Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

2. Рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі.

1. Положення ст. 181 ЦК є новелою, порівняно з ЦК УРСР, який не виділяв серед речей нерухомість. За радянського періоду у цивільному праві передба­чався поділ речей на засоби виробництва і предмети споживання, що на даний час вже не актуально і втратило своє попереднє юридичне значення. Політична економія розглядала речі як основні і оборотні засоби залежно від того, як вони споживаються. Якщо Дані засоби споживаються повністю при виробництві продукції, то вони оборотні; якщо поступово, тобто переносять свою вартість на готовий продукт, то основні. Наведений поділ речей мав вирішальне значення для визначення обсягу прав державних підприємств на закріплене за ними май­но, слугував підставою для встановлення для них різного правового режиму. Нині такий поділ речей має значення в основному для ведення бухгалтерського обліку та формування статутного фонду юридичних осіб. Правовий режим виробни­чих і невиробничих фондів, основних та оборотних фондів визначається, зокре­ма, ГК України (наприклад, статтями 66, 75).

У цивільному законодавстві більшості країн світу об'єкти цивільних прав поділяються на рухомі та нерухомі речі. Законодавство колишнього СРСР не знало такого поділу майна. У примітці до ст. 21 ЦК УРСР 1922 р. зазначалося: «із відміною приватної власності на землю поділ майна на рухоме та нерухоме відміняється». У зв'язку з цим радянське законодавство не вживало термін «нерухомість», а замінювало його терміном «основні фонди».

Новий ЦК України, на відміну від ЦК УРСР, поділяє речі на рухоме та неру­хоме майно. Відповідно до ч. 1 ст. 181 ЦК до нерухомих речей (нерухоме майно,

315

нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на зе­мельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Крім того, законодавець визнав за доцільне поширити режим не­рухомої речі також на повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об'єкти, а також інші речі, права на які підлягають державній реєст­рації. Таким чином, при віднесенні речей до категорії нерухомості використано два критерії: матеріальний — ступінь зв'язку цих речей із землею, і юридичний — умови визнання законом тих чи інших речей нерухомими за правовим режи­мом. Наявність одного з цих критеріїв є достатньою підставою для визнання ре­чей нерухомими (тобто речами, прирівняними до нерухомості).

Отже, за першим критерієм до нерухомого майна належать земельні ділянки та все те, що розташоване на них і міцно з ними пов'язане, тобто об'єкти, переміщення яких без непропорційних збитків є неможливим (житлові будин­ки, інші будівлі та споруди, насадження, підприємства як майнові комплекси).

Юридичний критерій застосовується при визначенні нерухомих речей, роль яких у цивільному обороті надзвичайно важлива. З огляду на цю особливість законодавець вважає за потрібне поширити на них правовий режим нерухомості (наприклад, повітряні і морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об'єкти). Перелік речей, які прирівнюються до нерухомих, не є вичерпним. За­конодавець може визнавати нерухомими речами й інші об'єкти.

2. Відповідно до ч. 2 ст. 181 ЦК до рухомих речей слід віднести усі речі, які можна вільно переміщувати у просторі. Вбачається, що наведена ознака надто за­гальна, а тому у деяких випадках її може виявитися недостатньо для правильного визначення юридичного значення речі. Тому у такому разі доцільно керуватися правилом, що на речі, які за законом не визнані нерухомими об'єктами, має поши­рюватися презумпція визнання їх рухомими речами.

Стаття 182. Державна реєстрація прав на нерухомість

/. Право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]