Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать
  1. Оренда оригіналу чи примірника запису виконання;

  1. Забезпечення засобами зв язку можливості доступу будь-якої особи до записаного виконання з місця та в час, обраних нею.

2. Використанням виконання є також інші дії, встановлені законом.

і. Використання виконання може здійснюватися шляхом розповсюдження об'єктів суміжних прав, тобто вчиненням певної дії, за допомогою якої об'єкти суміжних прав безпосередньо чи опосередковано пропонуються публіці, в тому числі доведення цих об'єктів до відома публіки таким чином, що її представни­ки можуть здійснити доступ до цих об'єктів з будь-якого місця і в будь-який час за власним вибором.

Чинне законодавство предбачає також використання виконання за допомогою запису (звукозапису, відеозапису). Відповідно до ст. 2 Закону України «Про авторсь­ке право і суміжні права» записом визнається фіксація за допомогою спеціальних технічних засобів на відповідному матеріальному носії звуків і (або) рухомих зобра­жень, яка дозволяє здійснювати їх сприйняття, відтворення або сповіщення.

Майновим правом виконавця є його виключне право дозволяти чи заборо­няти іншим особам пряме чи опосередковане відтворення (виготовлення одно­го або більше примірників твору, відеограми, фонограми в будь-якій матеріальній формі, а також їх запис для тимчасового чи постійного зберігання в електронній, у тому числі цифровій, оптичній або іншій формі, яку може зчитувати комп'ю­тер) запису свого виконання, зафіксованого без його згоди на фонограмі чи віде­ограмі, чи за його згодою, але якщо відтворення здійснюється з іншою метою, ніж та, на яку він дав свою згоду.

На підставі ст. 39 Закону України «Про авторське право і суміжні права» виконавець має виключне право дозволяти чи забороняти іншим особам роз­повсюдження своїх виконань, зафіксованих на фонограмі чи відеограмі, шля­хом першого продажу або іншої передачі права власності у разі, коли він при першій фіксації виконання не дав дозволу виробнику фонограми (виробнику відеограми) на її подальше відтворення.

До способів використання виконання відносяться: передача в оренду оригі­налу чи примірника запису свого виконання, зафіксованих на фонограмі чи віде­ограмі; забезпечення засобами зв'язку доступу будь-якої особи до записаного виконання з місця та в час, обраних нею.

2. Законом можуть бути передбачені інші способи використання виконання. Так, відповідно до ч. 4 ст. 39 Закону України «Про авторське право і суміжні права» у разі, коли виконавець під час першої фіксації виконання безпосеред­ньо дозволить виробнику фонограми чи виробнику відеограми її подальше відтворення, вважається, що він передав виробнику фонограми чи відеограми виключне право на розповсюдження фонограм, відеограм та їх примірників спо­собом першого продажу. Водночас законом дозволяється й інша передача вико­навцем своїх прав власності чи володіння, а також здавання у майновий найм, комерційний прокат тощо. При цьому виконавець зберігає право на одержання справедливої винагороди за зазначені види використання свого виконання че­рез організації колективного управління або іншим способом.

754

Стаття 454. Використання фонограми, відеограми

/. Використанням фонограми, відеограми є:

  1. пряме або опосередковане відтворення будь-яким способом та у будь-якій формі відеограми, фонограми;

  2. продаж та інше відчуження оригіналу чи примірника фонограми, відео­грами;

  3. оренда оригіналу чи примірника фонограми, відеограми;

  4. забезпечення засобами зв язку можливості доступу будь-якої особи до фонограми, відеограми з місця та в час, обраних нею.

2. Використанням фонограми, відеограми є також інші дії, встановлені за­коном.

1. Виробники фонограм і відеограм мають право на пряме або опосередкова­ не відтворення (виготовлення одного або більше примірників відеограми, фо­ нограми у будь-якій матеріальній формі, а також їх запис для тимчасового чи постійного зберігання в електронній, у тому числі цифровій, оптичній або іншій формі, яку може зчитувати комп'ютер) відповідного об'єкта суміжних прав будь- яким способом та у будь-якій формі.

