Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251232_763D6_dzera_o_v_kuznecova_n_s_luc_v_v_na...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
7.35 Mб
Скачать

2) Здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, твор­чої діяльності, що охороняються законом.

2. Малолітня особа не несе відповідальності за завдану нею шкоду.

1. Стаття 31 ЦК визначає обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які не досягли чотирнадцяти років. Відповідно до чинного законодавства такі фізичні особи іменуються «малолітніми», а дієздатність, якою вони наділені — «частко­ вою». З огляду на незначний життєвий досвід вказаної категорії фізичних осіб та фактичну їх нездатність самостійно усвідомлювати значення своїх дій та ке­ рувати ними, законодавець визначає, що практично увесь спектр дієздатності малолітніх реалізують за них власними діями їх законні представники, до яких слід віднести батьків (усиновлювачів) чи опікунів.

Однак, попри таку жорстку обмеженість, законодавець залишає за мало­літніми певний оперативний простір для здійснення закріпленої за ними част­кової дієздатності у чітко визначеному обсязі. До таких дій малолітніх, які зако­нодавець визнає правомірними та з якими пов'язує виникнення відповідних правових наслідків, віднесені:

самостійне вчинення дрібного побутового правочину;

здійснення особистих немайнових прав на результати інтелектуальної, твор­чої діяльності, що охороняються законом.

При цьому, на наш погляд, заслуговує на підтримку висловлена у літературі думка про те, що вказаний перелік можливостей, які включаються до часткової дієздатності малолітньої фізичної особи, є недостатнім для її повноцінного фізич­ного, духовного та соціального розвитку. Так, зокрема, важливо підняти питан­ня про необхідність включення до даного переліку низки особистих немайно­вих прав малолітнього; права власності на створену малолітнім річ; права на за­хист порушених прав та охоронюваних законом інтересів малолітньої фізичної особи, особливо за умови, коли таке порушення здійснене з боку його законних представників тощо.

Окремо слід звернути увагу і на вік закріплення за малолітньою особою мож­ливостей мати вказані вище цивільні права. У цивільному законодавстві він виз­начається періодом від народження фізичної особи і до чотирнадцяти років. На нашу думку, враховуючи те, що законодавець інтерпретує дієздатність не лише як можливість своїми діями набувати цивільних прав, але й як можливість здійснювати їх, ми переконані, що для цього фізична особа повинна мати при­наймні певний вік, по досягненні якого вона має фізичну та психічну можливість набувати своїх цивільних прав та здійснювати їх. Важко уявити собі, наприк­лад, як дитина, яка щойно народилася, може вчинити дрібний побутовий право-чин чи то створити об'єкт інтелектуальної власності. Тому доволі обґрунтова­ним вбачається підхід законодавців деяких зарубіжних держав, які встановлю­ють необхідність досягнення малолітнім певного віку для вчинення вказаних вище дій (наприклад, шести років відповідно до ст. 28 ЦК Російської Федерації чи семи років відповідно до ст. 12 ЦК Грузії тощо).

2. Під поняттям «дрібний побутовий правочин» законодавець розуміє пра- вочин, який наділений наступними ознаками: а) стосується предмета, який має невисоку вартість; б) задовольняє побутові потреби малолітнього; в) відповідає

76

фізичному, духовному чи соціальному розвитку малолітнього. При цьому над­звичайно важливо щоб усі ці ознаки характеризували даний правочин у сукуп­ності. Наявність лише однієї з них не робить його дрібним побутовим. Так, не буде визнаватись дрібним побутовим правочин, який вчинений малолітнім на велику суму. Аналогічно не буде розглядатись як дрібний побутовий правочин, якщо він вчинений малолітнім хоча і на невелику суму, однак не спрямований на задоволення його побутових потреб, не відповідає його фізичному, духовно­му чи соціальному розвитку (наприклад, придбання лотерейного квитка, кон­трацептивних засобів тощо). Якщо все ж таки малолітнім був вчинений право­чин, який виходить за межі дрібного побутового, то відповідно до ст. 221 ЦК він буде вважатись нікчемним, окрім випадку, якщо згодом він буде схвалений його батьками (усиновлювачами) чи одним із них, з ким він проживає, або опікуном. За загальним правилом, правочини, що виходять за межі дрібного побутово­го, повинні вчинятись його законними представниками на підставах та в поряд­ку, передбачених чинним законодавством. При цьому слід мати на увазі, що відпо­відно до ст. 17 Закону України «Про охорону дитинства» батьки або особи, які їх замінюють, не мають права без дозволу органів опіки і піклування укладати до­говори, які підлягають нотаріальному посвідченню або спеціальній реєстрації, відмовлятись від належних дитині майнових прав, здійснювати розподіл, обмін, відчуження житла, зобов'язуватись від імені дитини порукою, видавати пись­мові зобов'язання.

