Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Глава 23 Загальні положення про право власності

Стаття 316. Поняття права власності

/. Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відпо­відно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

2. Особливим видом права власності є право довірчо)' власності, яке виникає внаслідок закону або договору управління майном.

(Стаття 316 із змінами, внесеними згідно із Законом України № 980-IV від 19.06.2003 р.)

1. У коментованій статті наведено визначення права власності в його юри­дичному розумінні. Загальновідомо, що у своїй історії суспільство пройшло кілька ступенів розподілу праці: первіснообщинний, рабовласницький, феодаль­ний, капіталістичний та соціалістичний. Кожному з них адекватно відповідає певний вид (тип) власності. Наприклад, у соціалістичному суспільстві еконо­мічну основу становить соціалістична власність (державна, колгоспно-коопера­тивна), похідною від якої є особиста власність громадян. У капіталістичному суспільстві економічною основою є приватна власність. Після проголошення незалежності Україна стала на шлях ринкової, соціально орієнтованої економі­ки, заснованої на різноманітності форм власності, в якій домінуючого значення набула приватна власність.

Основу будь-якої власності складають економічні відносини привласнення створюваних у процесі суспільного виробництва матеріальних благ (природні ре­сурси, засоби і продукти виробничої діяльності тощо) за допомогою відповідної суспільно-економічної системи, яка виражає ставлення одних осіб до благ як до «своїх», а інших — як до «чужих». Відтак перші набувають владу «господаря» щодо майна, другі — обов'язку утримуватися від посягань на нього та створення пере­шкод «господарю» у пануванні над майном. Власність є суспільним відношенням між громадянами з приводу майна. Однак функціонування такого відношення і поведінка його учасників вимагають необхідної правової регламентації.

529

Правове врегулювання економічних відносин власності породжує утворен­ня права власності, за допомогою якого утверджується панування управомоче-ної особи, якою є власник, над належними їй речами у вигляді одноосібних по­вноважень володіння, користування та розпоряджання ними.

2. У цивільно-правовій доктрині право власності розглядається в об'єктив­ ному і суб'єктивному розумінні. Право власності в об'єктивному розумінні — це сукупність правових норм, які встановлюють і охороняють належність матері­ альних благ конкретним суб'єктам — власникам, у тому числі визначають підста­ ви та умови виникнення і припинення у них цього права щодо цих благ. Такі правові норми у сукупності утворюють відповідний інститут права власності. Необхідно враховувати, що норми цього інституту містяться не лише в ЦК чи інших актах цивільного законодавства, а й у Конституції України, господарсь­ кому, земельному, сімейному законодавстві тощо. До інституту права власності мають належати ті норми, які, зокрема, встановлюють: а) належність матеріаль­ них благ власнику; б) підстави й умови виникнення в особи права власності; в) обсяг повноважень власника з володіння, користування та розпоряджання матеріальними благами; г) підстави й умови припинення права власності; д) пра­ вові засоби захисту прав власника.

Право власності в суб'єктивному значенні — це передбачене й гарантоване законом право власника (фізичної чи юридичної особи, держави, територіаль­ної громади) здійснювати володіння, користування та розпоряджання щодо на­лежного йому майна на свій розсуд, якщо інше не передбачено законом. Таким чином, суб'єктивне право власності, як і будь-яке інше суб'єктивне цивільне право, означає міру можливої поведінки уповноваженої особи (власника) щодо належного їй майна. У коментованій статті визначається абсолютний характер суб'єктивного права власності, яке є абсолютним цивільним правовідношенням. Це означає, що власникові протистоїть необмежена й завідомо не визначена кількість осіб, яким заборонено порушувати таке суб'єктивне право і створюва­ти перешкоди в його здійсненні.

