Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Глава 29 Захист права власності

Стаття 386. Засади захисту права власності

/. Держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності.

  1. Власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинен­ня певних дій для запобігання такому порушенню.

  2. Власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди.

1. Захист законних прав громадян є одним із найважливіших завдань держа­ ви. Так, відповідно до ст. 13 Конституції України «держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання». Оскільки економічну ос­ нову кожного суспільства становить власність у різних її формах, то одним із найголовніших об'єктів державного захисту виступає саме право власності. При цьому законодавство, зокрема Конституція України, Закон України «Про власність», Цивільний кодекс надають усім суб'єктам права власності рівні умо­ ви для захисту свого права власності.

У ст. 386 ЦК закріплено основні правові засади захисту права власності в Україні. Для розкриття змісту передбачених главою 29 ЦК способів захисту права власності важливо визначити поняття цивільно-правового захисту права влас­ності. Вчені-цивілісти трактують його як систему активних заходів, що застосо­вуються власником, компетентними державними чи іншими органами, спрямо­ваних на усунення порушень права власності, покладення виконання обов'язку з відновлення порушеного права на порушника. Зазначена система є складовою частиною загального правового механізму забезпечення захисту права власності та інших цивільних прав.

Цивільно-правовому захисту притаманні свої специфічні методи й способи, які істотно відрізняються від існуючих в інших галузях права. Специфіка ци­вільно-правового захисту права власності передусім полягає у застосуванні та­ких юридичних способів, які забезпечують усунення перешкод у здійсненні права власності та відновлення майнового становища потерпілого власника за раху­нок майнових благ порушника чи іншої зобов'язаної особи.

2. У ст. 16 ЦК перелічені основні способи захисту цивільних прав, які тією чи іншою мірою стосуються і захисту права власності. При цьому їх перелік не є

650

вичерпним. Вони можуть конкретизуватися, доповнюватися іншими актами цивільного законодавства. Згадана стаття визначає головним чином ті способи цивільно-правового захисту, які є універсальними для багатьох інститутів ци­вільного права або найбільш поширеними у судовій практиці. Спеціальні спо­соби захисту цивільних прав не входять до зазначеного переліку, оскільки він призначений для встановлення загальних засад захисту цивільних прав.

Цивільно-правові способи захисту прав власності досить неоднорідні за своїм змістом та умовами застосування. Одні з них спрямовані на захист права влас­ності безпосередньо, інші — опосередковано. Однак законодавство не передба­чає конкретної їх класифікації. Тому в літературі висловлюються досить різні погляди щодо такої класифікації. Тим не менш найбільш поширеним є поділ цивільно-правових способів захисту права власності на речово-правові й зобо­в'язально-правові. Цей поділ довів свою доцільність багатовіковим існуванням, адже він був відомий ще за часів римського приватного права.

Речово-правові способи захисту спрямовані на захист суб'єктивного права власності як абсолютного цивільного права громадян чи організацій, які на мо­мент порушення права не перебувають у договірних чи інших зобов'язальних відносинах з порушником. Характерними ознаками таких способів буде те, що вони покликані захистити право власності, а також інше речове право на майно­вий об'єкт, що є індивідуально визначеним і зберігся в натурі.

Зобов'язально-правові способи захисту мають на меті захист інтересів влас­ника як учасника зобов'язальних відносин і розраховані на випадки порушення цих прав особою, яка знаходиться із власником чи іншим носієм цивільного права у договірних чи інших зобов'язальних відносинах. Зобов'язально-правові спо­соби відображають взаємовідносини сторін, а також відзначаються тим, що об'єк­том захисту можуть бути будь-які речі та майнові права. Наприклад, якщо права вимоги не можуть бути об'єктом речово-правових способів захисту, то цю про­блему можна вирішити за допомогою зобов'язально-правових способів. Однак, незважаючи на традиційність такої класифікації, єдності у поглядах щодо вклю­чення до неї конкретних способів захисту не існує.

Загальновизнаний юридичною наукою той факт, що речово-правовими спо­собами захисту є витребування майна з чужого незаконного володіння (вінди-каційний позов) та усунення перешкод у здійсненні власником права власності (негаторний позов).

Безумовно, наведений поділ способів захисту права власності є простим і зрозумілим. Але сьогодні він не може охопити усього розмаїття способів, перед­бачених сучасним законодавством, які прямо чи опосередковано спрямовані на усунення порушень права власності. Тому вбачається доцільним запропонува­ти таку їх класифікацію:

перша група — основні речово-правові способи захисту, до яких належать віндикаційний та негаторний позови;

друга група — допоміжні речово-правові способи захисту {позов про визнан­ня права власності й позов про виключення майна з опису);

третя група — зобов'язально-правові способи, а саме: способи захисту права власності у договірних відносинах (відшкодування збитків, заподіяних невико-

651

нанням чи неналежним виконанням договору; повернення речей, переданих у користування за договором); способи захисту права власності у деліктних зо­бов'язаннях; позови про повернення безпідставно отриманого чи збереженого майна;

четверта група — спеціальні способи захисту: позови про визнання правочи-ну недійсним; позови про захист прав співвласника у випадку виділу, поділу та продажу спільного майна; способи захисту права власності померлих та осіб, ви­знаних безвісно відсутніми або оголошених померлими, та інші способи захисту.

