Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать
  1. Порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

  2. Цивільна дієздатність фізичної особи є обмеженою з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

  1. Дієздатність, на відміну від правоздатності, пов'язана з певними якостями фізичної особи: здатністю усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними та передбачати наслідки їх вчинення. Такі якості залежать не лише від віку фізич­ної особи, але й від стану її психіки. У зв'язку з цим, якщо фізична особа нездат­на усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, вона може бути судом або обмежена у своїй цивільній дієздатності, або визнана недієздатною. Вирішення цього питання є важливою гарантією захисту прав і законних інте­ресів фізичних осіб.

  2. У коментованій статті передбачаються підстави для обмеження цивільної дієздатності фізичної особи. Під обмеженням цивільної дієздатності слід розу­міти позбавлення судом права розпоряджатися майном (продавати, обмінюва­ти, дарувати, заповідати, купувати) та вчиняти інші правочини, що виходять за межі дрібних побутових, а також самостійно одержувати заробіток, пенсію, сти­пендію, інші доходи та розпоряджатися ними.

Законодавець передбачає дві підстави обмеження цивільної дієздатності фізич­ної особи: а) фізична особа страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними; б) фізич­на особа зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо, і тим самим ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Особливе місце в системі особистих немайнових благ фізичної особи посідає психічне здоров'я фізичної особи. ЦК встановлюються певні правові заходи щодо охорони особистих немайнових прав фізичної особи, які забезпечують її при­родне існування, зокрема це стосується заходів медичного характеру. Відносно психічного здоров'я, як блага, виникає право на психічне здоров'я, важливою складовою якого є право на надання психіатричної допомоги.

Відповідно до Закону України від 22 лютого 2000 р. «Про психіатричну до­помогу», психічні розлади класифікуються із дотриманням вимог чинної в Ук­раїні Міжнародної статистичної класифікації хвороб, травм і причин смерті (МКХ-10). Наприклад, легкий депресивний епізод (F32.0), соціальні фобії (F40.1), розлади адаптації (F43.2) тощо. При цьому психічний розлад як підста­ва для обмеження цивільної дієздатності фізичної особи повинен бути підтвер­джений судово-психіатричною експертизою. Діагноз психічного розладу не може базуватися лише на незгоді особи з існуючими у суспільстві політичними, мо­ральними, правовими, релігійними, культурними цінностями або на будь-яких інших підставах, безпосередньо не пов'язаних із станом її психічного здоров'я. Судово-психіатрична експертиза проводиться відповідно до Закону України «Про судову експертизу» від 25 лютого 1994 р. та наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про порядок проведення судово-психіатричної експертизи» від 8 жовтня 2001 р. № 397. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє дана особа на психі-

85

чну хворобу; 2) чи розуміє вона значення своїх дій та чи може керувати ними. У виняткових випадках, коли фізична особа явно ухиляється від проходження ек­спертизи, вона за ухвалою суду може бути направлена на експертизу в примусо­вому порядку. Питання про таке направлення на експертизу розглядається в судовому засіданні за участю лікаря-психіатра (ст. 239 ЦПК).

Однак призначення експертизи допускається лише за наявності достатніх даних про психічний розлад. Такі дані можуть бути одержані з довідок про стан здоров'я, виписок з історії хвороби лікувальних закладів, матеріалів слідчих органів, які свідчать про дії психічно хворої людини тощо.

3. Як зазначено в постанові Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи не­ дієздатним» від 28 березня 1972 p., обмеження в дієздатності громадянина внас­ лідок зловживання спиртними напоями або наркотичними засобами спрямова­ но на посилення боротьби з пияцтвом та зловживанням наркотичними засоба­ ми і має велике значення для запобігання порушенням громадського порядку та виховання громадян у дусі свідомого ставлення до праці, сім'ї, додержання Кон­ ституції та законів України.

Під зловживанням спиртними напоями, наркотичними засобами, токсични­ми речовинами слід розуміти надмірне чи систематичне їх вживання фізичною особою, що супроводжується непомірними грошовими витратами на їх придбан­ня. Внаслідок вчинення таких дій фізична особа ставить себе чи свою сім'ю, а та­кож осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне ста­новище. Доказами таких фактів можуть бути свідчення членів сім'ї, акти органів внутрішніх справ та громадських організацій, документи про доход сім'ї і кількість її членів, а також матеріали, що підтверджують зловживання спиртними напоями чи наркотичними засобами та характеризують матеріальне становище сім'ї.

4. Справа про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути порушена в суді на підставі ст. 36 ЦК, відповідно до цивільного процесуального законодавства за заявою когось із членів її сім'ї, органу опіки та піклування, нар­ кологічного або психіатричного закладу (ст. 237 ЦПК). При цьому сама фізична особа пред'явити вимогу про таку зміну свого правового статусу не може. Пи­ тання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа, вирішується в кожному випадку судом з урахуванням стану її здоров'я.

Відповідно до частини 4 ст. 36 ЦК цивільна дієздатність фізичної особи є обмеженою з моменту набрання законної сили рішенням суду про це, тобто, якщо рішення суду не було оскаржене, та після закінчення строку, передбаченого для апеляційного оскарження.

Стаття 37. Правові наслідки обмеження цивільної дієздатності фізич­ної особи

/. Над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, встановлюєть­ся піклування.

  1. Фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може самостійно вчи­няти лише дрібні побутові правочини.

  2. Правочини щодо розпорядження майном та інші правочини, що виходять за межі дрібних побутових, вчиняються особою, цивільна дієздатність якої об­межена, за згодою піклувальника.

86

Відмова піклувальника дати згоду на вчинення правочинів, що виходять за межі дрібних побутових, може бути оскаржена особою, цивільна дієздатність якої обмежена, до органу опіки та піклування або суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]