Відповідно до ст. 40 Закону України «Про авторське право і суміжні права» виробникам фонограм і виробникам відеограм належить їх виключне право на використання своїх фонограм, відеограм і виключне право дозволяти чи заборо­няти іншим особам розповсюдження серед публіки оригіналу фонограм, відео­грам та їх примірників шляхом першого продажу або іншої передачі права влас­ності, а також право передачі в оренду оригіналу чи примірника фонограми, відео­грами. Якщо фонограми, відеограми чи їх примірники введені їх виробником чи за його згодою у цивільний обіг шляхом їх першого продажу в Україні, то допус­кається їх наступне розповсюдження шляхом продажу, дарування тощо без зго­ди виробника фонограми (відеограми) та його правонаступника і без виплати йому винагороди. Проте й у цьому випадку право здавання таких примірників фонограм (відеограм) у майновий найм чи комерційний прокат залишається вик­лючно правом виробника фонограми (відеограми). Використання фонограми, відеограми може здійснюватися шляхом забезпечення засобами зв'язку можли­вості доступу будь-якої особи до фонограми, відеограми з місця та в час, обра­них нею.

2. Законом можуть бути передбачені інші способи використання фонограм та відеограм. Так, відповідно до ст. 40 Закону України «Про авторське право і суміжні права» виробники фонограм і виробники відеограм можуть дозволяти чи забороняти іншим особам будь-яку видозміну своїх фонограм, відеограм, а також ввезення на митну територію України фонограм, відеограм та їх при­ мірників з метою їх поширення серед публіки.

Майнові права виробників фонограм і виробників відеограм можуть переда­ватися (відчужуватися) іншим особам на підставі договору, в якому визнача­ються спосіб використання фонограми (відеограми), розмір і порядок виплати винагороди, строк дії договору, строк використання фонограми (відеограми), територія, на яку розповсюджуються передані права, тощо. Визначені догово-

755

ром ставки винагороди не можуть бути нижчими за мінімальні ставки, встанов­лені KM України.

Майнові права виробника фонограми чи відеограми, який є юридичною осо­бою, можуть бути також передані (відчужені) іншій особі у встановленому зако­ном порядку внаслідок ліквідації юридичної особи — суб'єкта суміжних прав.

Стаття 455. Використання передачі (програми) організації мовлення /. Використанням передачі (програми) організації мовлення є:

  1. здійснення (трансляція, ретрансляція) передачі (програми) організації мовлення;

  2. записування (фіксування) передачі (програми) організації мовлення, якщо таке записування дає можливість сприйняття, відтворення та здійснення її за допомогою технічних засобів;

  3. відтворення запису передачі (програми) організації мовлення;

  4. представлення передачі (програми) організації мовлення публіці у місці, де встановлено вхідну плату.

2. Використанням передачі (програми) організації мовлення є також інші дії, встановлені законом.

1. Реалізацію майнових прав організація мовлення здійснює шляхом вико­ ристання своїх програм будь-яким способом. Організація мовлення як суб'єкт суміжних прав має виключне право дозволяти чи забороняти іншим особам транслювати (ретранслювати) свої передачі (програми), тобто здійснювати їх публічне сповіщення. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» трансляцією визнається розповсюдження телевізійних або ра­ діомовних програм за допомогою технічних засобів зв'язку.

Використання передачі (програми) може здійснюватися шляхом записування (фіксування) передачі (програми) організації мовлення, якщо таке записування дає можливість сприйняття, відтворення та здійснення її за допомогою технічних засобів, а також відтворення запису передачі (програми) організації мовлення.

Організації мовлення належить виключне право публічної демонстрації своїх передач (програм) у місця, де встановлено вхідну плату.

2. Законом можуть бути передбачені інші способи використання своїх пере­ дач (програм) організаціями мовлення. Так, відповідно до ст. 41 Закону Украї­ ни «Про авторське право і суміжні права» організація мовлення має також пра­ во забороняти поширення на території України чи з території України сигналу із супутника, що несе їх програми, розповсюджуючим органом, для якого цей сигнал із супутника не призначався.

