Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

5. Прибирання санвузлів.

Багато номерів оснащені повним санвузлом. При його прибиранні персоналу готелю необхідно дотримуватись усіх вимог санітарних норм і правил.

Перш ніж приступити до прибирання, покоївка зобов'язана надіти спеціальний одяг (прогумований фартух, капролактамові або гумові перчатки).

Прибирання у санвузлах здійснюється зверху до низу. При прибиранні санвузла індивідуального користування дотримується певна послідовність:

  • спочатку миють дзеркало, скляну туалетну поличку і туалетне приладдя;

  • потім умивальник, ванну і глазуровані плитки стін, унітаз, біде і підлогу.

Покоївка протирає дзеркало і навісну поличку засобом для миття скла. Умивальник, ванну, піддон душа і арматуру обробляють мийно-дезінфікуючий засобом використовуючи губку або м’яку щітку, після чого промивають гарячою водою. Полірують крани і хромовані аксесуари.

При роботах по чищенню ванни необхідно стежити за наявністю знімних грат на отворі зливу води з ванни, оскільки гості можуть пред'являти готелю претензії з цього приводу.

Поверхню душової кабіни протирають спеціальним засобом. Не рідше одного разу на тиждень її очищують парогенератором для недопущення появи жовтизни.

При поточному прибиранні санвузла покоївка щодня протирає глазуровані плитки стін над ванною, а при генеральному прибиранні миє всі стіни.

Останнім з санітарних приладів в санвузлі миється унітаз. Покоївка повинна мити унітаз у перчатках. Внутрішні стіни унітазу обливають гарячою водою, протирають спецзасобом, для промивки важкодоступних місць застосовується йорш. На стінах унітазу не повинно бути нальотів або забруднень. При появі в унітазі іржавих підтьоків покоївка зобов'язана про це заявити старшій покоївці і викликати сантехніка для усунення витоку води, яка є першопричиною утворення іржі.

Після закінчення прибирання унітазу його кришку і ручки промивають дезінфікуючим розчином. У всі санітарні прилади – ванну, унітаз, біде, умивальник – після закінчення прибирання на дно кладеться кольорова етикетка з написом «Продезінфіковано» або вивішується пластмасова, металева пластинка з аналогічним написом.

Після миття санітарних приладів покоївка миє підлогу. Потім змінює мішок для сміття у корзині. Ретельно миє руки і розставляє аксесуари (стакан, зубний набір, диспансер для рідкого мила, пакети з шампунем, шапочки для душа, туалетну бум агу, тощо) відповідно до вимог. Для підтримки свого іміджу готелі від рівня «***» і вище використовують серії одноразової продукції індивідуального використання. Оснащення номерів продукцією з логотипом готелю показує респектабельність підприємства і його турботу про гостя.

До серії одноразової продукції індивідуального використання для ванної кімнати зазвичай входять: шампунь+кондіционер (саше 10 мл), гель для душу (саше 10 мл), мило у флопаці (13 г), мило в картоні (25 г), шампунь+кондіционер у флаконі (30 мл), гель для душу у флаконі (30 мл), молочко для тіла у флаконі (30 мл), шапочка для душу в картоні, зубний набір VIP в картоні, зубний набір економ в картоні, бритвений набір в картоні, ватяні палички в картоні, гребінець в картоні.

Йдучи з санвузла покоївка повинна перевірити справність розетки для гоління, а також повісити в санвузол чисті рушники.

Після закінчення прибирання санвузла покоївка повертається в житлову кімнату і протирає пил, що осів на поверхню полірованих меблів. Після цього закриває номер на ключ і здає його старшій покоївці або черговій по поверху. Перед виходом з номеру покоївка повинна погасити скрізь світло.

Періодично один – два номери ставлять на редекорацію з малярними роботами, зміною оббивки меблів, штор і т. і. Метою всіх прибиральних робіт є підтримка привабливого іміджу готелю. Чистота приміщень зберігає здоров'я клієнта, а турбота про меблі, килими і інші предмети оснащення готелю подовшує термін їх служби.

Лекція 15

Прибиральні роботи у інших приміщеннях готелю

План лекції

1. Прибиральні роботи у вестибюлях

2. Прибиральні роботи в холах, вітальнях, кори-дорах, кімнатах покоївок

3. Прибиральні роботи у санітарних вузлах за-гального користування

Крім прибирання номерів на господарську службу покладено прибирання холів, коридорів, приміщень ресторанів. Цю роботу виконує спеціальний персонал з використанням «важчої» і могутнішої техніки, ніж та, яка призначена для прибирання номерів. Існує два стандарти чистоти для громадських приміщень готелю: нормальний (щоденне прибирання) і престижний (пил віддаляється двічі за день). Крім щоденних в готелях проводять періодичні прибирання приміщень (наприклад, весняне прибирання). Періодично проводять миття стін, чищення і лагодження меблів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]