Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

2. Суб 'єктами суміжних прав є також інші особи, які набули таких прав відпо­відно до договору чи закону.

1. Первинні суб'єкти суміжних прав здійснюють розповсюдження творів ав­ торів серед якомога більшого кола людей. Як зазначається у ст. 450 ЦК та ст. 37 Закону України «Про авторське право і суміжні права», до групи первинних суб'єктів суміжних прав відносяться: виконавець, виробник фонограми, вироб­ ник відеограми, організація мовлення. Визначення первинних суб'єктів суміжних прав міститься у ст. 2 Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Виконавець — це актор (театру, кіно тощо), співак, музикант, танцюрист або інша особа, яка виконує роль, співає, читає, декламує, грає на музичному інстру­менті, танцює чи будь-яким іншим способом виконує твори літератури, мистец­тва чи твори народної творчості, циркові, естрадні, лялькові номери, пантоміми тощо, а також диригент музичних і музично-драматичних творів.

Виробник відеограми — це фізична або юридична особа, яка взяла на себе ініціативу і несе відповідальність за перший відеозапис виконання або будь-яких рухомих зображень (як із звуковим супроводом, так і без нього).

Виробник фонограми — це фізична або юридична особа, яка взяла на себе ініціативу і несе відповідальність за перший звукозапис виконання або будь-яких звуків.

Організація мовлення — це організація ефірного мовлення чи організація кабельного мовлення.

Виконавці здійснюють свої права за умови дотримання ними прав авторів виконуваних творів та інших суб'єктів авторського права. Виробники фонограм, виробники відеограм повинні дотримуватися прав суб'єктів авторського права і виконавців. Організації мовлення повинні дотримуватися прав суб'єктів авторсь­кого права, виконавців, виробників фонограм (відеограм).

Для підтвердження статусу первинного суб'єкта суміжних прав достатньо зазначити ім'я (найменування) відповідно у фонограмі, відеограмі, їх примірни­ках чи на упаковці, а також під час передачі організації мовлення, за умови відсут­ності доказів іншого.

Відповідно до ст. 36 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» те-лерадіоорганізація має право вимагати згадування свого найменування у зв'яз­ку із записом, відтворенням, розповсюдженням своєї передачі і публічним по­вторним сповіщенням її іншою телерадіоорганізацією.

2. Крім того, відповідно до ст. 36 Закону України «Про авторське право і суміжні права» суб'єктами суміжних прав також є спадкоємці (правонаступни­ ки) та особи, яким на законних підставах передані відповідні суміжні майнові права того чи іншого первинного суб'єкта суміжних прав. Слід зазначити, що суміжні майнові права організації мовлення можуть бути передані лише її пра­ вонаступнику.

751

Стаття 451. Виникнення суміжних прав

  1. Право інтелектуальної власності на виконання виникає з моменту першо­го його здійснення.

  2. Право інтелектуальної власності на фонограму чи відеограму виникає з моменту її вироблення.

  3. Право інтелектуальної власності на передачу (програму) організації мов­лення виникає з моменту її першого здійснення.

  4. Особа, яка має суміжне право, для сповіщення про свої права може вико­ристовувати спеціальний знак, встановлений законом.

1. У коментованій статті встановлені правила щодо моменту виникнення су­ міжних прав на окремі об'єкти. Суміжне право виникає внаслідок факту вико­ нання твору, виробництва фонограми, виробництва відеограми, оприлюднення передачі організації мовлення. Для виникнення і здійснення суміжних прав не вимагається дотримання будь-яких формальностей.

Особисті немайнові та майнові права інтелектуальної власності на виконан­ня виникають з моменту першого його здійснення.

  1. Право інтелектуальної власності на фонограму чи відеограму суб'єкт су­міжних прав набуває з моменту її вироблення.

  2. Право інтелектуальної власності на передачу (програму) організації мов­лення виникає з моменту її першого здійснення.

