткової власності, її відчуження за договором. У таких випад­ках для нового співвласника встановлений раніше порядок володіння та корис­тування спільним майном буде обов'язковим лише тоді, коли договір про це був нотаріально посвідчений.

Стаття 359. Плоди, продукція та доходи від використання майна, що є у спільній частковій власності

/. Плоди, продукція та доходи від використання майна, що є у спільній част­ковій власності, надходять до складу спільного майна і розподіляються між співвласниками відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

1. Відповідно до ч. 2 ст. 189 ЦК продукція, плоди та доходи належать власни­кові речі, якщо інше не встановлено договором або законом (про поняття плодів, продукції та доходів див. коментар до ст. 189 ЦК). Тому цілком логічною є нор­ма ст. 359 ЦК, яка встановлює правило про надходження плодів, продукції та доходів від використання спільного майна у спільну власність. Вони розподіля­ються між співвласниками пропорційно їх часткам у праві спільної часткової

594

власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Тобто співвлас­ники можуть укласти відповідний договір, за яким передбачити інший порядок розподілу плодів, продукції та доходів. Співвласники можуть вкладати їх у по­ліпшення спільного майна, у його ремонт чи реконструкцію, направити їх на по­гашення заборгованості, пов'язаної з утриманням спільного майна. Прибуток, одержаний учасниками договору простого товариства в результаті їх спільної діяльності, як прямо зазначається у ст. 1139 ЦК, розподіляється пропорційно вартості вкладів учасників у спільне майно, якщо ними не встановлено інше.

Стаття 360. Утримання майна, що є у спільній частковій власності

/. Співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової влас­ності зобов'язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збере­ження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов язкових платежів), а та­кож нести відповідальність перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'яза­ними із спільним майном.

  1. Важливий принцип для інституту права власності закріплений у положенні ст. 13 Конституції України про те, що «власність зобов'язує». Це означає, що власник повинен не лише користуватися майном, але й турбуватися про нього. Цей конституційний принцип знайшов свій подальший розвиток у ст. 322 ЦК, у якій підкреслено, що власник зобов'язаний утримувати майно, що йому нале­жить, якщо інше не встановлено договором або законом. Отже, вважається спра­ведливим, що кожний співвласник відповідно до розміру своєї частки має брати участь у різноманітних витратах, пов'язаних з управлінням, утриманням та збе­реженням спільного майна, сплатою податків, зборів, а також повинен нести відповідальність перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними із спільним майном. Якщо один із співвласників відмовиться брати участь у ви­тратах, інші співвласники можуть здійснити їх самостійно й вимагати від цього співвласника відшкодування понесених витрат у судовому порядку або ж без­посередньо звернутися до суду з позовом про примусове стягнення з співвлас­ника, який відмовився нести тягар утримання спільного майна, коштів для цієї мети. Однак такий співвласник може висунути відповідні заперечення, вважаю­чи здійснені співвласниками витрати надмірними, зайвими. Стаття 360 ЦК має на увазі витрати, необхідні для належного функціонування спільного майна.

  2. Правило ст. 360 ЦК є загальним. Водночас обов'язки щодо утримання мо­жуть визначатися і іншими спеціальними нормами. Так, відповідно до ст. 1134 ЦК обов'язки учасників простого товариства щодо утримання спільного майна та порядок відшкодування витрат, пов'язаних із виконанням цих обов'язків, вста­новлюються їхнім договором.

Найбільш повно врегульовано розподіл витрат співвласників багатоквартир­ного будинку Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартир­ного будинку» (ст. 20). Відповідно до нього частка співвласників у загальному обсязі обов'язкових платежів на утримання і ремонт неподільного майна у бага­токвартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі при­міщень, що перебувають у їх власності. Частка у загальному обсязі обов'язкових платежів на утримання і ремонт загального майна та в інших спільних витратах

595

у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі приміщень, що перебувають у користуванні фізичних або юридичних осіб.

Стаття 361. Право співвласника розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності

/. Співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності.

  1. Коментована стаття надає учасникові спільної часткової власності право самостійно розпоряджатися своєю часткою у праві спільної часткової власності. Це можливо шляхом укладення договорів купівлі-продажу, дарування, Міни, заповіту тощо. Набувачами такої частки можуть бути як інші співвласники, так і сторонні особи. У цих випадках спільна власність не припиняється, оскільки відчужується не конкретна частка майна в натурі, а ідеальна частка у праві влас­ності, тобто відбувається лише заміна суб'єкта цивільного права. Водночас за­кон встановлює певні гарантії захисту прав співвласників у таких ситуаціях. Так, продаж частки у праві спільної часткової власності має здійснюватися з дотри­манням правил ст. 362 ЦК про переважне право співвласників перед іншими (сторонніми) особами на купівлю цієї частки.

  2. Право співвласника на розпорядження своєю часткою у праві спільної влас­ності не можна ототожнювати з правом співвласника здійснювати володіння та користування спільним майном. Порядок реалізації цих правомочностей визна­чений у ст. 358 ЦК, згідно з якою право спільної часткової власності здійснюєть­ся співвласниками за їхньою згодою. У разі недосягнення співвласниками згоди щодо порядку володіння та користування спільним майном спір між ними може бути вирішений судом.

Стаття 362. Переважне право купівлі частки у праві спільної частко­вої власності

/. Уразі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

2. Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний пись­ мово повідомити інших співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає.

Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна — протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

  1. Якщо бажання придбати частку у праві спільної часткової власності вия­вили кілька співвласників, продавець має право вибору покупця.

  2. У разі продажу частки у праві спільної часткової власності з порушенням пере­важного права купівлі співвласник може пред 'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов 'язків покупця. Одночасно позивач зобов 'язаний внести на де­позитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен сплатити покупець.

До таких вимог застосовується позовна давність в один рік.

596

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]