Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Глава 32 Право користування чужим майном

Стаття 401. Поняття користування чужим майном

/. Право користування чужим майном (сервітут) може бути встановлено щодо земельної ділянки, інших природних ресурсів (земельний сервітут) або іншого нерухомого майна для задоволення потреб інших осіб, які не можуть бути за­доволені іншим способом.

2. Сервітут може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій, конкретно визначеній особі (особистий сервітут).

1. Передусім слід зауважити, що коментована стаття є неточною як за на­звою, так і за змістом. Право користування чужим майном найчастіше є договір­ним, яке встановлюється договором і за своєю юридичною природою є зобов'я­зально-правовим відношенням. Воно не породжує речового права на чуже май­но, яким є сервітут. Зазначену правову рису сервітуту слід було б відобразити у назві, наприклад, зазначенням того, що це обмежене користування чужим май­ном. Сервітут характеризується тим, що обмеженість користування зумовлюєть­ся метою сервітуту — для чого він встановлюється, а також досить вузьким обся­гом користування (проїзд, прокладання труб тощо).

Зміст ст. 401 ЦК не розкриває поняття сервітуту. Сервітут — це право кори­стування чужим майном лише в одному або кількох відношеннях. Тобто він встановлює досить обмежене користування чужим майном. Про це йшлося у ч. 6 ст. 4 Закону України «Про власність» від 7 лютого 1991 р. Таке обмежене користування може полягати в праві проходу до річки через земельну ділянку сусіда, праві брати воду із криниці сусіда, праві прокласти комунікаційну лінію через чужу земельну ділянку, праві випасати лише одну, дві, десять корів тощо.

Сервітути як право обмеженого користування чужим майном хоча і не ви­знані законом, але існували ще за радянських часів, зазвичай досить обмежено. В умовах утвердження приватної власності, у тому числі і на землю, сервітути будуть розвиватися.

Право обмеженого користування чужим майном (сервітут) не може бути договірним зобов'язанням. Це речове право, яке встановлюється в інтересах пев­ної особи способом, передбаченим законом. Слід зауважити, що ця особа (сер-

22 8-108

673

вітуарій) має виключне і абсолютне право користування чужим майном у ви­значеному обсязі. Це право належить тільки сервітуарію і може бути припине­не, крім випадків, встановлених законом, тільки ним самим. Власник майна, об-тяженого сервітутом, не може припинити його чинність, якщо для цього не буде підстав, встановлених законом.

2. Частина 2 ст. 401 проголошує, сервітут може належати власникові (воло­ дільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій, конкретно визначеній особі (особистий сервітут). Коментована стаття поділяє сервітути на два види: земельні (предіальні) і особисті сервітути. Суб'єктом земельного сервітуту є власник су­ сідньої земельної ділянки. Сусідність земельних ділянок не є обов'язковою умо­ вою встановлення сервітуту. Це може бути і не сусідня земельна ділянка. У юри­ дичній літературі земельну ділянку, яка потребує надання послуг з боку іншої земельної ділянки, прийнято називати пануючою чи панівною. Земельну ділян­ ку, яка надає певні послуги іншій, називають обслуговуючою.

Суб'єктом сервітуту (сервітутного права) чи сервітуарієм завжди є власник пануючої (панівної) земельної ділянки. Це не конкретно визначена особа. Тому при зміні власників панівної земельної ділянки чинність сервітуту не припи­няється. Не втрачає чинність сервітут і при зміні власника обслуговуючої зе­мельної ділянки. Сервітут належить власнику земельної ділянки, в інтересах якої він встановлений. Сервітут обтяжує земельну ділянку, за рахунок якої надають­ся послуги іншій земельній ділянці.

3. Суб'єктами сервітутних відносин можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Об'єктами сервітутних прав можуть бути земельні ділянки, інші природні ресурси: вода, кар'єри, видобутки місцевих корисних копалин (глина, пісок, камінь тощо), луки, випаси для худоби, інше нерухоме майно (будівлі, споруди тощо).