3. Малолітня особа також може здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом. До таких прав насамперед слід віднести право:

на визнання малолітнього творцем об'єкта права інтелектуальної власності (ст. 423 ЦК);

перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуаль­ної власності (ст. 423 ЦК);

вимагати використання свого імені у зв'язку із використанням твору, якщо це практично можливо, або забороняти таке використання імені (ст. 438 ЦК);

використовувати псевдонім;

надати відкриттю, автором якого він є, своє ім'я чи спеціальну назву (ст. 458 ЦК) тощо.

Захист вказаних особистих немайнових прав здійснюється законними пред­ставниками малолітньої фізичної особи.

4. Положення коментованої статті визнають за малолітнім правовий статус неделіктоздатної фізичної особи. Це означає, що малолітня особа не несе відпо­ відальності за завдану нею шкоду. Підстави та порядок відшкодування шкоди, яка завдана малолітньою особою, визначаються статтями 1178, 1181 ЦК.

Стаття 32. Неповна цивільна дієздатність фізичної особи у віці від чо­тирнадцяти до вісімнадцяти років

1. Крім правочинів, передбачених статтею 31 цього Кодексу, фізична особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років (неповнолітня особа) має право:

1) самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими до­ходами;

77

  1. самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом;

  2. бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи;

  3. самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоря­джатися вкладом, внесеним нею на своє ім'я (грошовими коштами на рахунку).

2. Неповнолітня особа вчиняє інші правочини за згодою батьків (усиновлю- вачів) або піклувальників.

На вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування.

  1. Неповнолітня особа може розпоряджатися грошовими коштами, що вне­сені повністю або частково іншими особами у фінансову установу на Ті ім'я, за згодою органу опіки та піклування батьків (усиновлювачів) або піклувальника.

  2. Згода на вчинення неповнолітньою особою правочину має бути одержана від батьків (усиновлювачів) або піклувальника та органу опіки та піклування.

  3. За наявності достатніх підстав суд за заявою батьків (усиновлювачів), піклу­вальника, органу опіки та піклування може обмежити право неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими дохода­ми або позбавити її цього права.

Суд скасовує своє рішення про обмеження або позбавлення цього права, якщо відпали обставини, які були підставою для його прийняття.

6. Порядок обмеження цивільної дієздатності неповнолітньої особи вста­ новлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

(Стаття 32 із змінами, внесеними згідно із Законами України №2620-IV від 02.06.2005р. та № 3201-IVвід 15.12.2005р.)

і. Коментована стаття визначає зміст та обсяг дієздатності фізичної особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Відповідно до положень статті такі фізичні особи іменуються «неповнолітніми», а їх дієздатність — «неповною».

Законодавець презумує, що дана категорія фізичних осіб на відміну від ма­лолітніх фізичних осіб вже наділена відповідним рівнем інтелектуального та фізичного розвитку, має певний життєвий досвід для того, щоб правильно усві­домити обсяг своєї дієздатності та розумно здійснити переважну більшість зак­ріплених за ними прав. Однак все рівно законодавець виходить із того, що до досягнення відповідного віку чи вчинення відповідних суспільно значимих дій, які свідчать про соціальну зрілість неповнолітньої фізичної особи, вона повин­на здійснювати переважну більшість своїх прав за погодженням із законними представниками, до яких відносяться батьки (усиновлювачі) та піклувальники. При цьому таке правило не поширюється на неповнолітніх фізичних осіб, які хоча і перебувають у віковому періоді від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, однак вже набули цивільної дієздатності внаслідок реєстрації шлюбу (ст. 34 ЦК) або ж їм надана повна цивільна дієздатність в порядку ст. 35 ЦК. Такі фізичні особи реалізують свою дієздатність на власний розсуд.

