Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

1. Організація харчування іноземних туристів

Специфікою готельних ресторанів є те, що вони повинні обслуговувати іноземців, що зупинилися в готелі. Для цього ресторан повинен мати стандартний набір страв європейської (французькою) кухні. Не слід намагатися нагодувати іноземців стравами національної кухні: кожна національність має свої кулінарні пристрасті, вельми далекі одна від одної і від національної кухні тієї країни, в готелі якої вони зупинилися. Скандинави не їдять сир, японці не будуть їсти борщ, індус може бути вегетаріанцем, а французи ніякий іншої кухні, окрім своєї, не визнають.

Готельно-ресторанні комплекси різних курортів світу пропонують в своїй більшості декілька ресторанів у складі комплексу з різними національними кухнями. Так, пляжний готельний комплекс Royal Cliff Beach Resort (Патайя), у складі якого 4 готелі з кількістю номерів понад 1000, пропонує відпочиваючим понад 9 ресторанів та 7 барів. Ресторани спеціалізуються за напрямами, визначеними у табл. 19.1.

Таблиця 19.1 – Напрями спеціалізації ресторанів готельного комплексу Royal Cliff Beach Resort

Назва ресторану

Напрям спеціалізації

«Кафе-шоп»

міжнародна і тайська кухня

«Гриль-рум»

міжнародна кухня зі спеціалізацією на стравах гриль

«Ларн-Тонг»

класична тайська кухня

«Хризантемум Палац»

китайська кантіанська кухня

«Японський куток»

японська кухня

«Россіні»

італійська кухня

«Палм Террас»

міжнародна кухня

«Ля Ронд»

полуденний час та закуски

«Бенджаронг»

французька та середземноморська кухня

Готель «Princess» (Ізраїль) пропонує споживачам 4 ресторани та 4 бари також з національними спеціалізаціями страв (табл.19.2).

Таблиця 19.2 – Напрями спеціалізації підприємств харчування при готелі «Princess»

Назва ресторану

Напрямок спеціалізації

«Дубовий зал»

французька кухня

«Пальми» (італійський)

страви італійської та креольської кухні

«Пальми» (м’ясний)

американські біфштекси

«Сан Райз»

вишуканий шведський стіл (сніданки і вечері)

На території готелю «Sofitel Coralia Hurghada» (Єгипет) на 312 номерів розташовані 5 барів та 3 ресторани («Dar El Cendalus» – головний ресторан, «Summer Time» – барбекю, «Omar’s Arabic Restaurant» – східно-арабський ресторан). Особливу увагу привертає ресторан «Dar El Cendalus» на 400 місць, який кожен день пропонує різні кухні у формі шведського столу (сніданки і вечері) (табл.19.3).

Таблиця 19.3 – Спеціалізація ресторану «Dar El Cendalus» по днях тижня

День тижня

Спеціалізація

Понеділок

паста (макарони, спагеті тощо)

Вівторок

східна кухня

Середа

американська кухня

Четвер

міжнародна кухня 1

П’ятниця

рибний день

Субота

міжнародна кухня 2

Неділя

італійська кухня

Як свідчить пропозиція ресторанних підприємств у готельних комплексах, найпопулярнішими кухнями у світі є французька, італійська, американська та східна з її різноманітними напрямами, а також обов’язково присутні страви національної кухні тієї країни, у якій розташований готель (курортний комплекс).

Для невеликих курортних готелів, що у своєму складі мають тільки один або два ресторани, бажано пропонувати споживачам страви міжнародної кухні, на відміну від крупних підприємств готельного господарства, де кожен ресторан може мати окрему національну спеціалізацію.

Для того, щоб мешканці готелю харчувалися переважно у готельному підприємстві ресторанного господарства, готелі розробляють спеціальні заохочувальні програми для своїх гостей (пропонують знижки на харчування дітей, програми «здорового» харчування, влаштовують приємні кулінарні сюрпризи для споживачів тощо). Продумана цінова політика служби харчування у готелі значно підвищує доходність від ресторанних послуг.

Так, переважна більшість готелів Ізраїлю пропонує розміщення зі сніданком (за вечерю запропоновані доплати). Вартість харчування залежить від наступних факторів:

  • категорії готелю. Аналіз вартості доплат за вечерю показує, що у готелях категорії ЕС вона становить від $9 до $20, ТС - від $9 до $23, FС - від $16 до $30, SFC - від $30 до $50, DLX - від $31 до $65;

  • сезону (у період високого сезону ціни на харчування підвищу-ються на 15-25%);

  • святкових днів (вартість харчування підвищується на 30-100% або готельно-ресторанні комплекси передбачають обов’язкове замовлення Gala Dinner, доплата залежить від проживання на базі сніданків чи напівпансіону);

  • тривалості перебування (для окремих готелів, таких як INBAR (TC), MARGOA (TC), HOLIDAY INN(FC), GARLTON (TC), CROWNE PLAZA (SFC), GARDEN (FC), GOLDEN TULIP DRIVILEGE (DLX). Знижки становлять 9-30% залежно від періоду перебування;

  • системи знижок на харчування для дітей (за певних обставин діти можуть отримувати безкоштовні сніданки, вечері або напівпан-сіон).

Поширеною стає розробка пакету послуг для весіль та реєстрації браку в Україні іноземних пар, особливо японських (це є дуже економічною послугою у порівнянні з Японією).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]