Особливістю сервітуту є також й те, що він чітко визначає межі використан­ня чужого майна і мету використання. Ні межі використання чужого майна, ні мета використання не можуть бути змінені в односторонньому порядку. Обсяг користування чужим майном визначається тим юридичним актом, яким вста­новлюється сервітут — договором, заповітом, судовим рішенням, законом.

При цьому власник земельної ділянки, природних ресурсів чи іншого неру хомого майна має право володіти, користуватися і розпоряджатися своїм май­ном, але в обсязі, не обмеженому сервітутом. Іншими словами, право власності власника майна, обтяженого сервітутом, обмежується обсягом сервітуту (серві­тутних прав), встановлених на користь сервітуарія.

Право власності на майно, обтяженого сервітутом, знаходиться у колізії з останнім. Але в цій конкуренції перевага надається сервітуту. Наприклад, якщо з водойми можна напоїти ЗО голів худоби, а у власника майна є своїх 20 і у сер­вітуарія також 20 голів, то в першу чергу мають бути задоволені потреби серві­туарія, а потім власника водойми.

Відмінності між земельним і особистим сервітутом лежать у площині об'єктів, суб'єктів і тривалості. Об'єктом земельних сервітутів є земельні ділянки та інші природні ресурси; суб'єктом — власник земельної ділянки, яка потребує додат­кового обслуговування. Земельні сервітути, за загальним правилом, встановлю­ються на тривалий час. Особисті сервітути встановлюються на нерухоме майно.

674

їх суб'єктом є конкретно визначена особа, яка не має права їх відчужувати. Три­валість чинності особистих сервітутів може бути визначена віком життя особи, на користь якої встановлено сервітут, або більш коротким строком.

Стаття 402. Встановлення сервітуту

/. Сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду.

2. Земельний сервітут може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (володільцем) земельної ділянки.

Договір про встановлення земельного сервітуту підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно.

3. Уразі недосягнення домовленості про встановлення сервітуту та про його умови спір вирішується судом за позовом особи, яка вимагає встановлення сер­ вітуту.

1. Сервітут — це право обмеженого користування чужим майном. Проте ба­ жання використати чуже майно значно ширше від сервітуту і може встановлю­ ватися договорами, з яких випливають зобов'язально-правові відносини. Потреба встановлення сервітуту виникає у тих випадках, коли власник майна не може задовольнити свої потреби будь-яким іншим способом, наприклад, пройти че­ рез чужу земельну ділянку, користуватися житлом тощо. Отже, підставою вста­ новлення сервітуту є відсутність у будь-якої особи, у тому числі і у власника майна, можливості задовольнити свої потреби іншим способом як встановлен­ ням права користування чужим майном — сервітуту.

У певної особи немає іншого житла, крім того, у якому вона проживає. Зе­мельна ділянка, яка належить певному власнику, позбавлена води і взяти її ніде, як із сусідньої ділянки. У держави виникла потреба в прокладанні лінії комуні­кації через чужі земельні ділянки. В усіх наведених та інших випадках постає певна потреба у користуванні чужим майном. Одним із способів задоволення цієї потреби є встановлення права користування чужим майном - сервітуту на користь особи, у якої ця потреба виникла.

Встановлення сервітуту здійснюється у таких правових формах: договір, за­кон, заповіт або рішення суду.

2. Як уже відзначалося, сервітут може бути встановлений договором, але до­ говором про встановлення сервітуту, а не зобов'язання, за яким власник майна зобов'язаний надавати ту чи іншу послугу. Договором про встановлення серві­ туту встановлюється речове право користування чужим майном у тому чи іншо­ му обсязі і з тією чи іншою метою. Зобов'язання може бути припинено у будь- який час будь-яким контрагентом. Речове право, таким чином, не може бути припинено. У цьому полягає перевага сервітуту перед звичайним договірним зобов'язанням.

