Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

8. Основні компанії з обміну відпочинком

Обмін – важлива складова частина системи володіння відпочин-ком, оскільки саме йому вона зобов'язана своїм існуванням. Обмін надає більш широкі можливості в системі володіння відпочинком, дозволяючи покупцям не повертатися на один той самий курорт в той же час рік за роком, а відкрити для себе що-небудь нове і цікаве, відпочиваючи у іншому місці.

Обмін – один з основних чинників, що є причиною бурхливого розвитку системи володіння відпочинком, і саме завдяки йому ця індустрія поширена у всьому світі.

У результаті обміну володар тижня на певному курорті може обміняти його на тиждень, що належить іншому клієнтові, в інший час (або) в іншому місці.

Різноманітність і гнучкість, які може запропонувати система обміну, додали володінню відпочинком додаткову привабливість, яка була потрібна для його ширшого розповсюдження.

Гнучкість, забезпечена участю в системі обміну, зростає щороку, оскільки розвиваються нові курорти, які стають частиною цієї системи. Можливість доступу до систем обміну є одним з основних стимулів придбання володінь для відпочинку. Компанії з обміну відпочинком відіграють істотну роль в загальній структурі системи володіння відпочинком, збільшуючи її привабливість. За природою свого бізнесу компанії з обміну мають стійкі зв'язки з усіма іншими учасниками індустрії володіння відпочинком, особливо з курортами і клієнтами.

Це означає, що вони відіграють основну роль в розвитку і зростанні системи в цілому, додаючи їй гнучкість; гарантують підтримку певних стандартів якості, оскільки можуть виключати з системи ті курорти, які не підтримують встановлені стандарти. Якість – запорука успіху. Саме якість курорту гарантує ефективність системи обміну.

Як вже зазначалося раніше, існують дві основні міжнародні компанії з обміну відпочинком:

1. RCI (Resort Condominiums International) (RCI) – заснована в Індіанополісі, штат Індіана в 1974 році. У 1996 році була придбана HFS Incorporated (Hospitality Francluise Systems), провідною компанією глобальних споживчих послуг. Ця компанія утворена в 1990 році і включена в котирувальні списки Нью-Йоркської Фондової біржі. HFS є власником 13-ти фірмових і обслуговуючих компаній, задовольняючих різноманітні потреби споживачів.

Станом на кінець 2010 року кількість курортів, які входять до складу RCI – 6257. Більшість з них розміщені у Європі (2414) та США (1680).

2. II (Interval Internаtional), заснована двома роками пізніше, в Майамі, штат Флорида в 1976 році. У 1992 році була придбана CUC International, що базується в Коннектикуті і спеціалізується на наданні різного роду послуг, - від надання різного роду знижок туристам, організації транспортних перевезень, продажі продуктів харчування і інших товарів до консалтингу і складання балансів.

За звітними даними у 2010 році II має біля 2600 курортів у 75 країнах світу та офіси - у 14 країнах. Обсяги продажів II у 2008 році склали $ 9, 7 млд., у 2009 році знизилися у зв’язку з кризою на 35% ($ 6,3 млд.).

Ці дві компанії виконують більшість обмінів в системі відпочинку. RCI і II не мають серйозних конкурентів і є лідерами ринку з обміну відпочинком, починаючи з 1976 року. RCI займає понад 70% цього ринку послуг і є найбільшою компанією з обміну. Компанії традиційно конкурували в системі володіння відпочинком, при цьому кожна прагнула включити в свою мережу якомога більше курортів.

У Сполучених Штатах і Європі існують і інші, дрібніші компанії, але їх внесок не настільки значний.

Компанії по обміну продовжують успішно забезпечувати необхідну гнучкість системи. Дослідження показали, що понад 88 % клієнтів компаній з обміну задоволені своїм обслуговуванням.

Завдяки допомозі спеціальних компаній з обміну, які дозволяють власникам відпочинку обмінювати тижні, що знаходяться у їх власності, на тижні в альтернативних курортах по всьому світу, власники відпочинку мають можливість вибору місця проведення відпочинку.

Обмінні компанії стягують щорічну окрему плату за свої послуги.

Принцип обміну полягає в тому, що власники відпочинку на одному курорті можуть обміняти тижні, якими вони володіють, на відповідні періоди на різних курортах в різні пори року на основі «тиждень на тиждень». Існує два типи обміну:

  • внутрішній;

  • зовнішній.

Внутрішній обмін відбувається, коли власник обмінює час відпочинку, не міняючи його місця.

Зовнішній обмін відбувається, коли власник міняє не тільки час, але і місце відпочинку. Компанії з обміну проводять внутрішній і зовнішній обмін, але саме останній є основною частиною їх операцій.

Обмінні компанії RCI і II мають обширну мережу курортів, що співробітничають з ними по всьому світу і в своїй роботі спираються на комп'ютерні технології, щоб полегшити обміни.

Обмінний потенціал кожного тижня залежить від п'яти наступних чинників:

1. Сезон - червоний, білий або синій (на вартість конкретного тижня в рамках сезону впливають шкільні канікули і національні свята).

2. Розмір модуля, оцінка якого відбувається по двох критеріях:

а) максимальне число людей, яких можна розмістити в даних апартаментах.

б) число людей, що проживають з максимальним комфортом, тобто число людей, що мають прямий доступ у ванні кімнати, без необхідності проходити через інші спальні зони. Чим більше спалень або комфортабельних спальних зон, тим вище попит на апартаменти і вище обмінний потенціал конкретного житла.

3. Попит на курорт та його розташування.

4. Термін депонування тижня – чим раніше тиждень вноситься до RCI Спейсбанку, тим вище його обмінний потенціал. Максимальний термін депонування - 2 роки, мінімальний - 14 днів.

5. Якісна оцінка курорту.

Процедура запиту обміну RCI відбувається безпосередньо. Клієнти можуть вносити їх тижні у письмовій формі або по телефону, контактуючи з найближчим представником RCI. Потужність комп'ютерної системи RCI така, що у 60 % випадків RCI виконує запити обміну тижнів клієнта протягом одного звернення по телефону. Якщо запит не може бути задоволений негайно, комп'ютер шукатиме курорт, що є схожим. Якщо RCI не може задовольнити вибір клієнта, то співробітники RCI можуть запропонувати альтернативний вибір часу і місця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]