Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

2. Професійна прибиральна техніка

З одного боку, професійна прибиральна техніка повинна мати максимум можливостей, а з іншого – бути простою в застосуванні і безпечною.

До професійної прибиральної техніки відносять: пилососи для сухого прибирання, пилососи для збору сухого і рідкого бруду, пилососи-щітки для сухого прибирання, ранцеві пилососи для сухого прибирання, парові пилососи; екстракторні машини для чищення коврових покриттів, сушили для підлог, роторні машини для догляду за підлогами, мийні і чистячи машини по догляду за підлогами, машини механічні підмітальні, тощо.

Покоївки і прибиральниці повинні дотримуватись правильного режиму роботи пилососа протягом дня, що складається з робочого часу із чергуванням перерв в роботі, інакше пилососи швидко виходять з ладу. Крім того, робота з пилососом вимагає від персоналу знань і дотримання правив техніки безпеки.

Пилососи для сухого прибирання забезпечуються серією деталей: насадкою «щілинне сопло без ворсу», призначеною для глибокого забору пилу з оббивки меблів, килимів, одягу; насадкою «щілинний наконечник кутовий» – для видалення пилу з різних кутів; насадкою, що має окрім пилового сопла рухому щітку для суміщених операцій при глибокому і поверхневому видаленні пилу. Не можна застосовувати для всіх операцій лише одну насадку, оскільки це може привести до передчасного виходу пилососа з ладу. Пилосос у часи перерв слід відключати від електромережі, не можна користуватися пилососом з порушеною ізоляцією шлангів, з несправною вилкою, що сильно нагрівається. У кінці робочого дня кожна покоївка зобов'язана очистити пилосос від сміття і пилу. З метою підвищення відпові-дальності покоївок і прибиральниць за правильну експлуатацію пилососів кожен прилад бажано закріпити за конкретним працівником.

У сучасних готелях з великою кількістю м'яких меблів, килимів або килимових покриттів проблема пиловидалення вирішується також за допомогою централізованої системи пиловидалення. Перевагою її є надійність конструкції, яка забезпечує гарне роздратування в пилососних каналах, полегшення праці покоївок і прибиральниць (їм не доводитися переносити на відстань пилососи, довжина шланга дозволяє знімати пил зі стін і драпіровок без використання драбин).

У готелях, де працює система центрального пиловидалення, введено суворий погодинний графік включення, що дозволяє економити електроенергію.

Принцип побудови системи наступний. У спеціальному приміщенні або в бойлерній встановлено вакуум-насоси, сполучені зі стояками в стінах, які проходять до верхнього поверху будівлі. На кожному поверсі є відгалуження від стояків, що закінчуються соплами зі штуцерами, а також спеціальні гнучкі шланги діаметром 6-8 сантиметрів і завдовжки 10-12 метрів. На одному кінці шланга є пристосування для приєднання до штуцера, другий кінець закінчується металевим наконечником, на який надягається насадка.

Зволоженій пил, потрапляючи в приймальну камеру на водну поверхню через барботер (пристрій для продавлювання тонких струменів або газу крізь шар рідини), скидається в систему водосто-ків або каналізацію.

Враховуючи сильну розрядку, що створюється при роботі системи пиловидалення, покоївки і прибиральниці повинні стежити за тим, щоб у шланг не булі затягнуті які-небудь дрібні або легкі речі гостей (панчохи, шкарпетки, монети, запонки, кільця, тощо).

Недолік центральної системи пиловидалення – періодичний шум, тривалістю 5-6 секунд при знятті пробки і включенні шланга в трубопровід системи. Досвід показує, що центральна система пиловидалення доцільна тільки в крупних, економічно потужних готелях.

Як вже було зазначено вище, до професійних машин, що задіються в процесі різних видів прибиральних робіт відносять екстракторні машини для чищення коврових покриттів, сушили для підлог, роторні машини для догляду за підлогами, мийні і чистячи машини по догляду за підлогами, машини механічні підмітальні, парогенератори.

Екстракторною машиною називають пристрій для чищення килимів методом екстракції (подачі миючого розчину в килим з подальшим його збором). У моделях екстракторів Numatic можна виділити достатньо компактну, але в той же час потужну модель CTD-570-2, також мають високий попит машини виробництва компанії Prochem. Килимові екстрактори застосовують для чищення килимових покриттів у номерах, коридорах, холах, тощо.

На відміну від стандартних екстракторів, ковромийні машини мають підвищену силу подачі розчину і підвищену силу всмоктування. Рекомендуються моделі з внутрішньою системою шумопоглинання (наприклад, Steempro 2000) для прибирання в готельних номерах.

Мийні і чистячи машини по догляду за підлогами використо-вують для прибирання коридорів, ліфтових холів, фойє готелів, ресторанів.

Машини механічні підмітальні частіше застосовують при прибиранні території паркингів, паркових алей.

Парогенератори використовують для чищення і дезінфекції ванних і туалетних кімнат, санвузлів, кухонних приміщень (зони кухонь у апарт-готелях), тощо. Професійний багатофункціональний парогенератор з водяним фільтром, що вміщає в собі функції очищен-

ня парою і очищення за допомогою хімічних засобів можете проводити чищення: тільки парою, тільки водою, одночасно парою і водою, одночасно парою і хімічним засобом. Крім того він дозволяє збирати розчинений бруд, рідину і сухий пил; проводити миття і сушку поверхні одночасно або незалежно.

Для обробки паркетної підлоги в готелях використовують побутові електричні натирачі підлоги. Кожна підлогонатирочна машина в готелі повинна бути закріплена за певним працівником, що відповідає за її справний стан. Очищувати машину потрібно після кожної зміни. Слід оберігати її від вогкості, після закінчення роботи акуратно згортати кабель петлями, не допускати зламів, що ведуть до його зносу і псування.

Покоївки повинні контролювати роботу натирачів під час натирання підлоги, звертати увагу на те, щоб стіни в номерах і коридорах не були забризкані мастикою, плінтуси – обідрані дисками машин, що обертаються. Крім того, необхідно стежити за тим, щоб при натиранні паркетної підлоги в номерах натирач знімав килими і зрушував меблі, а в коридорі скачував килимову доріжку, для проведення натирання всієї площі підлоги.

Робітники, відповідальні за закріплене за ними електричне обладнання, повинні перевіряти стан ізоляції електроагрегатів. При перервах в роботі машин необхідно вимикати їх з електромережі щоб уникнути нещасних випадків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]