Якщо мова йде про встановлення земельного сервітуту, то він також вста­новлюється договором між особою, яка потребує його встановлення, та власни­ком (володільцем) земельної ділянки. Особа, яка потребує встановлення серві­туту на свою користь, може бути як фізичною, так і юридичною особою неза-

675

лежно від форми власності і місця її знаходження. Фізична особа може бути іно­земним громадянином або особою без громадянства. Другою стороною догово­ру про встановлення земельного сервітуту виступає власник або володілець зе­мельної ділянки, який має бути законним або принаймні добросовісним. По­свідчувати законність чи добросовісність немає потреби. Характер володіння вважається правильним, поки воно не буде спростовано судом.

3. У разі недосягнення домовленості з власником (володільцем) земельної ділянки чи власником інших природних ресурсів, а також нерухомого майна, особа, яка потребує встановлення сервітуту, має право вимагати його встанов­ лення через суд. У суді вирішуються й інші спірні питання, що можуть виника­ ти при укладенні договору про встановлення сервітуту.

Договір про встановлення земельного сервітуту підлягає обов'язковій дер­жавній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно. Без такої реєстрації договір про встановлення земельного сер­вітуту не набуває чинності. При цьому слід пам'ятати, що державній реєстрації підлягають договори про встановлення сервітуту на земельні ділянки та інші природні ресурси. Договори про встановлення сервітутів на нерухоме майно відповідно до коментованої статті державній реєстрації не підлягають

Відповідно до вимог ЦК договори, які підлягають обов'язковій державній реєстрації, укладаються у письмовій формі. Договір про встановлення земель­ного сервітуту набуває чинності з моменту його державної реєстрації.

Сервітути можуть встановлюватися законом. Це в більшій мірі стосується земельних сервітутів, але не виключаються сервітути на нерухоме майно. Для задоволення суспільних потреб Верховна Рада України може встановити серві­тут законом.

Так, ст. 405 ЦК передбачає право членів сім'ї власника житла на користуван­ня цим житлом. Сервітутом є також право користування житлом у будинку жит­лового кооперативу (ЖБК), до моменту викупу квартири.

4. У разі недосягнення домовленості з власником майна особа, яка має підста­ ви вимагати встановлення сервітуту, може звернутися до суду з позовом про встановлення сервітуту. У такому випадку це питання вирішується судом.

Нерідко сервітути встановлюються заповітом. Заповідаючи земельну ділян­ку своїм спадкоємцям, спадкодавець може покласти на одного з них обов'язок надавати право користування водоймищем іншими спадкоємцями, земельні ділянки яких не мають води. Особисті сервітути у формі узуфрукта або узуса (у перекладі з латинської означає: право користування чужими речами) також ча­сто встановлюються заповітом. Спадкодавець, призначаючи спадкоємцем свого сина, у заповіті встановлює узуфрукт на половину підприємства на користь своєї дружини. Це означає, що вдова померлого має право на половину доходів від діяльності підприємства. Власник будинку заповів його сину, але встановив осо­бистий сервітут на право користування однією, двома чи більше кімнатами в цьому будинку. У разі його смерті, його вдова має право довічного користуван­ня тією частиною житла, яка визначена заповітом.

ЦК України не передбачає такої форми встановлення сервітуту, як давність користування чужим майном. Між тим у законодавстві багатьох країн визнаєть-

676

ся можливість встановлення сервітуту давністю користування. Давність корис­тування чужим майном має бути певним чином посвідчена чи підтверджена, у тому числі і судовим рішенням.

Коментована стаття не згадує про давність користування чужим майном як підставу для встановлення сервітуту, але й не виключає такої можливості. Вва­жається доцільним розробити на законодавчому рівні більш досконалу систему захисту майнових прав, яка б відповідала потребам сучасної практики.

Стаття 403. Зміст сервітуту

/. Сервітут визначає обсяг прав щодо користування чужим майном.

