Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Глава 13 Речі. Майно

Стаття 179. Поняття речі

/. Річчю є предмет матеріального світу, щодо якого можуть виникати цивільні права та обов'язки.

1. У чинному ЦК України на відміну від ЦК УРСР введена самостійна глава 13 «Речі. Майно», у якій вперше законодавчо сформульовано поняття речі та майна, а також здійснено класифікацію цих об'єктів. Якщо у ЦК УРСР закріп­ лювався поділ речей на складові частини, тобто на головну річ та її приналежність, на плоди і доходи (статті 131 — 133), іншими словами, на ділимі та неділимі (ст. 115), то у новому ЦК класифікаційний поділ речей і майна зроблено значно ширше, з урахуванням сучасних досліджень юридичної науки та практики.

Найпоширенішими об'єктами цивільних прав є речі. Під річчю розуміють усе те, що об'єктивно існує та за допомогою чого можна задовольнити ту чи іншу потребу і з приводу чого виникають цивільні правовідносини. За змістом ст. 179 ЦК — це предмети матеріального світу, щодо яких можуть виникати цивільні права та обов'язки. Такі предмети можуть мати природне походження або ство­рюватися у результаті різноманітної діяльності людей.

2. Класифікація речей у цивільному праві проводиться за різними критерія­ ми і має важливе теоретичне та практичне значення. Юридична класифікація речей грунтується переважно на їх природних властивостях чи суспільному значенні і визначає поведінку суб'єктів права щодо речей конкретного виду.

Речі залежно від їх особливостей поділяються на такі види: рухомі та нерухомі; індивідуально визначені та родові; споживні та неспоживні; подільні та неподільні; головні та приналежності; продукція, плоди та доходи; гроші; валютні цінності та цінні папери.

Стаття 180. Тварини

/. Тварини є особливим об'єктом цивільних прав. На них поширюється пра­вовий режим речі, крім випадків, встановлених законом.

  1. Правила поводження з тваринами встановлюються законом.

  1. Тварини, занесені до Червоної книги України, можуть бути предметом цивільного обороту лише у випадках та порядку, встановлених законом.

1. Право власності є найбільш повним пануванням над річчю. Визнання тва­рини як особливого об'єкта цивільних прав зроблено у ЦК вперше. На неї поши-

314

рюється правовий режим речі, якщо інше не встановлено законом, підкреслюєть­ся у ст. 180 ЦК. Насамперед тварини можуть бути об'єктом права власності, а відтак можуть бути і предметом цивільних правочинів.

  1. Оскільки тварини є живими істотами, законом можуть встановлюватися певні правила поводження з ними. Так, Законом України «Про тваринний світ» врегульовані відносини у галузі охорони, використання, відтворення об'єктів тва­ринного світу, збереження та поліпшення середовища існування диких тварин.

  2. Щодо тварин, занесених до Червоної книги України (див. Закон України «Про Червону книгу України» від 7 лютого 2002 р.), то законодавцем встанов­люються обмеження до їх цивільного обороту. Вони можуть бути предметом цивільного обороту лише у випадках та в порядку, чітко визначених законом.

Жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, підпадає під дію ст. 299 Кримінального кодексу України.

Стаття 181. Нерухомі та рухомі речі

/. До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Режим нерухомої речі може бути поширений законом на повітряні та морські судна, судна внутрішнього плавання, космічні об'єкти, а також інші речі, права на які підлягають державній реєстрації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]