Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

Глава 41 Право інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію

Стаття 481. Поняття та об'єкти раціоналізаторської пропозиції

/. Раціоналізаторською пропозицією є визнана юридичною особою пропо­зиція, яка містить технологічне ( технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльності.

2. Об'єктом раціоналізаторської пропозиції може бути матеріальний об'єкт або процес.

1. Раціоналізаторською пропозицією визнається пропозиція, що є новою і корисною для підприємства, організації, установи, міністерства, відомства, до якої вона подана, і яка передбачає зміну або удосконалення: конструкції виробу; технології виробництва; складу матеріалу тощо.

До раціоналізаторської пропозиції законодавство встановило три необхідні вимоги: 1) пропозиція має стосуватися профілю діяльності юридичної особи, якій вона подана; 2) вона має бути новою для цієї юридичної особи; 3) вона по­винна бути корисною для юридичної особи.

Відповідність діяльності юридичної особи визначається тим, що раціоналі­заторська пропозиція може бути використана у технологічному процесі цієї юридичної особи, у продукції, яку вона виробляє, у застосовуваній техніці або працює раціоналізатор і взагалі чи він працює.

Новизна — це критерій охороноздатності, який визначається за сукупністю знань, так званим «рівнем техніки». Пропозиція визнається новою для юридич­ної особи, якщо її суть до заявления не була відома, тобто були відсутні будь-які відомості з усіх відомих джерел інформації, які містять дані щодо рацпропозиції.

Пропозиція визнається корисною для юридичної особи, якщо її викорис­тання дає змогу підвищити економічну ефективність підприємства, продук­тивність праці, отримати більший прибуток тощо. Не можна вважати раціона­лізаторською пропозицію, яка тільки ставить мету, але не визначає конкретне рішення.

2. Об'єктом раціоналізаторської пропозиції можуть бути як матеріальні (тілесні) речі, так і певний процес (мається на увазі технологічний і технічний).

Стаття 482. Обсяг правової охорони раціоналізаторської пропозиції

/. Обсяг правової охорони раціоналізаторської пропозиції визначається її описом, а також кресленнями, якщо вони подані.

1. Заяву на раціоналізаторську пропозицію складає сам автор (співавтори) за спеціально встановленою формою (Р-1), затвердженою Мінстатистики Ук­раїни. Форма заяви на раціоналізаторську пропозицію містить розділ «Опис про­позиції». Цей опис починається з викладу існуючих недоліків у конструкціях, виробах, технологіях виробництва і техніці, складі матеріалів, що застосовують­ся на практиці. Далі в описі викладаються переваги пропозиції, що усуває зазна­чені недоліки, а також конкретне рішення. Опис має бути складений так, щоб у ньому містились усі необхідні дані, достатні для практичного здійснення пропо­зиції без участі автора чи співавторів. У ньому наводяться також відомості про прибуток чи інший позитивний результат, який може дати використання запро­понованого раціоналізаторства.

У разі потреби до заяви додаються графічні матеріали ( креслення, схеми, ескізи тощо), техніко-економічні розрахунки та додаткові відомості про прибу­ток чи інший економічний ефект, який може дати використання раціоналіза­торської пропозиції.

Усі матеріали заяви (у тому числі креслення, схеми тощо) мають бути підпи­сані усіма співавторами, зазначеними у ній. На заяві і графічних матеріалах зазначається дата заповнення (написання).

Юридична особа, до якої подається заява, у разі заінтересованості, може на­дати авторові допомогу в складанні заяви, виготовленні креслень, схем, ескізів тощо. Заява на раціоналізаторську пропозицію може бути подана до відповідно­го галузевого міністерства. У такому разі її направляють на розгляд тієї юридич­ної особи, діяльності якої безпосередньо стосується пропозиція, без її реєстрації в журналі, але із зазначенням дати її надходження.

Якщо раціоналізаторська пропозиція не відноситься до профілю діяльності юридичної особи, якій вона подана, або сама заява складена з недодержанням встановлених вимог, то її не реєструють і не приймають до розгляду.

2. Правильно складена заява приймається до розгляду. З моменту реєстрації заява вважається документом юридичної особи і на прохання автора чи співав­торів їм може бути видано копію зареєстрованої заяви.