  1. Сервітут може бути встановлений на певний строк або без визначення строку.

  2. Особа, яка користується сервітутом, зобов язана вносити плату за корис­тування майном, якщо інше не встановлено договором, законом, заповітом або рішенням суду.

  3. Сервітут не підлягає відчуженню.

  4. Сервітутне позбавляє власника майна, щодо якого він встановлений, пра­ва володіння, користування і розпоряджання цим майном.

  5. Сервітут зберігає чинність у разі переходу до інших осіб права власності на майно, щодо якого він встановлений.

  6. Збитки, завдані власникові (володільцеві) земельної ділянки або іншого нерухомого майна, особою, яка користується сервітутом, підлягають відшко­дуванню на загальних підставах.

1. Із аналізу змісту ст. 403 ЦК слідує, що фраза ч. 1 коментованої статті: «сер­вітут визначає обсяг прав щодо користування особою чужим майном» є неточ­ною. Сам по собі сервітут означає сукупність прав і обов'язків щодо користуван­ня чужим майном. Зазначена сукупність прав і обов'язків особи, яка має корис­туватися чи вже користується чужим майном, визначається не сервітутом, а тим юридичним актом, яким сервітут встановлено: договором, законом, судовим рішенням чи заповітом.

Сервітут — це коло прав і обов'язків сервітуарія. Зазначене коло прав і обо­в'язків за своїм змістом буває різним залежно від виду сервітуту. Безперечно, дорожній сервітут на право проїзду велосипедом через чужу земельну ділянку за змістом своїх прав і обов'язків буде відрізнятися від земельного сервітуту на право прокладання лінії комунікації.

Проте є права і обов'язки особи, яка має право обмеженого користування чужим майном, спільні для усіх видів сервітутів. Вони передбачені коментова­ною статтею. Перелік цих прав і обов'язків не слід вважати вичерпним. Тими актами, якими встановлюються сервітути, можуть бути передбачені й інші пра­ва, їх обсяг, інші обов'язки, аби вони не суперечили чинному цивільному зако­нодавству. Коментована стаття визначила лише основні права і обов'язки сторін відношення, що виникає у зв'язку із встановленням сервітуту.

Обсяг прав сервітуарія визначається договором, законом, рішенням суду чи заповітом. Чи може цей обсяг прав сервітуарія бути змінений? Обсяг прав суб'єк-

677

та сервітуту може бути змінений за домовленістю сторін, якщо він визначений договором про встановлення сервітуту. Якщо ж сервітут встановлений законом, то обсяг прав сервітуарія не може бути змінений за домовленістю сторін. Не сто­ронами визначається цей обсяг і не вони можуть його змінювати.

Обсяг прав і обов'язків як сервітуарія, так і власника майна не може бути змінений в односторонньому порядку. Правда, не можна не звернути увагу і на можливий виняток із цього загального правила. Якщо сервітуарій забажає змен­шити обсяг прав використання чужого майна і таке скорочення обсягу не за­шкодить власнику майна, то така зміна обсягу прав не буде суперечити чинному цивільному законодавству.

2. Важливою умовою сервітуту є строк його чинності. Статтею 404 ЦК вста­ новлено загальне правило — сервітут може бути встановлений на певний строк або без визначення строку, тобто сервітути можуть бути строкові або безстро­ кові. Строк чинності особистих сервітутів завжди визначений. Він може бути встановлений у межах довічного користування або більш короткого.

Земельні сервітути часто встановлюються на невизначений строк. Припи­нення чинності безстрокових земельних сервітутів може мати місце лише за во­левиявленням сервітуарія або за рішенням суду. Чи може безстроковий земель­ний сервітут бути припинений сервітуарієм у будь-який час? Чи має він на це право? Спробуємо розібратися. Відомо, що власник земельної ділянки чи інших природних ресурсів, обмежених безстроковим сервітутом, припинити його дію не може. Але, якщо такий земельний сервітут встановлено договором, то його чинність також може бути припинена за домовленістю власника майна із серві­туарієм.

