Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

2. Курортні готелі і комплекси.

Курортні готелі призначені для досить тривалого відпочинку на одному місці, у ряді випадків з можливістю профілактичного лікування.

Для цього передбачаються приміщення лікувально-оздоровчого призначення відповідно до основного профілю курорту, можлива також організація дієтичного харчування. Курортні готелі мають різноманітний склад приміщень культурно-масового обслуговування:

  • зали багатофункціонального призначення;

  • холи для відпочинку, бібліотеки;

  • більярдні;

  • приміщення для ігор (іноді – для відпочинку і ігор дітей);

  • приміщення і споруди спортивного призначення (плавальні басейни; спортзали; спортивні майданчики).

Номерний фонд курортних готелів складається в основному з одно-, двомісних номерів. У ряді випадків передбачається можливість додаткового розміщення в номері третього спального місця (для дитини).

У зв'язку з відносно тривалим терміном перебування в курортному готелі (до одного місяця) в номерах передбачають збільшений розмір вбудованих шаф для зберігання речей і білизни.

Істотне значення надається вигляду, що відкривається з вікна.

У номері виділяють зону денного відпочинку, яка розпов-сюджується на лоджію, балкон, веранду.

Будують курортні готелі в місцях з найбільш сприятливими природно-кліматичними умовами:

  • на морському узбережжі;

  • біля озер;

  • поблизу цілющих джерел;

  • у гірській місцевості.

Курортні готелі цілорічної експлуатації мають вищий рівень комфорту і надають широкий набір послуг. Зокрема:

  • розвинену мережу підприємств харчування (ресторани, бари, кафе і т. д.);

  • розширений склад приміщень для проведення дозвілля (вітальні, бальні зали, дискотеки, кегельбани);

  • у ряді випадків - майданчики для відпочинку і спорту, солярії, аерарії, пляжі, причали тощо.

Все це дозволяє використовувати готелі також в період міжсезоння. При готелях вищої категорії передбачаються зали для засідань, в яких в періоди міжсезоння проводять конференції і наради, успішно завантажуючи таким чином номерний фонд.

Курортні готелі сезонної експлуатації будують з полегшеною зовнішньою огорожею, без опалювання (літні готелі); у них надається обмежений набір послуг.

Готелі для відпочинку в гірській місцевості зазвичай мають:

  • місткість не більше 100-150 місць;

  • обмежену поверховість;

  • нестандартне об'ємно-просторове рішення;

  • гарний вигляд з вікон.

Ці готелі розраховані на спортсменів-любителів. Тому передбачаються приміщення для зберігання лиж, санок і іншого спортивного інвентарю.

Готелі, розташовані в гірській місцевості, входять до групи туристських і розраховані також на спортсменів-любителів (гірськолижників - в зимовий період року, пішохідних туристів - в літній).

Набувають поширення тенденції будівництва курортних комплексів для відпочинку.

У зв'язку з різними вимогами до умов відпочинку до складу курортних комплексів включають готелі різної призначення, рівня комфорту, місткості, поверховості.

Крупні комплекси – один з напрямів сучасного курортно-оздоровчого будівництва.

Набирає темп принципово новий і перспективний напрям - створення малих (сімейних) курортних готелів, які успішно конкурують з визнаними готелями, а за якістю послуг часто перевершують їх. Особливо багато подібних міні-готелів було відкрито останніми роками на Чорноморському і Азовському узбережжі України.

Зазвичай в курортних комплексах значна частина суспільного, спортивного, побутового і медичного обслуговування розміщується в загальнокурортних установах, що знаходяться за межами конкретних готелів.

Для цього споруджують: загальнокурортні ресторани, бари, кафе різних типів, їдальні для дорослих і дітей; зали багатофункціонального призначення; кінотеатри; підприємства торгівлі; стадіони; спортзали, тенісні корти, спортивні і ігрові майданчики; закриті і відкриті плавальні басейни; кінноспортивні центри.

Велику увагу приділяють: пляжному устаткуванню; організації човнових пристаней; спортивним розвагам на воді (парусному спорту; водним лижам; водним мотоциклам, велосипедам; у гірських комплексах - пристрою канатних підвісних доріг і фунікулерів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]