Майнові права організації мовлення можуть передаватися (відчужуватися) іншим особам на підставі договору, в якому визначаються спосіб і строк викори­стання програми мовлення, розмір і порядок виплати винагороди, територія, на яку розповсюджуються передані права, тощо.

Майнові права організації мовлення можуть бути також передані (відчужені) іншій особі у встановленому законом порядку внаслідок ліквідації юридичної особи—суб'єкта суміжних прав.

756

Стаття 456. Строки чинності суміжних майнових прав

/. Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на виконання спливає через п'ятдесят років, що відліковуються з 1 січня року, наступного за роком здійснення першого запису виконання, а за відсутності такого запису — з 1 січня року, наступного за роком здійснення виконання.

  1. Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на фонограму, відеограму спливає через п 'ятдесят років, що відліковуються з 1 січня року, на­ступного за роком її опублікування, а за відсутності такого опублікування про­тягом п'ятдесяти років від дати її вироблення — зі січня року, наступного за роком вироблення фонограми, відеограми.

  2. Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на передачу (про­граму) організації мовлення спливає через п'ятдесят років, що відліковуються з 1 січня року, наступного за роком її першого здійснення.

  3. Законом в окремих випадках можуть встановлюватися інші строки чин­ності суміжних прав.

  1. Конкретизуючи майнові права інтелектуальної власності, законодавство передбачає строки чинності суміжних майнових прав. Строк, протягом якого здійснюється охорона майнових прав інтелектуальної власності на виконання, спливає через п'ятдесят років, що відліковуються з 1 січня року, наступного за роком здійснення першого запису виконання, а за відсутності такого запису — з 1 січня року, наступного за роком здійснення виконання.

  2. Майнові права інтелектуальної власності виробників фонограм і відеограм охороняються протягом 50 років, які відліковуються з 1 січня року, наступного за роком опублікування фонограми чи відеограми. Якщо протягом п'ятдесяти років від дати вироблення фонограми чи відеограми не було здійснено їх опублікування, строк, протягом якого здійснюється охорона майнових прав інте­лектуальної власності відліковується з 1 січня року, наступного за роком вироб­лення фонограми, відеограми, який спливає через п'ятдесят років. Так, якщо виробник вирішить опублікувати фонограму чим відеограму, скажімо, через ЗО років, що минули від дати її вироблення, то строк чинності його майнових прав буде відліковуватись з 1 січня року, наступного за роком її опублікування. У такому випадку строк охорони майнових прав інтелектуальної власності на таку фонограму чи відеограму буде складати вісімдесят років.

  3. Строк, протягом якого здійснюється охорона майнових прав інтелекту­альної власності на передачу (програму) організації мовлення спливає через п'ят­десят років, що відліковуються з 1 січня року, наступного за роком її першого здійснення.

  4. Законом в окремих випадках можуть встановлюватися інші строки чин­ності суміжних прав. Проте зазначене правило не стосується положень, що містяться у ст. 44 Закону України «Про авторське право і суміжні права», які у порівнянні з розглянутими нормами ЦК погіршують умови суб'єктів суміжних прав. Так, за ст. 44 цього Закону майнові права виконавців охороняються протя­гом 50 років від дати першого запису виконання; права виробників фонограм і відеограм — протягом 50 років від дати першого опублікування або їх першого

757

звукозапису (відеозапису), якщо фонограма (відеограма) не була опублікована протягом зазначеного часу. Організації мовлення користуються наданими цим Законом правами протягом 50 років від дати першого публічного сповіщення передачі.

Без сумніву, ст. 456 ЦК надає суб'єктам суміжних прав ширші можлвості. Вона передбачає, що строк охорони майнових прав інтелектуальної власності на відпові­дний об'єкт суміжних прав відліковується з 1 січня року, наступного за роком, в якому виникли суміжні права. Таким чином, при врегулюванні питань щодо строків дії суміжних прав необхідно користуватися правилами, що містяться у ст. 456 ЦК.

Спадкоємці виконавців і правонаступники виробників фонограм і відеограм та організацій мовлення набувають право дозволяти чи забороняти використання виконань, фонограм, відеограм, публічні сповіщення, а також право на одержан­ня винагороди в межах строків, установлених цією статтею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]