3. Сервітути (земельні і особисті) можуть бути встановлені і безоплатними. Якщо договором, законом, судовим рішенням встановлено оплатний сервітут, то цим самим актом визначається і розмір плати за використання чужого майна. Особа, на користь якої встановлений оплатний сервітут, зобов'язана вносити встановлені платежі за використання чужого майна. Плату дозволяється вноси­ ти певними сумами за встановлені відрізки часу.

Розмір плати за використання чужого майна на підставі сервітуту, встанов­леного договором, порядок та строки внесення плати можуть змінюватися за домовленістю сторін. Розмір, порядок та строки внесення плати, встановлені законом або судовим рішенням, сторонами змінюватися не можуть.

Сервітути, встановлені заповітом, у більшості випадків бувають безоплат­ними. Проте не виключається і їх оплатність. Зрозуміло, розмір плати, порядок та строки внесення плати, встановлені заповітом, змінюватися не можуть.

4. Сервітут як право обмеженого користування чужим майном — це само­ стійний об'єкт права, тобто окремий об'єкт правової охорони. Але він не може бути окремим об'єктом цивільного обігу. Сервітут не може відчужуватися окре­ мо від об'єкта права власності, який він обтяжує. Сервітут може переходити до інших осіб, але разом із тим об'єктом права власності, який він обтяжує.

Особисті сервітути взагалі не можуть відчужуватися. Вони встановлюються в інтересах конкретно визначеної особи і користуватися ним може тільки ця конкретно визначена особа.

678

Власник майна, стосовно якого встановлено сервітут, може цим майном во­лодіти, користуватися і розпоряджатися. Власник майна, обтяженого сервіту­том, обмежений у володінні і користуванні цим майном. Він володіє і корис­тується зазначеним майном лише у тій частині, яка не обмежена сервітутом. Власник земельної ділянки володіє і користується нею за винятком тієї части­ни, на яку встановлено сервітут.

Розпорядження власника майном, обтяженого сервітутом, ніяким чином не обмежено. Власник може це майно продавати, відчужувати іншим способом, але він зобов'язаний при цьому застерегти набувача, що відчужуване майно обме­жене сервітутом.

  1. Специфічною особливістю сервітутного права, тобто права обмеженого користування чужим майном, є те, що воно не втрачає своєї чинності при зміні власника майна, обтяженого сервітутом. Власник майна, обтяженого сервітутом, може його відчужити будь-яким способом, не забороненим законом. Але факт відчуження цього майна не припиняє чинності сервітуту.

  2. При користуванні чужим майном на підставі сервітуту власнику майна можуть бути завдані певні збитки. Вони підлягають відшкодуванню на загаль­них підставах. Із факту завдання шкоди власнику майна випливає зобов'язально-правове відношення або просто зобов'язання відшкодувати завдану шкоду. Це зобов'язання виникає тільки із неправомірно заподіяної шкоди. Якщо особа, яка має право користуватися чужим майном на підставі сервітуту, використовує це майно у межах прав, наданих їй сервітутом, то, хоча таке використання завдає власнику майна певних незручностей, обмежує його право власності, із таких відносин зобов'язання по відшкодуванню шкоди не виникає.

Стаття 404. Право користування чужою земельною ділянкою або іншим нерухомим майном

/. Право користування чужою земельною ділянкою або іншим нерухомим майном полягає у можливості проходу, проїзду через чужу земельну ділянку, прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку і трубопроводів, за­безпечення водопостачання, меліорації тощо.

  1. Особа має право вимагати від власника (володільця) сусідньої земельної ділянки, а в разі необхідності від власника (володільця) іншої земельної ділян­ки надання земельного сервітуту.

  2. Право користування чужим майном може бути встановлено щодо іншого нерухомого майна (будівлі, споруди тощо).