  3. Відповідно до ст. 37 Закону України «Про авторське право і суміжні права» виконавець, виробник фонограми, виробник відеограми для сповіщення про свої суміжні права на фонограмах, відеограмах та усіх їх примірниках, що розповсюд­жуються серед публіки на законних підставах, або їх упаковках можуть викорис­товувати знак охорони суміжних прав. Цей знак складається з таких елементів:

латинська літера «R», обведена колом — ® ;

імена (найменування) осіб, які мають щодо цих фонограм (відеограм) суміжні права;

рік першої публікації фонограми (відеограми).

Стаття 452. Майнові права інтелектуальної власності на об'єкт суміж­них прав

/. Майновими правами інтелектуальної власності на об'єкт суміжних прав є:

  1. право на використання об'єкта суміжних прав;

  2. виключне право дозволяти використання об'єкта суміжних прав;

  3. право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта суміжних прав, у тому числі забороняти таке використання;

  4. інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

2. Майнові права інтелектуальної власності на об'єкт суміжних прав нале­жать відповідно виконавцеві, виробнику фонограми, виробнику відеограми чи організації мовлення, якщо інше не встановлено договором чи законом.

1. Майнові права інтелектуальної власності на об'єкт суміжних прав визна­ються законом виключними правами особи (виконавця, виробника фонограми,

752

виробника відеограми чи організації мовлення). Законом встановлюється обсяг відповідних майнових прав. Особа має право:

а) самостійно (лише сама) використовувати відповідний об'єкт суміжних прав;

б) надавати дозвіл на використання об'єкта суміжних прав;

в) перешкоджати неправомірному використанню об'єкта суміжних прав, у тому числі забороняти таке використання іншим особам у межах строку, вста­ новленого законом.

Законом можуть бути встановлені інші майнові права інтелектуальної влас­ності. Відповідно до ст. 36 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» до майнових прав телерадіоорганізації належить її виключне право на викорис­тання своїх програм будь-яким способом та виключне право дозволяти чи забо­роняти іншим особам: публічне сповіщення своїх програм шляхом трансляції і ретрансляції; фіксацію своїх програм на матеріальному носії та їх відтворення; публічне виконання і публічну демонстрацію своїх програм у місцях, де вста­новлено вхідну плату.

Телерадіоорганізація також має право забороняти поширення на території України чи з території України сигналу із супутника, що несе її програми, роз­повсюджуючим органом, для якого цей сигнал із супутника не призначався.

Без згоди телерадіоорганізації допускається використання її програм і пере­дач у випадках, передбачених ст. 42 Закону України «Про авторське право і суміжні права».

2. За загальним правилом майнові права інтелектуальної власності на об'єкт суміжних прав належать виконавцеві, виробнику фонограми, виробнику відеогра­ми чи організації мовлення. Проте законом можуть бути встановлені умови та по­рядок набуття майнових прав інтелектуальної власності на об'єкт суміжних прав іншими суб'єктами. Самі суб'єкти суміжних прав мають право на підставі договору (наприклад, авторського договору чи ліцензійного договору) передавати свої май­нові права іншим особам. У ст. 36 Закону України «Про телебачення і радіомов­лення» підкреслено, що майнові права телерадіоорганізації можуть передаватися (відчужуватися) іншим особам на підставі договору, в якому визначаються спосіб і строк використання програми мовлення, розмір і порядок виплати винагороди, територія, на яку поширюються передані права, тощо. Майнові права телерадіо­організації можуть бути також передані (відчужені) іншій особі у встановленому законом порядку внаслідок припинення юридичної особи—суб'єкта суміжних прав.

Стаття 453. Використання виконання

/. Використанням виконання є:

  1. доведення виконання до відома публіки під час його здійснення;

  2. записування (фіксування) виконання під час його здійснення, якщо таке записування дає можливість сприйняття, відтворення та передачі виконання за допомогою технічних засобів;

  3. пряме чи опосередковане відтворення запису виконання будь-яким спо­собом та у будь-якій формі;

  4. продаж та інше відчуження оригіналу чи примірника запису виконання;

753

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]