3. Право власності не є однорідним за своїм суб'єктним складом і змістом. Відповідно до Конституції України та ЦК в Україні сформувалися право приват­ ної власності фізичних та юридичних осіб, право державної власності, право влас­ ності територіальних громад (комунальна власність). За Законом України «Про власність» від 7 лютого 1991 p., який на момент прийняття нового ЦК формально не втратив чинності, передбачалася колективна власність, а державна власність поділялася на загальнодержавну та комунальну (власність адміністративно-тери­ торіальних одиниць). Тобто, комунальна власність була лише видом державної власності. На відміну від Закону України «Про власність», який визначав поділ права власності на окремі форми, новий ЦК безпосередньо не передбачає ні форм власності у юридичному значенні, ні форм власності у її економічному значенні, але водночас визначає правовий режим власності з урахуванням її суб'єктного складу. Натомість в ГК України збережено конструкцію поділу власності на ок­ ремі її форми для визначення видів та організаційних форм підприємств (ст. 63). Продовжує закладатися принцип поділу власності на окремі форми і в тих зако­ нах, які приймаються останнім часом. Так, у ст. 1 Закону України «Про держав­ ну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» від 1 липня 2004 р.

530

регулюються відносини, пов'язані з державною реєстрацією речових прав на не­рухоме майно всіх форм власності, їх обмеженнями та правочинами щодо неру­хомості. Законодавчий поділ власності на форми може зберігатися і надалі, адже, по-перше, норми ЦК безпосередньо не заперечують це, а по-друге, такий поділ є традиційно сталим і відображає особливості правового режиму майна суб'єкта відповідної форми власності, що дає підстави говорити також про наявність відповідних форм права власності (право приватної власності, право державної власності, право комунальної власності).

4. Законом України від 19 червня 2003 р. № 980-IV ст. 316 ЦК була доповнена ч. 2, яка передбачає право довірчої власності як особливий вид права власності, яке може виникати безпосередньо на підставі закону або договору управління майном. Чинне законодавство поки що не містить норм, які б безпосередньо передбачали конкретні випадки виникнення права довірчої власності в силу вказівки закону. Виникнення права довірчої власності за договором управління майном та його зміст визначаються у ЦК за правилами статей глави 70 «Управління майном» та окремими законами, зокрема: «Про іпотечне кредитування, операції з консолідо­ ваним іпотечним боргом та іпотечні сертифікати»; «Про фінансово-кредитні ме­ ханізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю».

Інститут довірчої власності є новим у цивільному праві України, а тому поки що немає сталих наукових поглядів щодо його функціонування на практиці. Як відомо, довірча власність притаманна країнам англосаксонської системи права. У той самий час цивільне право України належить до системи континентально­го права Європи. Все це може викликати неоднозначні судження щодо правової природи права довірчої власності. Так, у науково-практичній літературі зазна­чалося, зокрема, що хоча законодавство і називає в ст. 1033 ЦК управителя до­вірчим власником, але він таким не стає. Власником продовжує бути установник, який передає управителю не свої повноваження (вони залишаються у власника), а можливість їх реалізації (див.: Цивільний кодекс України: Науково-практич­ний коментар. — Ч. 1. — К., 2004. — С. 432—433). Така позиція має певне підґрун­тя, адже важко віднайти аргументи для визнання повноцінності довірчої влас­ності. Однак не можна недооцінювати і правовий статус довірчого власника, адже законом право довірчої власності беззастережно визнається особливим видом права власності, а управитель — хоча і довірчим, але все ж таки власником. Якщо враховувати тимчасовий характер перебування майна у режимі права довірчої власності, то більш коректно розглядати довірчу власність як тимчасову «квазі»-власність, а довірчого власника — тимчасовим власником з обмеженими догово­ром або законом повноваженнями.

5. Стаття 177 ЦК визначає коло об'єктів цивільних прав. Однак не усі з пере­ рахованих у ній об'єктів можуть бути водночас об'єктами права власності. Об'єк­ том права власності можуть бути будь-які окремі рухомі чи нерухомі речі, їх су­ купність (майно). Правовий режим речі поширюється також на тварин, крім випадків, встановлених законом (ст. 180 ЦК). Певні речі, визначені законом, не можуть бути у власності фізичних чи юридичних осіб, а можуть перебувати лише у державній власності. Останнім часом термін «майно» набув досить широкого значення, адже відповідно до ст. 190 ЦК майном як особливим об'єктом вважа­ ються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки. Це може

531

дати підстави для розширеного тлумачення поняття «майно» і відповідно вклю­чати будь-які види майнових прав та обов'язків у коло об'єктів права власності, що врешті може призвести до юридичної помилки. Не можуть належати на праві власності нереалізовані майнові права та невиконані договірні обов'язки (на­приклад, не сплачена винагорода за продане майно), а відтак вони можуть бути об'єктом зобов'язальних чи інших прав. Поза сумнівом, що об'єктами права влас­ності є цінні папери і до його власника переходять у сукупності усі права, які ними посвідчуються (ст. 194 ЦК).

