Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
394
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

6. Готелі для молоді.

Важливим заходом, спрямованим на розвиток внутрішнього та в’їзного туризму, є створення мережі засобів розміщення, які б за невисоку ціну забезпечили можливість проживання для молоді, школярів та іноземних туристів під час мандрівок історичними і рекреаційними центрами України. Задля цього світова практика та об’єктивна необхідність пропонують скористатися прогресивним досвідом зарубіжних країн у сфері функціонування популярних і відносно недорогих закладів для подорожуючих – хостелів (молодіжних готелів).

Праобраз сучасних хостелів з'явився ще в 1909 році. Тоді німецький вчитель Ричард Ширрманн задумав у неділю робити зі своїми учнями заміські прогулянки. Але учні його були дуже небагаті, і їм було складно знайти придатне місце для ночівлі. Компанії доводилося ночувати в школах, що були вільні у вихідні дні і під час канікул. Так вчителю спало на думку організувати постійні місця ночівель для учнів і він почав пропонувати нічліг молодим мандрівникам у школі, де він працював. Увечері із класів забирали столи і стільці, а на підлогу клали мішки із соломою. Ранком кожен постоялець допомагав поставити всі меблі назад і вимести залишки соломи. Пізніше, хостел був перенесений у замок Алтені, де працює і зараз.

З часом шкільна гостинність трохи змінилася - зараз у багатьох країнах університетські гуртожитки перетворюються в хостели на час канікул, якщо канікули тривають більше одного тижня. Правда, у країнах Східної Європи в такі хостели приймають тільки туристичні групи, а одного туриста можуть не взяти.

У 20-30-х роках минулого століття були відкриті ще декілька хостелів у країнах Європи. Для того, щоб об’єднати їх в Амстердамі у 1932 р. була створена Міжнародна Федерація хостелів – IYHF.

У середині минулого століття ідею малобюджетного туризму допомогли розвити хіппі: backpackіng (від англійського backpack - рюкзак) ввійшов у моду. Пристрасть до зміни місць і готовність задовольнятися мінімальною кількістю зручностей привела до росту популярності хостелів. Зараз у таких гуртожитках зупиняються студенти або випускники університетів, яким важливо зробити ритуальну подорож по Європі перед тим, як остаточно розпрощатися зі студентським життям і зануритися в нецікаві ділові будні.

Міжнародна федерація молодіжних хостелів (IYHF) об’єднує хостели у 80 країнах світу і налічує 60 хостельних Асоціацій та 37 асоційованих членів. Станом на початок 2010 року у світі працює понад 7500 хостелів. Кожного року їх послугами користуються близько 35 млн. мандрівників, причому їх кількість кожного року збільшується. При цьому компанії, що займаються збором інформації про такий вид розміщення, відзначають, що навіть вони не в змозі відповісти, скільки конкретно існує хостелів у світі - оскільки постійно з'являються нові і врахувати всіх практично неможливо. Більш того, мережі хостелів існують навіть у таких віддалених країнах, як Бахрейн, Кенія, Марокко, Пакистан, Зімбабве, Саудівська Аравія і Уругвай.

Хостел (hostel) – у перекладі з англійської – молодіжний готель (гуртожиток), або база відпочинку, є найпопулярнішим і найдешевшим варіантом проживання для подорожуючих за кордоном.

Середньостатистичний хостел містить акуратний хол, рецепцію, спальні з ліжками (нерідко – двоповерховими) та деякі інші додаткові приміщення залежно від рівня комфортності.

Як правило, економічні готелі мають номери з різною кількістю місць (від 2-х до 7-ми) зі зручностями в номері або в блоці на кілька кімнат, і так звані dormіtorіes - кімнати, розраховані на 10-20 чоловік (із загальними зручностями в коридорі). Зрозуміло, чим менше зручностей, тим менше ви платите. Відповідно до обмежень, установлених Міжнародною федерацією, наявність у хостелі гарячої і холодної води обов'язкова. Постільна білизна часто видається за додаткову плату.

Сніданок може бути включений у вартість проживання, або в хостелі буде кухня, де постояльці зможуть приготувати їжу самостійно. Одна з важливих деталей - у хостелі повинні бути або шафи, що закриваються на ключ, або приміщення що охороняється, у якому можна залишити речі, і до якого клієнт буде мати доступ у будь-який час.

У багатьох хостелах за кордоном не можна курити, в деяких хостелах молодих чоловіків не пустять на один поверх із дамами, у деяких не можна приходити після 12 ночі, а в деяких - залишатися після 11 ранку, тому що в цей час підлоги і туалети піддаються найжорстокішій санітарній обробці. Практично у всіх хостелах виділяються окремі номери для проживання чоловіків і жінок, хоча в деяких готелях може бути запропоноване і змішане розміщення «міх» при наявності в кімнаті роздягалень.

