Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Об'єкти цивільних прав

Глава 12 Загальні положення про об єкти цивільних прав

Стаття 177. Види об'єктів цивільних прав

/. Об єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

і. Як відомо, цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини). Кожне правовідношення виникає з приводу конкретних матеріальних або нематеріальних благ, які в юридичній доктрині та в законодавстві визнаються об'єктами цивільних прав. Оскільки юридичний зміст цивільних правовідносин включає права та обов'язки їх учас­ників щодо матеріальних та нематеріальних благ, то об'єкти цивільних прав є також і об'єктами цивільних обов'язків, лише з тією особливістю, що учасник цивільних правовідносин, якому належить конкретне право, вважається суб'єк­том права, а учасник, на якого покладено відповідний обов'язок щодо носія цього права (зокрема, утримуватися від порушення права, вчиняти певні дії на користь носія права) виступає суб'єктом цього обов'язку. Отже, об'єктом ци­вільних прав (цивільних правовідносин) слід вважати все те, на що спрямо­вані суб'єктивне право і суб'єктивний обов'язок учасників цивільних право­відносин.

  1. У ст. 177 ЦК наведений орієнтовний перелік об'єктів цивільних прав, які можуть бути класифіковані за певними об'єднуючими рисами на окремі, віднос­но самостійні, види: 1) речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, май­нові права; 2) результати робіт і послуги; 3) результати інтелектуальної, творчої діяльності; 4) інформація; 5) інші матеріальні і нематеріальні блага. Така класи­фікація об'єктів цивільних прав має насамперед практичне значення, яке поля­гає у тому, що з огляду на їх особливості законодавець встановлює для них відпо­відний правовий режим, ступінь та умови їх оборотоздатності, способи захисту порушених суб'єктивних прав тощо.

  2. У коментованій статті не розкривається конкретний зміст перерахованих видів майна. Це зроблено у наступних главах ЦК, зокрема у главі 13-й «Речі. Майно»; 14-й «Цінні папери»; 15-й «Нематеріальні блага». Щодо таких об'єктів, як результати робіт і послуги, то розробники ЦК не присвятили їм спеціальної глави. Спільним фактором, об'єднуючим ці види об'єктів цивільних прав, є те, що

311

вони виявляються у діях суб'єктів правовідносин. Однак у новому ЦК такі дії юридично розмежовані і умовно поділені на дві групи. До першої групи віднесені дії (роботи), які завершуються матеріалізованим результатом (наприклад, підрядні роботи); до другої — дії (послуги), які, як правило, не завершуються безпосеред­ньо створенням матеріалізованого об'єкта (наприклад, за договорами перевезень, доручення, комісії, страхування). Об'єктам цивільних прав другої групи присвя­чена глава 62 ЦК, яка має назву «Послуги». Ознайомлення з її змістом дозволяє зрозуміти юридичну значимість наведеного поділу. Так, відповідно до ст. 901 ЦК за договором про надання послуг виконавець зобов'язується за завданням замов­ника надати послугу, яка споживається у процесі вчинення певної дії або здійснен­ня певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу. Положення глави 63 ЦК можуть застосовуватися до усіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання.

Об'єктом цивільних прав може бути і бездіяльність, а точніше - утримання від вчинення певних дій, що притаманні, зокрема, абсолютним цивільним пра­вовідносинам власності. Цей висновок випливає із окремих норм ЦК. Наприк­лад, відповідно до ст. 509 ЦК зобов'язанням визнається правовідношення, в якому боржник зобов'язаний вчинити на користь кредитора не лише певну дію (пере­дати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо), але і утри­матися від певної дії. Доречно зауважити, що у цій статті, на відміну від ст. 177 ЦК, законодавець розмежовує роботи і послуги як об'єкти зобов'язальних прав.

Стаття 178. Оборотоздатність об єктів цивільних прав

/. Об'єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту, або не обмежені в обороті, або не є невід ємними від фізичної чи юридичної особи.

2. Види об єктів цивільних прав, перебування яких у цивільному обороті не допускається (об єкти, вилучені з цивільного обороту), мають бути прямо вста­новлені у законі.

Види об'єктів цивільних прав, які можуть належати лише певним учасникам обороту або перебування яких у цивільному обороті допускається за спеціаль­ним дозволом (об єкти, обмежено оборотоздатні), встановлюються законом.

