Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Глава 39 Право інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок

Стаття 459. Придатність винаходу для набуття права інтелектуальної власності на нього

/. Винахід вважається придатним для набуття права інтелектуальної влас­ності на нього, якщо він, відповідно до закону, є новим, має винахідницький рівень і придатний для промислового використання.

  1. Об'єктом винаходу може бути продукт ( пристрій, речовина тощо) або про­цес у будь-якій сфері технології.

  2. Законом можуть бути встановлені продукти та процеси, які не є придатни­ми для набуття права інтелектуальної власності на них відповідно до цієї статті.

1. У коментованій статті наводяться правові ознаки винаходу. Це традиційні ознаки, визнані на світовому рівні: новизна, винахідницький рівень і промисло­ва придатність. Винахід має бути новим — це означає, що він сам по собі ще не свідоцтво рівня техніки. Рівень техніки включає усі відомості, які стали загаль­нодоступними у світі до дати подання заявки на винахід до Установи1 або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Рівень техніки включає також зміст будь-якої заявки на видачу в Україні патенту ( у тому числі міжнародної заявки, у якій зазначена Україна) у тій редакції, в якій цю заявку було подано спочатку, за умови, що дата її подання, а якщо заявлено пріоритет, то дата пріоритету, пе­редує тій даті, що зазначена у заявці на видачу патенту, поданій до Установи.

На визнання винаходу патентоздатним не впливає розкриття інформації про нього винахідником або особою, яка одержала від винахідника прямо чи опосе­редковано таку інформацію, протягом 12 місяців до дати подання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. При цьому обо-

1 Державний департамент з прав інтелектуальної власності Міносвіти і науки України (далі — Установа).

763

в'язок доведення обставин розкриття інформації покладається на особу, заці­кавлену у застосуванні цієї норми.

Заявник має право на пріоритет попередньої заявки на такий же винахід про­тягом 12 місяців від дати подання попередньої заявки до Установи чи до відпо­відного органу держави—учасниці Паризької конвенції про охорону промисло­вої власності, якщо на попередню заявку не заявлено пріоритет.

Новизна заявки на винахід має бути світовою, тобто до дати подання заявки на винахід подібне рішення ніде у світі ще не було відоме. Заявлене рішення повинно мати винахідницький рівень, тобто цей рівень для фахівців не є оче­видним. Іншими словами, цей рівень не випливає явно з рівня техніки. При оцінці винахідницького рівня зміст раніше поданих заявок до уваги не береться.

  1. Винахід визнається промислово придатним, якщо його можна використо­вувати у промисловості або в будь-якій іншій сфері суспільно-корисної діяль­ності. При цьому слід мати на увазі, що правова охорона надається винаходу, якщо це не суперечить публічному порядку, принципам гуманності і моралі.

  2. Об'єктом винаходу може бути продукт (пристрій, речовина тощо) або про­цес у будь-якій сфері технології, а також штам мікроорганізму, культура клітин рослин і тварин тощо. Поняттям «процес» охоплюється також новий спосіб зас­тосування відомого продукту чи процесу.

  3. Законом можуть бути встановлені продукти і процеси, які не є придатни­ми для набуття права інтелектуальної власності на них відповідно до цієї статті. Зокрема, Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» не визнаються об'єктами охорони: сорти рослин і породи тварин, біологічні у своїй основі процеси відтворення рослин та тварин, що не відносяться до небіологіч-них та мікробіологічних процесів; топографії інтегральних мікросхем; результа­ти художнього конструювання.

Стаття 460. Придатність корисної моделі для набуття права інтелек­туальної власності на неї

/. Корисна модель вважається придатною для набуття права інтелектуаль­ної власності на неї, якщо вона, відповідно до закону, є новою і придатною для промислового використання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]