Що ж стосується інших неповнолітніх фізичних осіб, то вони самостійно, без погодження із законними представниками мають право:

78

вчиняти дрібні побутові правочини (див. коментар до ст. 31 ЦК);

здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, твор­чої діяльності, що охороняються законом (див. коментар до ст. 31 ЦК);

самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими дохо­дами;

бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено за­коном або установчими документами юридичної особи;

самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджа­тися вкладом, внесеним нею на своє ім'я (грошовими коштами на рахунку).

2. Передбачена для неповнолітньої фізичної особи можливість самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами означає насамперед гарантоване державою право використовувати отримані нею грошові заощадження.

Одним із перших грошових надходжень у вказаній статті визначається заро­біток. Під поняттям «заробітна плата» відповідно до чинного законодавства слід розуміти винагороду, обчислену, як правило, у грошовому виразі, яку за трудо­вим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу (ст. 1 Закону України «Про оплату праці»). Однак та­кий вид грошового надходження може мати лише неповнолітня фізична особа, яка перебуває у трудових відносинах. А відповідно до ст. 188 КзПП не допус­кається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років і лише за згодою одного із батьків або особи, яка його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п'ятнадцяти років. І виключно для підготовки мо­лоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загально­освітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди їх здоров'ю і не порушує про­цесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятиріч­ного віку за згодою одного з батьків або особи, яка його замінює.

Під поняттям «стипендія» розуміються грошові виплати, які щомісячно або в інший спосіб виплачуються державою, юридичними чи фізичними особами учням, студентам, слухачам, курсантам, аспірантам та іншим категоріям осіб, які здобувають освіту.

Неповнолітня фізична особа може також отримувати й інші види доходів. До них, зокрема, можна віднести, дивіденди по вкладах у банках чи інших фінан­сових установах, доходи від акцій, орендна плата, яка сплачується за належне неповнолітньому на праві власності майно тощо.

Однак попри те, що законодавець дає достатньо широкий спектр повнова­жень неповнолітнім особам щодо розпоряджання набутим ними майном, він все ж таки дозволяє батькам (усиновлювачам) або піклувальникам в окремих ви­падках здійснювати певний вплив на неповнолітніх у випадку, коли їх соціаль­ний чи фізичний рівень не дозволяють їм адекватно здійснювати дане право. Тоді за наявності достатніх підстав суд за заявою батьків (усиновлювачів), піклу­вальника, органу опіки та піклування може обмежити право неповнолітньої осо­би самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією чи іншими дохода­ми або позбавити її цього права. Порядок обмеження цивільної дієздатності не­повнолітньої фізичної особи встановлюється статтями 236—241 ЦПК України.

79

У випадку, коли обставини, які були підставою для прийняття рішення про обмеження або позбавлення дієздатності неповнолітньої фізичної особи відпа­ли, суд скасовує своє рішення про обмеження або позбавлення цього права.

  1. Можливість самостійно здійснювати права на результати інтелектуаль­ної, творчої діяльності, що охороняються законом, є суттєво ширшою, ніж це передбачено для малолітніх фізичних осіб, оскільки окрім здійснення особис­тих немайнових прав, неповнолітні можуть самостійно та на власний розсуд здійснювати усі майнові права щодо створених ними об'єктів інтелектуальної власності, які передбачені у Книзі 4 ЦК.

  2. Надана законом можливість неповнолітнім фізичним особам бути учас­ником (засновником) юридичних осіб означає насамперед їх право самостійно укладати правочини щодо створення юридичних осіб чи вступу до них. Однак така можливість може бути обмежена у встановлених законом випадках або ус­тановчими документами юридичної особи. Так, згідно зі ст. 6 Закону України «Про політичні партії в Україні» членом політичної партії може бути лише гро­мадянин України, який відповідно до Конституції України має право голосу на виборах, тобто який досяг 18 років. Аналогічне вікове обмеження встановлюється також і щодо створення фізичною особою фермерських господарств (ст. 5 Зако­ну України «Про фермерське господарство»), засновництва благодійної органі­зації (ст. 5 Закону України «Про благодійність та благодійні організації») тощо. Для участі у кредитній спілці фізична особа повинна набути повної дієздатності (ст. 10 Закону України «Про кредитні спілки»), а членом виробничого коопера­тиву може бути фізична особа, яка досягла шістнадцятирічного віку (ст. 10 За­кону України «Про кооперацію») тощо.

