Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать
  1. Об'єктом корисної моделі може бути продукт ( пристрій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технології.

  2. Законом можуть бути встановлені продукти та процеси, які не є придатни­ми для набуття права інтелектуальної власності на них відповідно до цієї статті.

  1. За ЦК відмінність корисної моделі від винаходу полягає у тому, що від неї не вимагається така правова ознака, як винахідницький рівень. Новизна і про­мислова придатність корисної моделі мають відповідати таким критеріям, які пред'являються до винаходу (див. коментар до ст. 459 ЦК).

  2. Об'єктами корисної моделі можуть бути будь-які продукти (пристрій, ре­човина тощо) або процес у будь-якій сфері технології. Законом можуть бути вста­новлені продукти та процеси, які не є придатними для набуття права інтелекту­альної власності на них відповідно до цієї статті.

764

3. За законодавством країн (ФРН, Іспанія, Італія, Японія, Російська Феде­рація та ін.), які надають правову охорону корисним моделям як результатам інтелектуальної діяльності, під поняттям «корисна модель» розуміється конст­руктивне виконання будь-якого пристрою. Характерними його ознаками є на­явність певних елементів, зв'язок між ними і певне взаємне розташування. Об'єк­том корисної моделі може бути тільки пристрій. Корисна модель — це внутрішнє розташування елементів, із яких складається пристрій. До пристроїв відносять­ся машини, механізми, прилади тощо. Сутність корисної моделі полягає в ори­гінальному компонуванні пристрою, просторовому розташуванні матеріальних об'єктів.

Чинне законодавство не охороняє як корисні моделі рішення. Відмінність між вказаними об'єктами прав інтелектуальної власності полягає у тому, що корисна модель стосується лише пристроїв і від неї не вимагається винахідниць­кий рівень. Проте існує й інша точка зору, відповідно до якої корисна модель повинна стосуватися речовин і процесів. Корисна модель — це нове і промисло­во придатне технічне рішення, що стосується конструктивного виконання за­собів виробництва і предметів споживання, а також їх складових частин1.

Винахід містить сутність заявленої пропозиції, а корисна модель - викла­дення цієї сутності у просторі. Якщо порівняти корисну модель з промисловим зразком, то неважко помітити, що промисловий зразок є зовнішньою формою промислового виробу. Корисна модель — це внутрішнє розташування елементів, з яких складається пристрій, та зв'язок між ними.

Не можуть одержати правову охорону як корисні моделі ті самі об'єкти, які можуть одержати правову охорону як винаходи.

Стаття 461. Придатність промислового зразка для набуття права інте­лектуальної власності на нього

/. Промисловий зразок вважається придатним для набуття права інтелекту­альної власності на нього, якщо він, відповідно до закону, є новим.

2. Об'єктом промислового зразка можуть бути форма, малюнок чи розфарбу­вання або їх поєднання, що визначають зовнішній вигляд промислового виробу.

1. Промисловий зразок — це нове конструктивне рішення промислового ви­робу, що визначає його зовнішній вигляд та конкретні засоби реалізації творчого задуму. Промисловий зразок є новим, якщо сукупність його суттєвих ознак не стала загальнодоступною у світі до дати подання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, то до дати її пріоритету. Крім того, у процесі встановлення новизни промислового зразка береться до уваги зміст усіх заявок. На визнання промислового зразка патентоздатним не впливає розкриття інформації про нього автором або особою, яка одержала від автора прямо чи опосередковано таку інфор­мацію протягом 6 місяців до подання заявки до Установи або, якщо заявлено пріо­ритет, до дати її пріоритету. При цьому обов'язок доведення обставин розкриття інформації покладається на особу, зацікавлену у застосуванні цієї норми.

1 Див.: Вопросы изобретальства. — 1991. — № 8. — С 24.

765

2. Правова охорона не надається промисловим зразкам, які суперечать сус­ пільним інтересам, принципам гуманності і моралі, а також містять у заявці зне­ важливі висловлювання щодо промислових зразків та результатів діяльності інших осіб.

Поняття «промисловий зразок» застосовується як до одного виробу, так і до комплекту (набору) виробів. Комплект (набір) може бути визнаний промисло­вим зразком, якщо до його складу входять елементи, які виконують функції, відмінні одна від одної, але підпорядковані загальному призначенню, що вирі­шується комплектом (набором) у цілому.

Поняття «один виріб» застосовується як до цілого виробу, наприклад авто­мобіль, так і до його частини, наприклад: бампер, фара тощо. Варіантом промис­лового зразка може бути зовнішній вигляд виробів, що належать до однієї фун­кціональної групи, до одного класу МКПЗ, подібні за сукупністю суттєвих оз­нак і мають відмінності у несуттєвих ознаках, які сприймаються візуально, наприклад, декілька стільців, що відрізняються один від одного фактурою, ко­льором декоративної оббивної тканини тощо (див.: Правила складання та по­дання заявки на промисловий зразок від 18 лютого 2002 р., п. 3. — Інтелектуаль­на власність. — 2002. — № 5. — С. 54).

3. Об'єктом промислового зразка також можуть бути форма, малюнок, роз­ фарбування або їх поєднання, що визначають зовнішній вигляд промислового виробу.

Чинним законодавством не визнаються промисловими зразками: об'єкти архітектури (крім малих архітектурних форм); промислові, гідротехнічні та інші стаціонарні споруди; друкована продукція як така; об'єкти нестійкої форми з рідких, газоподібних, сипких або подібних до них речовин тощо. Промисловому зразку присвоюється його повна назва.

Стаття 462. Засвідчення набуття права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок

/. Набуття права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, про­мисловий зразок засвідчується патентом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]