Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

2. Типи броні

Бронювання може бути гарантованим і негарантованим.

Гарантоване бронювання відбувається, коли готель гарантує клієнтові, що номер буде наданий в його розпорядження до настання розрахункового часу в наступний після прибуття день. Зі свого боку, клієнт гарантує оплату номера, навіть якщо він їм не скористається, якщо тільки бронювання не буде анульоване відповідно до процедури анулювання замовлень, що існує в готелі.

Термін «ноу-шоу» відноситься до клієнтів, які забронювали номер, але не використали його або анулювали замовлення. Гарантоване бронювання захищає доходи готелю навіть у разі «ноу-шоу».

Існують наступні варіанти гарантованого бронювання:

  • Передплата. До дня прибуття повинна бути повністю внесена оплата. З погляду адміністрації готелю ця форма бронювання найбільш бажана.

  • Кредитна картка. Більшість компаній, що працюють з кредитними картками, розробили системи, що гарантують оплату заброньованих номерів, що залишилися незайнятими. Якщо бронювання не було анульоване до встановленого часу, готель виставляє рахунок на кредитну картку клієнта і компанія за кредитними картками пізніше знімає цю суму з власника картки. Це найбільш поширений спосіб гарантованого бронювання за кордоном.

  • Авансовий внесок (або часткова передоплата). Вимагає від клієнта внесення авансом певної суми до прибуття. Сума цього внеску зазвичай складає 50% вартості номера. .

  • Турагент. При цьому способі гарантії у разі «ноу-шоу» готель виставляє рахунок на турагентство.

  • Бронювання юридичними особами (або корпоративне броню-вання). Корпорація може підписати контракт з готелем, за яким погоджується узяти на себе фінансову відповідальність за будь-яке «ноу-шоу» клієнтів, спонсором яких воно є.

При поселенні на додаткове місце оплата за бронювання не проводиться. При запізненні груп або окремих громадян, окрім оплати за бронювання, стягується оплата за фактичний час простою номерів, але не більше ніж за одну добу. Якщо запізнення відбулося більш ніж на добу, броня анулюється

Встановлений наступний порядок оплати за бронювання номерів (місць) в готелі:

  • агент по бронюванню спочатку заповнює титульний лист бланку (форма № 8-г) і передає в бухгалтерію для попереднього розрахунку оплати (зразки форм у додатку Г);

  • після того, як гроші від юридичної особи поступили на рахунок готелю, бухгалтерія передає форму № 8-г агентові по прийому гостей;

  • кінцевий висновок підводиться після від'їзду клієнтів.

Негарантоване бронювання. Готель надає номер клієнту до встановленого часу ануляції: зазвичай до 18.00 в день прибуття. При цьому не вноситься оплата. Якщо клієнт не прибуває до часу ануляції, готель може розпоряджатися номером на свій розсуд: частіше номер вноситься до переліку вільних номерів. Якщо клієнт прибуває після часу ануляції і номер залишається незайнятим, готель надає його клієнтові.

У разі повного заповнення готелю може бути ухвалене рішення про надання номерів тільки під гарантоване бронювання, якщо певне число очікуваних прибуттів вже було досягнуте. При повній зайнятості готелю ефективність процесу бронювання має особливе значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]