  3. Важливим аспектом дієздатності неповнолітньої фізичної особи є повнова­ження щодо самостійного укладання договору банківського вкладу (рахунку) та розпоряджання банківським вкладом. Однак законодавець чітко розмежовує пи­тання щодо того, ким було внесено цей вклад. У випадку, коли банківський вклад чи грошові кошти на рахунку були внесені на своє ім'я самою неповнолітньою особою, то розпоряджатись ними вона має право самостійно на власний розсуд. Дещо по-іншому вирішує це питання законодавець у випадку, коли грошові кош­ти на її рахунок були внесені у фінансову установу іншими особами в частині чи в повному обсязі. Тому відповідно до ч. З ст. 32 ЦК неповнолітня особа може роз­поряджатись цими грошовими коштами лише за згодою органу опіки та піклу­вання та батьків (усиновлювачів) або піклувальника.

  4. Що стосується решти правочинів, то фізична особа вчиняє їх за згодою своїх законних представників, до яких відносяться батьки (усиновлювачі) або піклувальники, а також за згодою органу опіки та піклування. При цьому форма отримання згоди законних представників повинна бути адекватною до форми правочину, щодо якого вона висловлюється. Так, коли правочин відповідно до ст. 206 ЦК може вчинятись в усній формі, то і згода на вчинення цього правочи­ну може бути надана законними представниками неповнолітньої фізичної осо­би в усній формі. Коли ж відповідно до ст. 208 ЦК правочин повинен бути вик­ладений у письмовій формі, то і згода батьків (усиновлювачів) або піклуваль­ників повинна бути у письмовій формі. При цьому слід зауважити, що на вчинення неповнолітньою особою будь-якого правочину щодо транспортних

80

засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника.

Законодавець при цьому вказує, що згоду на вчинення правочину непов­нолітнім можна отримати від будь-кого з батьків (усиновлювачів). Згода друго­го з них при цьому презумується. Однак у випадку, коли той з батьків (усинов­лювачів), з яким проживає неповнолітня особа, заперечує проти здійснення пра­вочину неповнолітнім, то правочин може бути здійснений з дозволу органу опіки та піклування.

7. Обсяг дієздатності неповнолітньої фізичної особи у частині її здатності нести відповідальність за завдану нею шкоду врегульовується статтями 33,1179, 1180,1182 ЦК.

Стаття 33. Цивільна відповідальність неповнолітньої особи

/. Неповнолітня особа особисто несе відповідальність за порушення дого­вору, укладеного нею самостійно відповідно до закону.

  1. Неповнолітня особа особисто несе відповідальність за порушення дого­вору, укладеного за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника. Якщо у не­повнолітньої особи недостатньо майна для відшкодування збитків, додаткову відповідальність несуть Ті батьки (усиновлювачі) або піклувальник.

  2. Неповнолітня особа несе відповідальність за шкоду, завдану нею іншій особі, відповідно до статті 1179 цього Кодексу.

1. Із змісту коментованої статті випливає, що неповнолітня особа самостійно несе майнову відповідальність як за порушення договору, укладеного нею само­ стійно відповідно до закону, так і договору, укладеного за згодою батьків (уси­ новлювачів), піклувальника. Порядок настання такої відповідальності визна­ чається главою 51 цього Кодексу (див. коментар).

Неповнолітній є повністю деліктоздатним, тому він самостійно несе відпо­відальність й за шкоду, завдану ним іншій особі. Відшкодування такої шкоди здійснюється відповідно до ст. 1179 цього Кодексу (див. коментар).

