Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
232.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
90.36 Кб
Скачать

Вступ 1

 

Розділ 1. Поняття та ознаки форми державного правління; 6

 

Розділ 2. Види форми державного правління; 9

 

§ 2.1. Поняття, ознаки та види монархії; 10

 

§ 2. 2. Поняття, ознаки та види республіки; 14

Розділ 3.  Форма державного правління України 19

(з 1991 року до сьогодення) 

Висновки 23

 

Список використаних джерел 28

Вступ

Історично склалося так, що питання, пов'язані з державною владою, державою завжди викликають глибокий інтерес в українському суспільстві. Вони актуальні в сучасних умовах: на них замикаються непрості відносини президентських і парламентських структур, витрати непродуманої приватизації, податкова політика, поширення злочинності, найгостріша проблема невиплати зарплати і пенсій, і багато іншого.

Предметом дослідження моєї курсової роботи є такий інститут державності, як форма правління.

Поняття форми правління є одним з найважливіших,змістовних характеристик правової науки, держава ведення в цілому.  Поза сумнівом, так само його методологічне значення - ще Кант розглядав форму в якості принципу упорядкування, синтезу матерії державності.  Протягом багатьох сотень років, за традицією, що йде ще від античності, в центрі уваги перебували два питання: 1) які форми правління існують і 2) яка з відомих форм правління найкращим чином підходить для даного часу в даній країні. Ось ці основні проблеми і будуть метою мого дослідження. В даний час форма правління входить складовою частиною в більш широке поняття форми держави, що пояснює організацію державної влади та функціонування її апарату управління.

Форма держави характеризується нерозривним зв'язком з його змістом. Категорія «зміст» дозволяє встановити приналежність державної влади, її суб'єкта, відповісти на запитання: хто її здійснює. Вивчення ж «форми» держави дозволяє дати відповідь на питання як формується влада в державі, якими органами вона представлена, який порядок утворення цих органів, наскільки тривалий період їх повноважень, які взаємини глави держави, вищих органів законодавчої і виконавчої влади.

Ясно, що проблема форми держави набуває не тільки теоретичне, але і першочергове практично-політичне значення. Від того, як організована і як реалізується державна влада, визначальним чином залежить ефективність державного керівництва, дієвість управління, престиж і стабільність уряду, стан законності і правопорядку в країні.

Розуміння форми держави склалося не відразу. Довгий час вважали що, форма держави складалася з форми правління і форми державного устрою, до яких згодом додавалися політичний режим і політична динаміка. У ході дискусій у науковій літературі висловлювалися різні думки, що віддавали пріоритет тим або іншим окремим аспектам поняття «форма держави». Так чи інакше, на сьогодні найбільш поширеною є концепція організації державної влади, що полягає в єдності трьох елементів

- Правління

- державного устрою

- Політичного режиму.

У міру того, як я переглянув різну літературу, то виявив кілька формулювань форми правління. Одні автори дають коротке значення, інші більш докладне, що включає основні характеристики. Так, наприклад, доктор юридичних наук, професор Б.А. Страшун дає таке формулювання: під формою правління мається на увазі система формування і взаємин глави держави, вищих органів законодавчої та виконавчої влади.

В.Л. Кулапов і 0.0.Миронов: форма правління характеризує порядок освіти і організації вищих органів державної влади, їх взаємовідносини один з одним і населенням, тобто ця категорія показує, хто і як править в державі.

Але найбільш близьким мені здалося визначення, дане доктором юридичних наук, професором А.Є. Козловим:

Під формою правління мають на увазі організацію верховної державної влади, в сукупності вищих і центральних її органів, структуру, компетенцію, порядок утворення цих органів, тривалість їх повноважень, їх взаємини з населенням, ступінь участі останнього в їх формуванні. Форма правління є провідним елементом у формі держави.

Свого часу Арістотель розмежовував форми правління в залежності від того, чи здійснюється верховна влада одноосібно (монархія), обмеженим числом осіб (аристократія), всім населенням (демократія). Форми правління різняться в залежності від того, чи здійснюється верховна влада однією особою, залишеною у спадщину, або належить виборному органові. У зв'язку з цим виділяють монархічну та республіканську форми правління. Однак при аналізі форми правління конкретної держави нас, насамперед, цікавить не те республіка це чи монархія, а те, який різновид республіки чи монархії тут встановлена.

Цей різновид визначається співвідношенням повноважень законодавчої і виконавчої влади, розподілених між главою держави, парламентом і урядом в конкретній країні, і що випливають звідси порядком їх формування.

Монархія була характерна для аграрного ладу (за К. Марксом --рабовласницької і феодальної суспільно-економічних формацій), хоча в той час в окремих країнах існували республіки. Перехід до індустріального устрою (за К. Марксом - буржуазна революція) нерідко супроводжувався ліквідацією монархії, оскільки монарх сам був найбільшим феодалом, і встановленням республіканської форми правління.  Проте у ряді високорозвинених країн монархія збереглася до теперішнього часу. Примітно, що монархія часом відновлюється в окремих країнах після більш-менш тривалого періоду республіканського правління.