Аналіз положень глави 29 ЦК дає підстави для висновку, що в ній закріплені речово-правові способи захисту права власності. Щодо зобов'язально-правових способів, то слід зауважити, що вони визначаються безпосередньо нормами ЦК, які регламентують окремі види зобов'язань.

  1. Стаття 55 Конституції України наділяє кожну особу правом захищати свої права і свободи будь-якими не забороненими законом способами від порушень і протиправних посягань. Норма ч. 2 ст. 386 ЦК закріплює за власником право у разі наявності у нього достатніх підстав припускати можливість порушення свого права власності іншою особою звернутися до суду з вимогою про заборону вчи­нення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. Зазначена норма гарантує влас­нику можливість вимагати не лише усунення порушень його права власності, що вже відбулися, а й звертатися до суду за їх захистом, якщо вони можуть бути реально порушені у майбутньому. Тобто мається на увазі застосування такого способу захисту порушених прав, як попередження або припинення можливого порушення прав власника у майбутньому.

  2. Частина 3 ст. 386 ЦК встановлює право власника на відшкодування завда­ної йому майнової та моральної шкоди у разі порушення його прав. Зазначене положення ґрунтується на конституційних нормах. Так, відповідно до Консти­туції України право на відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої особі, закріплюється за особою у разі, якщо шкоду було заподіяно: збиранням, зберіганням, використанням та поширенням про неї і членів її сім'ї недостовір­ної інформації (ст. 32); порушенням права на безпечне для життя і здоров'я дов­кілля (ст. 50); незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів держав­ної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень (ст. 56) тощо.

Право на відшкодування моральної та майнової шкоди серед способів захис­ту цивільних прав передбачається статтями 22—23 ЦК. Частина 3 ст. 386 ЦК також передбачає можливість відшкодування майнової та моральної шкоди, що була заподіяна порушенням права власності. Зазначена норма закріплює таке право за усіма власниками незалежно від того, якими діями було заподіяно шко­ду їх праву власності, та які способи захисту ними застосовувалися.

Стаття 387. Право власника на витребування майна із чужого неза­конного володіння

/. Власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правово)' підстави заволоділа ним.

652

1. Розглядуваний спосіб захисту права власності застосовується у тому ви­ падку, коли власник фактично позбавлений можливості володіти й користува­ тися належним йому майном, тобто, коли це майно незаконно вибуває з його володіння. У юридичній літературі зазначений спосіб захисту отримав назву «віндикація» (від лат. vim dicereоголошувати про застосування сили).

Згідно зі ст. 387 ЦК власник має право звернутися до суду з вимогою про витребування свого майна із чужого незаконного володіння. Зокрема, правом на подання віндикаційного позову наділені як власники, так і титульні во­лодільці, які на час подання позову не володіли цим майном. При цьому позивач повинен довести належність йому майна на праві власності чи на іншому речо­вому праві. Відповідачем за віндикаційним позовом виступає незаконний воло­ділець майна, незалежно від того чи знає він про неправомірність і незаконність свого володіння, чи ні. При цьому незаконним володільцем визнається така осо­ба, яка здійснює володіння майном без належних правових підстав. Як відомо, підставами виникнення права власності слугують юридичні факти, перелік яких міститься у главі 24 ЦК.

2. Предметом віндикаційного позову виступає вимога власника, який не во­ лодіє майном, до особи, яка незаконно заволоділа цим майном, про повернення індивідуально визначеного майна із чужого незаконного володіння. Необхідно враховувати, що за віндикаційнним позовом може бути витребувана лише інди­ відуально визначена річ, оскільки призначенням такого позову є повернення лише того майна, яке було у власності особи (що неможливо у разі вибуття з володін­ ня власника речей, визначених за родовими ознаками). У такому випадку інте­ реси власника можуть захищатися іншими способами (наприклад, позов про по­ вернення безпідставно придбаного майна; про відшкодування шкоди тощо). З цих самих міркувань унеможливлюється також звернення з віндикаційним по­ зовом у тих випадках, коли майно було спожите, втрачене, зіпсоване незакон­ ним володільцем.

Підставою віндикаційного позову будуть обставини, що підтверджують пра­вомірність вимог позивача про повернення йому майна із чужого незаконного володіння, тобто факти, які доводять право власності на витребуване майно, вибуття його з володіння позивача, знаходження його в натурі у відповідача тощо. Важливою умовою звернення з віндикаційним позовом є відсутність між пози­вачем і відповідачем зобов'язально-правових відносин щодо спірного майна.

Стаття 388. Право власника на витребування майна від добросовіс­ного набувача

/. Якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно:

  1. було загублене власником або особою, якій він передав майно у володіння;

  2. було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння;

  3. вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володін­ня, не з їхньої волі іншим шляхом.

2. Майно не може бути витребувано від добросовісного набувача, якщо воно було продане у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

653

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]