1. Стаття 404 ЦК не містить нових норм. Вона є повторенням уже раніше коментованих статей. Перший пункт цієї статті наводить перелік видів серві­тутів. Доречно зауважити, що цей перелік неповний. Якщо вже наводити перелік видів сервітутів, то, принаймні, необхідно було б назвати хоча б основні їх гру­пи. Зазначена частина коментованої статті містить лише приблизний перелік видів сервітутів.

Сама назва ст. 404 ЦК говорить лише про земельну ділянку або інше нерухоме майно. Інші природні ресурси у назві статті не згадуються. Проте у викладі пер­шої частини коментованої статті мова йдеться про земельні сервітути. Таким чи-

679

ном, відповідно до ч. 1 ст. 401 ЦК під поняттям «земельні сервітути» слід розуміти право користування чужою земельною ділянкою та іншими природними ресурса­ми. Звідси випливає, що зазначена норма повинна охоплювати як сервітути сто­совно земельних ділянок, так і інших природних ресурсів. Щодо земельних діля­нок сервітути можуть класифікуватися за різними критеріями. Найбільш поши­рені з них — поділ на сільські земельні сервітути і міські земельні сервітути.

У свою чергу сільські земельні сервітути поділяються на дорожні, водні та інші види обмеженого користування чужою земельною ділянкою. До них відносяться: право проходу через чужу земельну ділянку, наприклад, до річки; право проїзду через чужу земельну ділянку певним видом транспорту; право прокладання та експлуатації різних ліній комунікацій (електропередачі, зв'язку, трубопроводів, доріг, водопостачання, меліорації тощо); право випасу худоби; право вигулу тва­рин; право сінокосу; право збору рослин, лісових ягід, горіхів, грибів, коріння тощо.

До водних земельних сервітутів практика відносить право брати воду із чужої криниці; право водопою худоби; право підвести воду з водойми, що знаходиться на сусідній земельній ділянці тощо.

2. Практика зарубіжних країн до міських земельних сервітутів відносить пра­ во відвести стічну воду через сусідню земельну ділянку; право підвести воду через сусідню земельну ділянку; право вимагати від сусіда не зводити будівлі вище встановленої висоти, ближче встановленої відстані від межі ділянки; право при­ будовувати свою будівлю (гараж) до будівлі сусіда та інші подібні права; право вимагати усунення перешкод, які можуть зіпсувати вид; право вимагати, щоб будівля сусіда не затуляла вікна, не закривала земельну ділянку від сонця.

Об'єктом сервітутів можуть бути й інші природні ресурси, які використову­ються чи можуть бути використані у виробництві, оздоровчій, рекреаційній сфері діяльності (ліс, вода тощо). На них також можуть встановлюватися відповідні сервітути на право обмеженого користування.

Найбільш поширеними видами особистих сервітутів, об'єктами яких за за­гальним правилом, є нерухоме майно, є узуфрукт, узус.

Узуфрукт — це право користування чужим майном з вилученням прибутків з цього майна без зміни самого майна; узус — право користування чужим май­ном без вилучення доходів (плодів) від нього.

Законодавча практика зарубіжних країн допускає встановлення сервітутів і на рухоме майно (тварини, транспортні засоби тощо).

Частина друга коментованої статті повторює ч. З ст. 402 ЦК, тому на неї по­ширюється коментар до ч. З ст. 402 ЦК.

3. Сервітути можуть бути встановлені і на нерухоме майно (будівлі, споруди тощо). Під будівлями слід розуміти передусім приміщення (житло, офіси, при­ міщення для майна, виробництва тощо); під спорудами — стадіони, інші спортивні комплекси, аеродроми, іподроми, порти, дороги тощо.

Стаття 405. Право членів сім ї власника житла на користування цим

житлом /. Члени сім Y власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.

680

Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його влас­ником.