Якщо авторові раціоналізаторської пропозиції відмовлено у реєстрації, то йому у письмовій формі повідомляють причину відмови. У цьому повідомленні має бути зазначено найменування пропозиції і дата її надходження до юридич­ної особи. При незгоді автора з відмовою у реєстрації і прийнятті до розгляду його заяви він може оскаржити її керівникові юридичної особи. Скарга має бути розглянута у 15-денний строк.

Автор має право після реєстрації заяви на раціоналізаторську пропозицію вно­сити до неї зміни і доповнення. Проте зазначені зміни і доповнення можуть вно­ситися лише до прийняття рішення про визнання пропозиції раціоналізаторською. Зміни і доповнення не повинні стосуватися суті пропозиції. Якщо вони стосують­ся суті пропозиції, то вони можуть бути оформлені як окрема пропозиція.

Автор має право на одержання довідки, якою засвідчується факт і дата над­ходження заяви. Така довідка повинна бути видана авторові протягом 5 днів від дати надходження такого прохання.

Якщо пропозиція не має новизни, то такий висновок повинен бути належ­ним чином обгрунтований.

3.3а результатами розгляду заяви на раціоналізаторську пропозицію, може бути прийнято рішення: а) визнати пропозицію раціоналізаторською і прийняти до ви­користання; б) провести дослідну перевірку пропозиції; в) пропозицію відхилити.

У разі визнання пропозиції раціоналізаторською юридична особа розробляє організаційно-технічні заходи, які мають забезпечити її ефективне використан­ня. Проте трапляються випадки, коли пропозиція визнається раціоналізаторсь­кою не повністю, а лише частково. Тоді у рішенні має бути вказано, у якій саме частині вона визнається раціоналізаторською. Рішення про відхилення пропо­зиції має бути належним чином обгрунтовано.

Порядок розгляду заяв на раціоналізаторські пропозиції, внесених керівни­ком, його заступником, головним інженером, заступником головного інженера, іншими штатними працівниками юридичної особи чи підпорядкованих їй юри­дичних осіб, дещо інший. їхні заяви розглядає вища організація. Такий самий порядок діє і щодо пропозицій, внесених зазначеними працівниками у співав­торстві з іншими особами.

Протягом місяця після винесення рішення про визнання пропозиції раціо­налізаторською і прийняття її до використання авторові видається свідоцтво встановленої форми. Якщо авторство на пропозицію мають кілька співавторів, то кожному з них видається посвідчення.

Посвідчення видає юридична особа, яка прийняла рішення про визнання пропозиції раціоналізаторською. Свідоцтво підписує керівник юридичної осо­би і стверджує печаткою. У ньому зазначається дата і номер заяви, зазначені в журналі реєстрації. У разі співавторства у свідоцтві вказуються прізвища усіх співавторів в алфавітному порядку.

Факт використання раціоналізаторської пропозиції підтверджується спеці­альним актом за формою, затвердженою Мінстатистики України. Саме в обсязі, передбаченому в описі пропозиції, і здійснюється її правова охорона.

Стаття 483. Суб'єкти права інтелектуальної власності на раціоналіза­торську пропозицію

/. Суб єктами права інтелектуальної власності на раціоналізаторську про­позицію є її автор та юридична особа, якій ця пропозиція подана.

і. Суб'єктом права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропо­зицію визнається передусім її творець - раціоналізатор. У коментованій статті не згадуються правонаступники раціоналізатора, проте загальні засади цивіль­ного права України, у тому числі ЦК, не містять норм, які б забороняли перехід чи передавання права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропо­зицію іншим особам.

Раціоналізаторами можуть бути будь-які фізичні особи незалежно від віку і обсягу дієздатності. Вони можуть бути громадянами України, іноземцями, осо­бами без громадянства. Важливо підкреслити, що суб'єктами права інтелекту­альної власності на раціоналізаторську пропозицію можуть бути особи, які пра­цюють чи не працюють на тому підприємстві, якому подана раціоналізаторська пропозиція, а також особи, які взагалі ніде не працюють.

Якщо раціоналізаторська пропозиція створена кількома авторами, то має місце співавторство, за яким право інтелектуальної власності належить усім співавторам. Але не визнаються співавторами особи, які надавали раціоналіза­тору лише технічну або якусь іншу допомогу і не брали участі у творчій роз­робці раціоналізаторської пропозиції.

  1. Правонаступниками автора раціоналізаторської пропозиції можуть бути будь-які особи, як фізичні, так і юридичні. Це можуть бути спадкоємці, інші осо­би, до яких право інтелектуальної власності переходить на підставі закону або договору.