Подібно до готелів, які за рівнем комфортності різняться кількістю «зірок», хостели класифікують за кількістю «ялинок». Найкращими та найдорожчими є «чотирьохялинкові» хостели, в яких є власна їдальня (сніданок входить у вартість проживання), душ на поверсі, камери зберігання, кімната побуту, іноді бар, а також послуги Інтернету. У номерах такого хостелу звичайно розміщуються не більше шести осіб.

Із зменшенням «ялинковості» хостели надають менше послуг своїм відвідувачам. У найдешевших, позначених однією «ялинкою», може бути до 40 ліжок в одній кімнаті, наявність їдальні не обов’язкова. Такі будинки «пониженого рівня комфортності» зазвичай заселяють влітку, а одне спальне місце на добу коштує трохи більше долара. У деяких хостелах під спальним місцем мається на увазі власне місце (матрац, подушку і постільну білизну можна отримати лише за додаткову оплату).

Узагалі, кімнати в хостелах розраховані на проживання від 2 до 30 осіб. Найпоширенішими та найпопулярнішими є помешкання на 4, 8 та 10 осіб. Багато хостелів, окрім звичайних спалень, пропонують ще й двомісні й одномісні номери. Вони є дорожчими та традиційно коштують $30—40 за ніч. Але все ж таки поєднання ціна/якість тут виграє навіть порівняно з дешевим готелем.

Фактично, хостел призначений для різних прошарків населення, котрі не можуть або не хочуть витрачати великі кошти на житло. Найдешевші хостели розташовані у Туреччині ($4-6 у добу), найдорожчі - у Японії, США, Амстердамі й Лондоні (біля $50 за двомісний номер). Середня ж ціна в Європі - $10-15. За цю суму пропонують мінімально необхідний набір послуг (чиста білизна, пральня, камера схову, сейф для зберігання особистих речей, доступ в Інтернет, комп`ютер, факс, обладнана кухня, необхідна інформація про місто). Номери в хостелах розподіляються по категоріях. Можна оселитися в номері всією компанією або обрати одномісний номер. За дисконтною карткою будь-якої хостел організації або міжнародних дисконтних систем ISIC, Euro-26 і т.і можна оселитися у хостелі значно дешевше. Знижка може становити до третини належної суми. Колишні туристи радять бронювати місце в хостелі заздалегідь, особливо у великих містах.

Хостели надають можливість людині, яка приїхала до нової країни, швидше освоїтись, знайти нових друзів та зануритись у вивчення місцевих околиць. Для задоволення таких потреб у хостелах існують спеціально передбачені кімнати для спілкування (common room), а влітку зустрічі проводяться на свіжому повітрі, зелених галявинах. Тож на відміну від готелю люди, які проживають у хостелі, не розходяться по своїх номерах. Часто бесіда з іншими відвідувачами переходить у колективний огляд місцевих пам’яток або навіть подальше спільне продовження подорожі.

На відміну від готелю, який більшість людей розглядає як «місце для ночівлі», хостел є особливим світом, у якому можна й потрібно спілкуватися та знаходити нових знайомих. Хостел є своєрідною молодіжною громадою, де складаються відкриті та рівні відносини, незважаючи на расу, стать, професію, релігійні переконання та ін.

Майже всі молодіжні готелі об’єднані в декілька організацій, з яких найбільш відомими є Міжнародна молодіжна хостельна федерація (International Youth Hostel Federation – IYHA) та її партнер – Європейська молодіжна хостельна федерація (European Youth Hostel Federation). Ця організація має статус позаурядової некомерційної організації і перебуває під опікою ЮНЕСКО. IYHA є найстарішим об’єднанням хостелів у світі; вона висуває високі вимоги та виявляє консерватизм у багатьох питаннях. Картка мережі International Youth Hostel Federation дає право на отримання знижок у хостелах, акредитованих IYHF. Крім того, близько 400 IYHF-хостелів об’єднано єдиною комп’ютерною системою резервування International Booking Network (IBN).

IYHA, встановлюючи стандарти для засобів розміщення в хостелах, наголошує, що їх головною відмінністю від традиційних готелів є не тільки економічність проживання, а й особлива душевна та демократична атмосфера, яка в них панує. Згідно із затвердженими IYHA стандартами – вимогами якості, мандрівник може розраховувати на достатній рівень обслуговування та нормальні умови проживання, незалежно від того, у хостелі якої країни він бажає зупинитися. Серед мінімально необхідних критеріїв хостелів є такі:

  • ласкаво просимо: хостели відчинені для всіх. Незважаючи на назву «молодіжний», більшість хостелів не встановлюють вікового цензу для відвідувачів — ними можуть бути й особи похилого віку. Головне, як стверджують у хостелах, — відчувати себе молодим душею;

  • комфорт: безпечна та зручна ночівля, наявність душової/ванної кімнати, можливість самостійного приготування їжі, розташування поряд із хостелом цілодобово працюючого магазину, в якому за потреби турист може придбати основні продукти харчування;

  • чистота: найвищі стандарти гігієни, в якому б хостелі не побажав зупинитися турист;

  • безпека: для туриста та його речей, у тому числі збереження багажу та будь-якої власності;

  • приватність: у душових, ванних, туалетах. Більшість хостелів пропонують кімнати для представників однієї статі. Але дозволяється поселення жінок і чоловіків разом, якщо вони подорожують удвох.