1. Об'єкти цивільних прав можуть перебувати як у стані статики (наприклад, право власності на ту чи іншу річ), так і у стані динаміки (наприклад, у разі пере­ходу речі від одних осіб до інших за договорами, в порядку спадкування тощо). Однак не усі об'єкти цивільних прав можуть відчужуватися. Невідчужуваними є окремі особисті немайнові блага, зокрема, здоров'я, життя, честь, гідність, ділова репутація особи, право авторства на літературні, художні та інші твори.

У юридичній доктрині давно закріпилася позиція щодо різноманітності форм цивільного обороту об'єктів цивільних прав, їх переходу від одних осіб до інших. Особливо поширеними підставами такого обороту цивільних прав є сингуляр­не (часткове) та універсальне правонаступництво. Так, при сингулярному пра-вонаступництві, що виникає, як правило, на підставі укладених договорів, від

312

однієї особи (правоволодільця) переходять до іншої особи (правонаступника) лише певні, конкретні, права та обов'язки. Універсальне правонаступництво, що виникає у разі успадкування або реорганізації юридичної особи, забезпечує пе­рехід усієї сукупності прав та обов'язків правоволодільця до правонаступника.

Залежно від суспільної значимості тих чи інших об'єктів цивільних прав кож­на держава встановлює для них неоднаковий правовий режим. У чинному ЦК проголошується презумпція вільної оборотоздатності (вільного відчуження або переходу в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином) об'єктів цивільних прав, за винятком тих випадків, коли вони вилучені з цивіль­ного обороту або є невіддільними від фізичної чи юридичної особи.

2. Законодавець встановлює у ч. 2 ст. 178 ЦК правові гарантії недопущення довільного обмеження оборотоздатності об'єктів цивільних прав. По-перше, об'єк­ти вилучені з цивільного обороту, мають бути прямо встановлені у законі. По-друге, законом також передбачаються види об'єктів цивільних прав, які можуть належати лише певним учасникам обороту або перебування яких у цивільному обороті допускається за спеціальним дозволом (об'єкти, обмежено оборотоздатні).

У коментованій статті фактично закріплюється давно сформульований у цивільному праві поділ об'єктів цивільних прав за ступенем їх оборотоздатності на три види: 1)об'єкти, які вільно обертаються; 2)об'єкти, які обмежені в обо­роті; 3) об'єкти, які вилучені з обороту.

До об'єктів, що обмежені в обороті, зокрема, належать ті з них, для здійснення правочинів з якими необхідний спеціальний дозвіл (ліцензія), наприклад, для торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами, для правочинів з банкі­вськими металами і валютними цінностями, із спортивною та мисливською зброєю.

Законодавством визначаються об'єкти, вилучені з цивільного обороту. Так, відповідно до ст. 9 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіа­ційну безпеку» ядерні матеріали та об'єкти ядерної енергетики перебувають лише у державній власності і вилучені з цивільного обороту. Слід також зауважити, що вилучені з вільного цивільного обороту і об'єкти культурно-історичної спадщи­ни, природно-заповідного фонду, визначені законами України «Про охорону куль­турної спадщини» та «Про охорону навколишнього природного середовища».

Тривалий час в Україні діє постанова Верховної Ради України «Про право власності на окремі види майна» від 17 червня 1991 р. (з наступними змінами та доповненнями). Нею затверджено Перелік видів майна, що не може перебувати у власності громадян, громадських об'єднань, міжнародних організацій та юри­дичних осіб інших держав на території України, та Спеціальний порядок набут­тя права власності громадянами на окремі види майна, які були передбачені у Додатках № 1 і № 2. Однак вказана постанова суперечила ст. 13 Закону України «Про власність». Згодом вона вступила у суперечність з Конституцією України, якою було закріплено правило про те, що правовий режим власності встанов­люється виключно законами України. Із викладеного логічно зробити висно­вок, що легітимність зазначеної постанови є сумнівною.

Звичайно, правомірно вилученими з цивільного обороту слід вважати об'єкти права виключної власності Українського народу — це земля, її надра, атмосфер­не повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться у межах території

313

України, природні ресурси її континентального шельфу та виключної (морсь­кої) економічної зони (ст. 13 Конституції України). Дія наведеної норми поши­рюється на перераховані об'єкти у цілому, а не на їх складові частини, оскільки, наприклад, окремі земельні ділянки у певних розмірах можуть бути у власності громадян та юридичних осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]