2. Член сім')' власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'/' без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

1. Члени сім'ї власника житла набувають сервітутне право користування цим житлом за фактом набуття статусу члена його сім'ї. Цей сервітут виникає на житло, яке є власністю певної фізичної особи. Члени його сім'ї не мають права власності на це житло. Отже, чинність ч. 1 ст. 405 ЦК не поширюється на житло, яке є державною власністю, а також на приватизоване житло, якщо зазначені члени сім'ї проживали у цьому житлі на момент приватизації.

Зазначений сервітут виникає тоді, коли певні фізичні особи стають членами сім'ї особи, яка уже стала власником житла. Якщо власник квартири чи будинку одружився, а потім дружина народила йому дітей, то ні дружина, ні діти, які меш­кають у цій квартирі чи будинку, співвласниками квартири чи будинку не вва­жаються. Вони лише набувають сервітут на користування квартирою чи будин­ком свого чоловіка і батька. Ці особи користуються житлом в обсязі, визначено­му його власником.

За чинним житловим законодавством, членами сім'ї власника житлового приміщення визнаються: дружина (чоловік) власника житла за умови, якщо подружжя не стало співвласниками цього житла; їх діти, батьки, а також інші особи, якщо вони постійно проживають спільно з власником житла та ведуть спільне з ним господарство (ч. 2 ст. 64 ЖК). Необхідною умовою виникнення зазначеного сервітуту є спільне проживання членів сім'ї з власником житла та ведення спільного господарства. Лише ці дві умови у сукупності дають право обмеженого користування житлом членам сім'ї його власника.

Об'єктом права членів сім'ї власника житла на користування є житлове при­міщення, придатне для проживання. Це може бути частина будинку, квартири, інше приміщення, придатне для проживання в ньому, визначені власником цьо­го житла. Оскільки це право членів сім'ї власника житла є сервітутом, то влас­ник житла, який визначив сам житлове приміщення, у якому мають проживати члени його сім'ї, він не може потім його змінити.

Право членів сім'ї власника житла на користування ним є особистим серві­тутом, який встановлюється фактом визнання певних осіб членами сім'ї влас­ника житла. Факт визнання цих осіб членами сім'ї власника житла може стати­ся на основі домовленості власника житла з певними особами (одруження, уси­новлення), народження дітей, надання права користування житлом батькам чи іншим особам.

2. Член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі його відсутності без поважних причин понад, один рік. Поважними причи­ нами відсутності члена сім'ї понад один рік може бути строкова служба в армії, навчання, лікування, тривалі відрядження тощо. Власник житла і член його сім'ї можуть домовитись про інші умови припинення права користування житлом.

Перехід права власності на житло до іншої особи не припиняє права членів сім'ї колишнього власника житла на користування ним. Не припиняє чинності

681

цього сервітуту і припинення членства сім'ї власника житла його колишніми членами сім'ї. Наприклад, якщо власник житла розлучився з своєю дружиною, яка права спільної власності на житло не набула, то вона зберігає право користу­вання житлом власника і після розлучення. Адже це речове право, яке належить колишній дружині власника житла і воно не може бути припинено в односто­ронньому порядку власником цього житла. Проте при розгляді таких питань слід мати на увазі, що колишня дружина власника житла (інший член сім'ї власника житла) зберігає за собою право користування житлом свого колишнього чоло­віка за умови, якщо у неї нема іншого придатного для проживання приміщення.

Стаття 406. Припинення сервітуту

/. Сервітут припиняється у разі:

  1. поєднання в одній особі особи, в інтересах якої встановлений сервітут, і власника майна, обтяженого сервітутом;

  2. відмови від нього особи, в інтересах якої встановлений сервітут;

  3. спливу строку, на який було встановлено сервітут;

  4. припинення обставини, яка була підставою для встановлення сервітуту;

  5. невикористання сервітуту протягом трьох років підряд;

  6. смерті особи, на користь якої було встановлено особистий сервітут.

