Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

2. Терміни і визначення у сфері клубного відпочинку.

Клубний відпочинок - вид відпочинку у засобах розміщення, які належать клубу відпочинку на умовах і у терміни, визначені клубом відпочинку.

Існує дві системи клубного відпочинку:

1. Клубний відпочинок в режимі розділеного часу (таймшер) - відпочинок протягом певного періоду протягом не менше одного тижня, в певну пору кожного року (тижневий модуль). Таймшер - розділений час. Або можна надати таке визначення: таймшер - відпочинок у засобі розміщення, що належить клубу або включений до його каталогу протягом певного періоду тривалістю не менше одного тижня в визначену пору кожного року.

2. Клубний відпочинок в режимі реального часу - відпочинок, тривалість проведення якого залежить від кількості балів, що належать членові клубу, кредитних очок або інших вживаних клубом одиниць вимірювання, що визначають також і вибір засобів розміщення.

Далі розглянемо основні елементи структури системи володіння відпочинком докладніше.

Клуб відпочинку – комерційна або некомерційна організація, створена з метою надання членам клубу відпочинку права проведення відпочинку в тих, що знаходяться у її власності, в господарському веденні, в довгостроковій оренді, на інших правах, засобах розміщення, і що є складовою частиною туристської індустрії.

Продавець – приватний підприємець або юридична особа, у тому числі і клуб відпочинку, в рамках своєї комерційної діяльності що здійснює реалізацію прав на клубний відпочинок.

Покупець – фізична або юридична особа, що виразила намір придбати або набуваючи право на клубний відпочинок в цілях, не пов'язаних з отриманням прибутку.

Компанія-власник – це компанія, що володіє самостійно або через дочірню організацію одним або декількома засобами розміщення (апартаментами), призначеними для організації на їх базі таймшера.

У практиці європейського та американського таймшера зазвичай оперують поняттями таймшер-курорт або мережа таймшер-курортів, що говорить про масштаби самого явища.

Таймшер розглядається як право користування в цілях відпочинку об'єктом нерухомості протягом певного часу, яким можна володіти і розпоряджатися на свій розсуд, а таймшер-тиждень – як одиниця відпочинку, яку, як будь-який інший товар або послугу, можна купити і продати.

Права покупця таймшер-тижня закріплені спеціальним сертифікатом. Власник таймшер-тижня має право на обмін свого тижня з іншими власниками в інших клубах, здачу її в оренду, продаж і так далі. Сертифікат про членство в клубі для відпочинку дає право членові клубу на розміщення в клубі для відпочинку і користування його послугами в сертифікаті тижня.

Розробник (девелопер) проекту - іноді компанія-власник і розробник проекту співпадають в одній юридичній особі, але частіше виступають як роздільні учасники з причини різних завдань, що стоять перед ними. Компанія-власник може використовувати власність, що їй належить, будь-яким шляхом, що приносить максимальний дохід, не обов'язково розвиваючи ту або іншу форму системи володіння клубним відпочинком. Завданням розробника є реалізація свого права власності на нерухомість у продажу прав володіння відпочинком.

Компанія-маркетер є безпосереднім організатором продажів таймшер-тижнів споживачеві і виступає найчастіше як агент (комісіонер) розробника або компанії, що належить йому, - Генерального маркетера. Фактично саме ця ланка відповідає за просування таймшер-продукта на ринок і безпосередньо стикається з покупцем - первинний ринок продажів.

Управлінська компанія відповідає за управління курортом і його обслуговування. До кола її обов'язків входять підтримка порядку і функціонального стану компонентів, ремонт, забезпечення дотримання екологічних норм і взаємодія з експлуатаційними і комунальними службами. Ця ланка стикається вже безпосередньо з власниками.

Трастові компанії (опікунська організація)організація, спеціально створена для охорони прав численних і роздроблених членів клубу і є гарантом виконання клубом своїх зобов'язань. Випускає іменні сертифікати для таймшер-власників, веде рахунки клубу і баланси маркетерів, що продають членство в даному клубі по всьому світу.

Компанії з перепродажу (спеціалізовані туристські біржі) – спеціалізовані організації, що займаються комісійною (біржовою) торгівлею раніше купленими і зданими на продаж власником таймшер-сертифікатів – вторинний ринок.

Компанії з обміну – організації, чий головний бізнес полягає в пропозиції клієнтам, власникам відпочинку, можливості обміняти їх інтервал відпочинку на іншій на курортах, з якими вони працюють.

Член клубу відпочинку (таймшер-власник) – фізична або юридична особа, що купила таймшер-тиждень (тижні) і отримала сертифікат, підтверджуючий його членство в клубі для відпочинку.

Курорт (клуб) – об'єкт, власність або комплекс, проданий для використання в системі володіння відпочинком (на відміну від загальнопоширеного поняття, яке означає місто, що знаходиться на березі моря, або лижний курорт).

Професійні консультанти – фінансові радники з кредитних організацій, юридичні консультанти і адвокати, аналітики і т.і.

Торгові асоціації – некомерційні об'єднання професійних операторів ринку, девелоперів і маркетерів, що розробляють і підтримуючі на ринку прийняті стандарти роботи в рамках існуючого законодавства, а також лобіюють інтереси галузі в органах влади.

Асоціації членів клубного відпочинку – об'єднання безпосередніх власників інтервалів відпочинку в певному таймшер-клубі (або балів в клубах для відпочинку) для захисту своїх інтересів в клубі незалежно від країни постійного мешкання.

Національні асоціації власників – об'єднання власників відпочинку, що проживають в певній країні, незалежно від місцезнаходження їх клубу для відпочинку.

Зазначений вище ланцюг закріплює організаційні і економічні взаємини, в які учасники вступають з приводу організації і продажу таймшер-продукту, договорами, що розмежовують права і відповідальність сторін. Кількість ланок, їх найменування може відрізнятися від вище перелічених. Зокрема, компанія-власник може бути замінена на будівельну компанію, що зводить засоби розміщення за угодою з компанією-організатором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]