Правовий режим об'єктів права інтелектуальної власності визначається нор­мами книги четвертої ЦК «Право інтелектуальної власності».

Правовий режим певних об'єктів може визначатися також спеціальними за­конами. Наприклад, відповідно до ст. 23 Закону України «Про державну стати­стику» статистична інформація, отримана у процесі державних статистичних спо­стережень, а також первинні дані, отримані у процесі проведення інших статис­тичних спостережень, є державною власністю.

Стаття 317. Зміст права власності

/. Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

2. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

1. Суб'єктивне право власності — це не абстракція. Воно має цілком конк­ ретний зміст, який виявляється у правомочностях власника. Ці правомочності були сформульовані протягом багатовікового формування правової системи й дістали серед юристів назву тріади, існування якої було відомо й римському при­ ватному праву. У юридичній науці обґрунтовується багаточисельність право­ мочностеи власника. За підрахунками вчених, може існувати до півтори тисячі модифікацій цих правомочностеи.

Цивільне законодавство радянського періоду й новий ЦК обмежуються ви­користанням традиційної тріади правомочностеи — володіння, користування та розпоряджання. Однак різниця в обсязі цих правомочностеи радянського й су­часного періодів є досить істотною. Так, якщо за новим ЦК власник здійснює правомочності на власний розсуд, коли це не суперечить закону, то за цивіль­ним законодавством радянського періоду ці правомочності могли належати влас­нику майна лише в межах, встановлених законом. Тобто, якщо раніше діяв прин­цип «можна вчиняти все, що дозволено законом», то нині діє правило: «можна вчиняти все, що не заборонено законом».

2. Кожна з передбачених у коментованій статті правомочностеи має своє при­ значення. Так, право володіння означає юридично забезпечену можливість влас­ ника мати майно у своєму безпосередньому фізичному чи юридичному віданні, у сфері свого фактичного господарського чи іншого впливу. Передача власни­ ком майна у тимчасове володіння інших осіб, наприклад, на зберігання, не призво­ дить до втрати ним права власності. При цьому майно має вважатися таким, що перебуває у володінні власника, і тоді, коли він фізично ним не панує, наприк­ лад, майно власника в житловому будинку у момент перебування його на ро-

532

боті, товар належний громадянину-підприємцю, розташований в його складсь­кому приміщенні, у період перебування його у відрядженні.

Право користування — це юридично закріплена можливість власника щодо господарського, підприємницького, культурно-побутового використання майна та вилучення з нього корисних властивостей. Загальнопоширеною є думка про те, що користування власністю неможливе без володіння нею. Це так, але існують і певні винятки. Наприклад, при розміщенні реклами на будівлі чи іншому майні власника третіми особами використання ними майна відбувається при збереженні володіння за власником.

Право розпоряджання — це юридично закріплена можливість власника са­мостійно вирішувати юридичну і фактичну долю майна шляхом його відчужен­ня іншим особам, зміни його стану чи призначення тощо (наприклад, продати, подарувати, передати за заповітом).

  1. Деякі з перелічених правомочностей можуть належати й іншим особам, які не є власниками даного майна (зокрема, особам, які одержали майно за договором оренди). На відміну від цих осіб власник має монопольне право здійснювати пра­вомочності. Це право основане безпосередньо на законі й існує незалежно від волі та влади інших осіб. Водночас у виняткових випадках усі три правомочності мо­жуть мати навіть не власники, а наприклад, державні підприємства та державні казенні підприємства, за якими держава як власник закріплює майно відповідно на праві господарського відання чи оперативного управління (статті 73, 76, 136— 137 ГК України), вони можуть належати управителю довірчою власністю.