  2. Серед суб'єктів права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію ЦК не виділяє окремо роботодавців, називаючи лише юридичну особу, якій пропозиція подана. Якщо раціоналізаторська пропозиція розробле­на в порядку виконання трудового договору, то, безперечно, її суб'єктом буде роботодавець. Якщо ж раціоналізаторська пропозиція подана особою, яка не працює на підприємстві, якому вона подана, то підприємство ( юридична особа) також буде суб'єктом права інтелектуальної власності на пропозицію, але по­хідним, як користувач. Право інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію у такому разі належить її автору чи його правонаступнику.

Стаття 484. Права суб єктів права інтелектуальної власності на раці­оналізаторську пропозицію

/. Автор раціоналізаторської пропозиції має право на добросовісне заохо­чення від юридичної особи, якій ця пропозиція подана.

2. Юридична особа, яка визнала пропозицію раціоналізаторською, має пра­во на використання пропозиції у будь-якому обсязі.

і. Авторові раціоналізаторської пропозиції належить право інтелектуальної власності на неї, якщо пропозиція розроблена не в порядку виконання трудово-

го договору. Це дає можливість раціоналізатору здійснювати щодо пропозиції правомочності власника. Він має право володіти, користуватися і розпоряджа­тися належною йому на праві інтелектуальної власності раціоналізаторською пропозицією.

Суб'єкт права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію має право нею користуватись (використовувати) згідно із своїми інтересами та на свій розсуд. Це означає, що раціоналізатор має право вилучати з раціоналіза­торської пропозиції її корисні властивості, тобто одержувати будь-який доход (прибуток) будь-яким способом і в будь-якій формі, не заборонених законом. Раціоналізатор має право також передавати раціоналізаторську пропозицію в тимчасове використання іншим особам, в оренду, прокат, найм тощо.

Суб'єкту права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію належить право розпоряджання нею, тобто на її юридичну долю. Він може її про­дати, подарувати, обміняти та вчиняти інші цивільно-правові правочини, які не суперечать чинному законодавству.

Автор раціоналізаторської пропозиції має право на винагороду, і це право, на відміну від інших майнових прав, має свої особливості. Раціоналізатор, пода­ючи заяву до юридичної особи про визнання поданої ним пропозиції раціоналі­заторською, разом з тим передає їй, у разі визнання пропозиції раціоналіза­торською, і право на використання за певну винагороду.

Розмір винагороди визначається відповідно до Тимчасового положення про правову охорону об'єктів промислової власності і раціоналізаторських пропо­зицій, затвердженого Указом Президента України від 18 вересня 1992 р.

Якщо використання раціоналізаторської пропозиції дає певний економічний результат (прибуток), то складається розрахунок ефективності за рік. Винаго­рода за раціоналізаторські пропозиції, що не дають прибутку, але мають інше суспільно корисне значення, виплачується у розмірі, визначеному залежно від їх дійсної цінності з урахуванням досягнутого практичного результату.

Право на винагороду має автор або співавтори протягом двох років з момен­ту початку використання раціоналізаторської пропозиції на підприємстві, яке видало автору свідоцтво на раціоналізаторську пропозицію. Розмір винагороди визначається умовами договору між автором та юридичною особою, але не може бути менше 10 відсотків прибутку, отримуваного щорічно юридичною особою від використання раціоналізаторської пропозиції; 2 відсотки від частки собівар­тості продукції (робіт, послуг), які стосуються раціоналізаторської пропозиції. Винагорода сплачується авторові відповідно до умов договору, але не пізніше З місяців після закінчення кожного року використання раціоналізаторської про­позиції.

2. Юридична особа, яка визнала пропозицію раціоналізаторською має право використовувати її на свій розсуд і в будь-якому обсязі. Прийнята пропозиція може бути також використана і на інших підприємствах. Юридична особа, що прийняла пропозицію до використання, може направити інформацію про цю пропозицію заінтересованим юридичним особам з метою укладення договору.

Відповідно до обсягу використання раціоналізаторської пропозиції, визна­чається і розмір винагороди, що виплачується автору (співавторам).

Усі спори, що виникають у зв'язку із використанням раціоналізаторської пропозиції, розглядаються в судовому порядку, крім оскарження відмови про прийняття раціоналізаторської пропозиції, яка розглядається керівником юри­дичної особи, до якої ця раціоналізаторська пропозиція була подана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]