Наприклад, в Іспанії монархія впала в 1931 році, а в 1947 році фашистський диктатор Ф.Франко оголосив про її відновлення, однак реально король Хуан Карлос 1 запанував лише після смерті диктатора у 1975 році, причому в 1978 році активно захистив демократію, від спроби фашистського путчу. Більше того, сьогодні часом не завжди можна з легкістю визначити, з якою державою - монархічною або республіканською маємо справу. Наприклад, в Малайзії частина суб'єктів федерації являють собою монархії, а інша частина - республіки. Глава держави у Федерації - виборний, але обирається монархами федерації з свого середовища на п'ятирічний термін. Схожа ситуація і в Об'єднаних Арабських Еміратах. Тут можна побачити елементи і монархії (глава держави повинен бути монархом), і республіки (однак він обирається на термін).

Розділ 1. Поняття та ознаки форми державного правління;

Дана характеристика форми держави пояснює, з яких основних

інститутів складається організація державної влади, як вони форму-

ються і як взаємодіють один з одним. Під формою правління розумі-

ють організацію верховної державної влади, особливо вищих і цент-

ральних її органів, структуру, компетенцію, порядок утворення, три-

валість їхніх повноважень, взаємовідносини з населенням, ступінь

участі останнього в їх формуванні та функціонуванні.

Форми правління розрізняються залежно від того, здійснюєть-

ся верховна влада однією особою чи колегіально від імені народу.

У зв’язку з цим і виділяють монархічні та республіканські форми

правління.

В юриспруденції для аналізу публічного владарювання державних установ використовується методологічна дефініція "форми правління", неоднозначно трактуються в правовій літературі різних історичних епох і країн. В основі тлумачення даної категорії лежать дві фундаментальні філософські точки зору:

      • ідеалістична

      • матеріалістична.

Ідеалісти вважають, що форма правління є прояв народної правосвідомості, національного духу, моральності або релігійного світогляду. Матеріалісти доводять обумовленість будь-якої моделі політичної влади в державі речовинно-відчутними факторами і соціальними закономірностями: просторістю або обмеженістю території, рівнем розвитку економіки, географічним положенням країни, щільністю населення, співвідношенням класових сил у суспільстві і т.д.

Незважаючи на значні відмінності у підходах до визначення форми правління, ці теоретичні позиції мають і ряд загальних методологічних установок:

- Вони визнають залежність функціонування людського суспільства від певної формальної діяльності, яка суворо регламентує юридичні, моральні й естетичні норми, які регулюють поведінку людей;

- Будь-яка форма розглядається ними крізь призму змісту;

- Ідеалістичний і матеріалістичний підходи до аналізу форми правління є обмеженими для розуміння всіх аспектів організації політичної влади в державі.

У кожній країні форма державного правління має свої особливості, характерні ознаки, які в міру розвитку суспільства видозмінюються і доповнюються. Разом з тим, форма державного правління сучасних держав має спільні ознаки, що дозволяє дати загальне визначення форми правління.

М. С. Кельман дає таке визначення форми правління. Отже, форма правління — організація верховної державної влади, яка передбачає порядок її утворення і діяльності, компетенцію і взаємозв’язок її органів, а також взаємовідносини з населенням країни. Професор Нікітін зазначає, що форма правління характеризує порядок створення та ор­ганізації вищих органів державної влади, їх взаємовідносини між собою та з населенням. Рабінович П.М. дав таке визначення: Державне правління – це спосіб організації вищої державної влади; Отже, по суті ми можемо сказати, що форма державного правління — це організація вищих органів державної влади, характер і принципи їх взаємодії з іншими орга­нами держави, з політичними партіями, класами і соціальними групами.

А. Нікітін вважає, що форма правління охоплює такі складові:

  • структура і повноваження вищих органів державної влади;

  • порядок створення вищих органів державної влади;

  • порядок взаємодії органів між собою;

  • ступінь участі населення у формуванні вищих органів державної

влади.

Луць Л.А. зазначає такі ознаки форми державного правління:

  • Наявність відповідного способу формування вищих органів влади (вибори, призначення, спадкування);

  • Наявність відповідної структури цих органів;

  • Розподіл повноважень між вищими органами влади;

  • Наявність відповідних зв’зків між цими органами та населенням;

Серед основних форм правління кожен із нас, безумовно, може назвати монархію та республіку. Але, мабуть, не всі чітко розуміють відмінність між цими поняттями . Сьогодні все ще існують монархії з високим соціальним та життєвим рівнем і демократичними урядами (наприклад, Швеція, Нідерланди) і, з іншого боку — республіки, де слабо розвинута демократія (наприклад, Соціалістична Народна Лівійська Арабська Джамахірія, Північна Корея).

Розділ 2. Види форми державного правління

Форма правління являє собою структуру вищих органів державної влади, порядок їхнього утворення і розподіл компетенції між ними.

Форма державного правління дає можливість усвідомити:

  • як створюються вищі органи держави і яка їхня будівля;

  • як будуються взаємини між вищими й іншими державними органами;

  • як будуються взаємини між верховною державною владою і населенням країни;

  • якою мірою організація вищих органів держави дозволяє забезпечувати права і волі громадянина.

По зазначених ознаках форми державного правління поділяються на:

  • монархічні (одноособові, спадкоємні)

  • республіканські (колегіальні, виборні)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]