  2. Відповідно до ч. 2 коментованої статті зміст права власності, тобто обсяг прав володіння, користування та розпоряджання, не може змінюватися залежно від місця проживання власника та місцезнаходження майна. Наведена норма покликана гарантувати реалізацію принципу однакового регулювання цивіль­них відносин, закріпленого у ч. 6 ст. 4 ЦК.

  3. ЦК не містить норм щодо доказів, якими має підтверджуватися належність майна конкретному власникові. Очевидно, тут має діяти щодо власника принцип правомірності володіння майном, як це було закріплено у ст. 49 Закону України «Про власність». Однак може виникати потреба у підтвердженні за особою прав власності. Більше того, право власності щодо окремих видів майна має підтвер­джуватися відповідними правовстановлювальними документами. Тимчасовим по­ложенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердже­ним наказом Мін'юста України від 7 лютого 2002 р. № 7/5, до таких документів були віднесені, зокрема: договори купівлі-продажу, міни, дарування, довічного утримання, посвідчені нотаріусами; свідоцтво про право на спадщину, видане дер­жавними нотаріусами; свідоцтва про право власності, видані уповноваженими органами. Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» визначає перелік документів, що посвідчують право влас­ності та інші речові права, які є підставою для державної реєстрації цих прав (ст. 19).

Стаття 318. Суб'єкти права власності

/. Суб'єктами права власності є Український народ та інші учасники цивіль­них відносин, визначені статтею 2 цього Кодексу.

2. Усі суб єкти права власності є рівними перед законом.

533

1. У ч. 2 ст. 318 ЦК визначається коло суб'єктів права власності, серед яких прямо визначено лише Український народ, а щодо інших суб'єктів дається відсильне посилання на ст. 2 ЦК. З урахуванням змісту цієї статті суб'єктами права власності можуть бути: а) фізичні та юридичні особи; б) Український на­ род, держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іно­ земні держави та інші суб'єкти цивільного права.

Обсяг правомочностей українських суб'єктів права власності значною мірою взаємопов'язаний з її поділом на відповідні форми. Так, фізичні та юридичні осо­би є суб'єктами права приватної власності, Український народ і держава — суб'єк­тами права державної власності, територіальні громади — суб'єктами права кому­нальної власності. Новий ЦК прямо не передбачає поділу власності на форми влас­ності чи права власності, на відміну від Закону України «Про власність». Однак потреба у такому поділі існує, оскільки він може мати певне практичне значення. Наприклад, відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юри­дичних осіб та фізичних осіб — підприємців» до Єдиного державного реєстру ма­ють вноситися, зокрема, відомості про форму власності юридичної особи.

У багатьох законодавчих актах зберігається закріплення права колективної власності. Однак ці акти або мають бути приведені у відповідність до нового ЦК, або втратити чинність. Тенденція до трансформації права колективної влас­ності у право власності юридичних осіб позначалася і після прийняття у 1996 р. Конституції України. Так, відповідно до З К України земля в Україні може пере­бувати у приватній, комунальній та державній власності, а її суб'єктами можуть бути громадяни, юридичні особи, територіальні громади та держави (статті 78, 80). Між тим у ГК України збережено колективну форму власності (ст. 93).

2. Частина 2 ст. 318 ЦК закріплює рівність усіх суб'єктів права власності пе­ ред законом. Тут мається на увазі юридична, а не фактична рівність суб'єктів права власності, адже остання існує далеко не завжди. Наприклад, великі акціо­ нерні товариства, безперечно, можуть мати значно більші фінансові можливості, ніж громадяни-підприємці, а відтак у них різні можливості щодо укладення до­ говорів, придбання майна у власність, одержання доходів тощо.

Положення ч. 2 ст. 318 ЦК відповідає Конституції України, ст. 13 якої прямо передбачає, що усі суб'єкти права власності рівні перед законом. Це означає, що законодавство України не може надавати переваги тим чи іншим суб'єктам пра­ва власності у цивільних правовідносинах.

Стаття 319. Здійснення права власності

/. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на влас­ний розсуд.

2. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не супере­ чать закону.

При здійсненні своїх прав та виконанні обов язків власник зобов язаний додержуватися моральних засад суспільства.

  1. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

  2. Власність зобов язує.

  3. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, сво­бодам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну си­туацію та природні якості землі.

534

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]