  1. Сервітут може бути припинений за рішенням суду на вимогу власника майна за наявності обставин, які мають істотне значення.

  2. Власник земельної ділянки має право вимагати припинення сервітуту, якщо він перешкоджає використанню цієї земельної ділянки за Тіцільовим призна­ченням.

4. Сервітут може бути припинений в інших випадках, встановлених законом.

і. У коментованій статті наводяться усі можливі підстави припинення сер­вітуту. Особливість наведених підстав полягає в тому, що у разі виникнення спо­ру останнє слово залишається за судом. Проте є підстави, за наявності яких сер­вітут припиняє свою чинність у безспірному порядку. До них належить, скажі­мо, поєднання в одній особі суб'єкта сервітуту і власника майна, обтяженого сервітутом. Таке поєднання має місце, наприклад, у випадках, коли особа, в інте­ресах якої встановлено сервітут (сервітуарій), стає власником майна, обтяжено­го сервітутом. Таке поєднання має місце тоді, коли узуфруктуарій — особа, в інтересах якої встановлений особистий сервітут (узуфрукт), помирає. У такому разі узуфрукт припиняє свою дію і право власності власника майна, обтяженого узуфруктом, відновлюється повною мірою в одній особі — власника.

Сервітути, строк чинності яких сплинув, втрачають свою дію. Особисті сер­вітути встановлюються у конкретно визначеній особі довічно або на короткий строк. Такі сервітути також припиняють свою чинність у зв'язку із смертю осо­би, на користь якої встановлено особистий сервітут, або із спливом встановле­ного строку.

Усунення обставини, яка слугувала підставою встановлення сервітуту, та­кож спричиняє його припинення. Наприклад, сервітут був встановлений на право напувати тридцять голів худоби із водойми, що розташована на сусідній зе­мельній ділянці. З часом суб'єкт цього права збудував собі власну водойму, підвів

682

воду на свою земельну ділянку і тому відпала необхідність у користуванні во­дою із чужої земельної ділянки. Нагадаємо, що сервітут встановлюється за умо­ви, якщо особа задовольнити свою потребу ніяким іншим способом не може.

Невикористання сервітуту протягом трьох років свідчить про те, що гостра необхідність в ньому відпала. Це і є підставою припинення його чинності.

  1. Частина друга коментованої статті надає право власнику майна, обтяже-ного сервітутом, звертатися до суду з позовом про припинення чинності серві­туту у зв'язку з виникненням обставин, які мають істотне значення. До таких обставин слід віднести: порушення встановлених умов користування чужим майном, вихід за встановлені межі користування тощо.

  2. Власник земельної ділянки має право вимагати припинення сервітуту, якщо він перешкоджає використанню цієї земельної ділянки за цільовим при­значенням. Коментована стаття не розкриває змісту цієї норми. Слід зазначати, що сервітут, який обтяжує право власності на земельну ділянку, у будь-якому випадку зачіпає інтереси власника. Він має терпіти визначені сервітутом обме­ження. Проте можуть настати обставини, які перешкоджають використанню зе­мельної ділянки за цільовим призначенням. Такі обставини можуть виникнути за ініціативою власника земельної ділянки, обтяженої сервітутом. Наприклад, він змінив цільове призначення земельної ділянки. Звичайно, як її власник він має право це зробити і тому може вимагати припинення чинності сервітуту.

Настання обставини, що заважає використанню земельної ділянки за цільо­вим призначенням, може бути ініційовано і безпосередньо самим суб'єктом сер­вітуту. У такому разі власник земельної ділянки, безперечно, має право вимага­ти припинення дії сервітуту.

4. Сервітут може бути припинений і у інших випадках, встановлених зако­ ном. До таких випадків передусім слід віднести загальні підстави припинення речових прав: загибель об'єкта сервітуту як фізичного, так і юридичного; виз­ нання недійсним правочину, яким встановлено сервітут, у тому числі заповіту; скасування судового рішення, яким встановлено сервітут, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]