2. Однак законодавець встановлює виняток із загального правила про само­ стійну відповідальність неповнолітнього, що полягає у можливості притягнен­ ня батьків (усиновлювачів), піклувальника до відповідальності, якщо у непов­ нолітньої особи недостатньо майна для відшкодування збитків. їх відпові­ дальність носить додатковий (субсидіарний) характер, тобто потерпілий спочатку пред'являє вимогу до основного боржника, а у разі її незадоволення у повному обсязі чи частково — до батьків (усиновлювачів), піклувальника (due. коментар do cm. 619 ЦК). При цьому додаткова (субсидіарна) відповідальність неповнолітнього покладається на обох батьків за принципом рівної дольової відповідальності незалежно від того, чи проживають вони разом, чи окремо.

Щодо поняття «недостатньо» відносно майна неповнолітньої особи, то мож­ливі наступні варіанти: а) у неповнолітнього взагалі нічого немає; б) він одер­жує так мало, що про самостійну відповідальність мова йти не може. Тому зако­нодавець передбачає обов'язок батьків (усиновлювачів), піклувальника нести відповідальність як повністю, так і частково.

81

Однак батьки (усиновлювачі), піклувальник несуть додаткову (субсидіар-ну) відповідальність, якщо вони не доведуть, що шкода була завдана не з їхньої вини. При цьому під виною батьків (усиновлювачів), піклувальника слід розум­іти несумлінне здійснення або ухилення ними від здійснення виховання та на­гляду за неповнолітньою особою.

Стаття 34. Повна цивільна дієздатність

/. Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).

2. У разі реєстрації шлюбу фізичної особи, яка не досягла повноліття, вона набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу.

У разі припинення шлюбу до досягнення фізичною особою повноліття набу­та нею повна цивільна дієздатність зберігається.

У разі визнання шлюбу недійсним з підстав, не пов язаних з протиправною поведінкою неповнолітньої особи, набута нею повна цивільна дієздатність збе­рігається.

і. Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла 18 років (по­вноліття), якщо вона не визнана недієздатною (див. коментар до ст. 39 ЦК) або не обмежена в дієздатності (див. коментар до ст. 6 ЦК). Зміст повної дієздат­ності полягає в тому, що фізична особа визнається здатною своїми діями набу­вати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатна своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та не­сти відповідальність за їх невиконання.

  1. Законодавець передбачає можливість набуття фізичною особою, яка не досягла повноліття, повної цивільної дієздатності у разі реєстрації шлюбу. При цьому вона набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу. Шлюбний вік встановлений для чоловіків - 18 років, а для жінок - 17 років (ст. 22 СК). Однак за заявою особи, яка досягла 14 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам (ст. 23 СК). Надання права на укладення шлюбу до досягнення шлюб­ного віку в юридичній літературі відоме під назвою «диспенсація». Про подання такої заяви суд повинен повідомляти батькам або піклувальникам, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають право володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

  2. Законодавець передбачає правило, щодо якого набута повна дієздатність фізичної особи, яка не досягла повноліття, зберігається як у разі припинення шлюбу до досягнення повноліття, так і у разі визнання шлюбу недійсним. Од­нак в останньому випадку набута нею повна дієздатність зберігається лише у разі визнання шлюбу недійсним з підстав, не пов'язаних з протиправною повед­інкою неповнолітньої особи. Такі особи в юридичній літературі відомі як «доб­росовісне подружжя», тобто подружжя, яке не знало і не могло знати про існу­вання перешкод до укладення шлюбу і має додаткові права у разі визнання шлюбу недійсним (ст. 46 СК).

82

Стаття 35. Надання повної цивільної дієздатності

/. Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досяг­ла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір ю або батьком дитини.

  1. Надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органу опіки та піклування за заявою заінтересованої особи за письмовою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди по­вна цивільна дієздатність може бути надана за рішенням суду.

  2. Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досяг­ла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю.

За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприє­мець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з мо­менту державної реєстрації її як підприємця.

  1. Повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов язки.

  2. У разі припинення трудового договору, припинення фізичною особою підприємницької діяльності надана їй повна цивільна дієздатність зберігається.