Завдяки існуванню мережі хостельних організацій можна користуватися перевагами та пільгами, гарантованими ISIC-карткою (міжнародний студентський квиток).

Серед основних недоліків хостелів варто назвати такі: переважно скромне за плануванням студентське помешкання; мінімальний набір готельних послуг; проживання в одному номері з іншими, незнайомими людьми, що мають різні звички та стиль поведінки.

«Високий сезон» для хостелів триває з травня по вересень, оскільки основні постояльці – студенти, які подорожують під час канікул. У цей час хостельна база розширюється за рахунок використання для розміщення туристів студентських гуртожитків. Як правило, в хостелі зупиняються на два-три дні, а потім їдуть далі, у наступне місто чи країну.

Проте не всі постояльці хостела – студенти. Середньостатис-тичний клієнт хостелу – це самостійний мандрівник, який не купує готовий і вже розроблений туристичною фірмою тур, а їде в незнайому країну самостійно. Таких мандрівників називають «рюкзачниками» і на вулицях світових столиць їх багато в будь-яку пору року. Незаплановані мандрівки приваблюють наявністю більшого задоволення і вражень, ніж готові тури. Тому серед європейців та американців постійно зростає число прихильників самостійного туризму. Обмеження віку (вік постояльців не повинний перевищувати 26 років) діє лише в Баварії, де цього вимагає місцеве законодавство.

Сегмент готелів економ-класу має попит не лише серед активної молоді, але й серед тих, хто їде у відрядження, кому необхідне недороге помешкання. Хостелами також користуються багато компаній, що проводять тренінги.

У 2005 році в Україні з`явилися хостели мережі «Молодіжний туризм та хостели України». ТМ «Молодіжний туризм і хостели України» окрім того, що створює власну мережу хостелів, співпрацює з хостелами України як туроператор, консультант з маркетингу й координатор їх діяльності. Мережа пропонує своїм клієнтам хостел-тури, тобто екскурсійні тури з розміщенням у хостелах.

 Також фахівці Об`єднання розробили власні стандарти для хостелів. Відповідно до цих стандартів, в Україні існує три типи хостелів: стандартні (), поліпшені () і люкс (). Категорія хостелу залежить від розміру й оснащення номерів, його інфраструктури, розташування й т.і.

Сьогодні Всеукраїнська молодіжна хостел асоціація (ВМХА) об'єднує 18 хостелів на постійній основі, в сезон їх кількість зростає до 23. Більша частина хостелів розташовується у Києві, та в інших туристично привабливих містах України (Севастополі, Керчі, Львові, Черкасах, Херсоні, Одесі).

Рентабельність хостелів в Україні складає 15%. Незважаючи на цей факт в 2008 році щомісяця відкривалося по 2 хостели. Проте в Україні хостелів ще не достатньо, наприклад у в Польщі та інших розвинених країнах їх більше 300.

Франчайзингова схема, за якою працює асоціація виглядає таким чином, що до хостел-мережі приєднуються об'єкти колишніх гуртожитків, готелі або ж існуючі хостели. Перед приєднанням до мережі хостел повинен виконати всі стандарти та норми International Youth Hostel Federation (IYHF), в яку входить Всеукраїнська молодіжна хостел асоціація. Хостел проходить акредитацію IYHF, та пізніше періодично проходить різноманітні перевірки на дотримання норм та стандартів.

Варто відзначити, що українські хостели часто виявляються дорожчими ніж в сусідніх європейських країнах, навіть більше – ціна на проживання в них – одна з найвищих в Європі. Це пов’язано з тим, що попит на хостели значно перевищує пропозицію, та й вартість землі і нерухомості в Україні не поступається Європейській. Між тим, хостели - це заробіток на обсягах продажів, а не на наданні дорогої послуги, що добре розуміють іноземці. Саме вони останнім часом розвивають в Україні цей бізнес. Так, за даними президента ВМХА, з хостелів, що діють в Україні, вже близько 15% відкрили іноземці.

За прогнозами спеціалістів інтерес до хостелів зростатиме у зв'язку з виходом на український ринок бюджетних (low-cost) перевізників, а також у світі проведення спортивних змагань світового масштабу. За словами експертів, велика частина вболівальників, які відвідують спортивні змагання, вважатимуть за краще поселитися саме в хостелах. Наприклад, в Австрії, яка приймала ЄВРО-2008, налічується близько 70 хостелів. Щорічно їх відвідує понад 130 тисяч осіб з різних країн світу. Ночівля в хостелі в Австрії коштує приблизно вдвічі дешевше, аніж у дво-тризірковому готелі (близько 20 євро).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]