1. Коментована стаття є новелою чинного ЦК. У ній законодавець передба­чає можливість надання повної цивільної дієздатності фізичній особі, яка не досягла повноліття. Надання повної цивільної дієздатності відоме в юридичній літературі як «емансипація» і відповідно до ст. 35 ЦК можливе: по-перше, щодо фізичної особи, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором; по-друге, щодо фізичної особи, яка досягла 16 років і бажає займатися підприємницькою діяльністю; по-третє, щодо неповнолітньої фізичної особи, яка записана матір'ю або батьком дитини. Зазначені дії свідчать про те, що неповнолітній у стані са­мостійно вирішувати майнові та інші цивільно-правові питання, тобто досягнув відповідного рівня зрілості та може бути повноправним членом суспільства і відповідати за свої дії (вільний у розпорядженні своїм майном, набутим за раху­нок заробітної плати і доходів від здійснення підприємницької діяльності).

Для надання повної цивільної дієздатності неповнолітній повинен відпові­дати вимогам закону, визначеним для кожного випадку окремо. Наприклад, у першому випадку необхідно: а) досягнути 16 років; б) працювати за трудовим договором. Для надання повної цивільної дієздатності неповнолітній звертаєть­ся із заявою до органу опіки та піклування за письмовою згоди батьків (усинов­лювачів) або піклувальника, а у разі відсутності такої згоди повна цивільна дієздатність може бути надана йому судом. Крім того, отримання згоди лише одного з батьків (усиновлювачів) у разі заперечення іншим створює можливість надання повної цивільної дієздатності неповнолітньому лише в судовому по­рядку (за новим ЦПК такі справи розглядаються в окремому провадженні).

У другому випадку для надання повної цивільної дієздатності неповноліт­ньому необхідно: а) досягнути 16 років; б) бажати займатися підприємницькою діяльністю. При цьому неповнолітня особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації як підприємець за наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування.

83

У третьому випадку необхідний факт державної реєстрації народження дитини, одним із батьків якої є неповнолітній. Для надання повної цивільної дієздатності неповнолітня особа повинна звернутися із заявою до органу опіки та піклування. При цьому згоди батьків (усиновлювачів), піклувальника, органів опіки і піклуван­ня для надання повної цивільної дієздатності неповнолітній особі не потрібно.

2. Відповідно до ч. 4 коментованої статті повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов'язки. При цьому еман- сипований неповнолітній самостійно несе відповідальність за своїми зобов'я­ заннями згідно з гл. 51 ЦК, а також в повному обсязі відповідає за зобов'язання­ ми із відшкодування шкоди згідно з гл. 82 ЦК. Однак окремі права і обов'язки виникають виключно після досягнення певного віку. Наприклад, правом прид­ бання мисливської гладкоствольної зброї користуються громадяни України, які досягли 21-річного віку, а мисливської нарізної зброї — 25-річного віку, холод­ ної та пневматичної зброї — 18-річного віку (див.: Інструкція про порядок виго­ товлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогне­ пальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми власти­ востями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а та­ кож боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів, затверджена наказом МВС України від 21 серпня 1998 р. № 622).

Право на керування транспортними засобами: категорії В (автомобілі, мак­симальна маса яких не перевищує 3500 кг, тобто 7700 фунтів, і кількість сидя­чих місць яких, крім сидіння водія, не перевищує 8); категорії С (автомобілі, призначені для перевезення вантажів, максимальна маса яких перевищує 3500 кг, тобто 7700 фунтів); трамваями і тролейбусами — мають особи, які досягли 18 років; категорії D (автомобілі, призначені для перевезення пасажирів, що мають більше 8 сидячих місць, крім сидіння водія) - особи, яким виповнилось 19 років (див.: Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340).

3. Отримання повної цивільної дієздатності не є підставою для укладення шлюбу. Шлюбна дієздатність є самостійним різновидом дієздатності, яка набу- вається із досягненням відповідного шлюбного віку (див. коментар до cm. 34 ЦК).

У ч. 5 ст. 35 ЦК міститься правило щодо збереження наданої повної цивіль­ної дієздатності за фізичною особою як у разі припинення нею трудового дого­вору, так і у разі припинення підприємницької діяльності.

Стаття 36. Обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

  1. Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлю­вати значення своїх дій та (або) керувати ними.

  2. Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона зло­вживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами тощо і тим ставить себе чи свою сім'ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов'язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

84

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]