Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

2. Прибиральні роботи в холах, вітальнях, коридорах, кімнатах покоївок.

Холи і вітальні на поверхах призначені для відпочинку мешканців. Прибирання в них в основному зводиться до пиловидалення.

Підлоги в холах і вітальнях, як правило, паркетні або зі штучним килимовим покриттям, їх обробляють пилососом. Ретельно видаляють пил з м'яких меблів. Після закінчення робіт з пилососом протирають від пилу плінтуси, підвіконня, декоративні радіаторні грати, поліровану поверхню меблів.

При генеральному прибиранні приміщення видаляють пил зі стін і драпіровок. У разі забруднення протирають скло вікон, віддають прати тюлеві штори.

Картини під склом протирають зволоженою, а потім сухою ганчіркою. Якщо картина писана маслом і знаходиться в рамі з багета, пил з неї змахують щіткою з довгим м'яким волосом. Протирати полотно ганчіркою не можна, оскільки можна порушити фарбу. Для догляду за цінними картинами викликають фахівців з художнього фонду.

Якщо картина, написана масляними фарбами, забруднилася, потемніла її слід обережно промити м'якою ганчірочкою або ватою, намоченою в теплій воді. Коли картина висохне, протерти її м'яким матерчатим тампоном, злегка змоченим в лаку. Картини, виконані масляними фарбами, рекомендується також протирати м'якою ганчірочкою, змоченою в молоці, а після цього сухою шовковою ганчіркою.

Бронзові рами і інші вироби з бронзи, зокрема, золочені, рекомендується мити теплою мильною водою, в яку потрібно додати декілька крапель нашатирного спирту. Потім їх треба витерти досуха м'якою ганчіркою і відполірувати.

У сучасних вітальнях і поверхових холах є кутки живої природи або декоративна зелень і квіти, за якими доглядають покоївки.

Прибирання сміття з підлогових і настільних попільничок, що стоять у вітальнях і холах, проводитися протягом доби. Крім покоївок цю роботові можуть виконувати старші чергові або чергові покоївки і прибиральниці.

Прибирання коридорів зводиться до утримання в чистоті килимової доріжки, яка на відміну від килимів має не тільки декоративне, але і робоче значення, оскільки заглушає звуки. Килимову доріжку чистять пилососом. При проведенні підлогонатиральних робіт доріжку скачують в рулон і прибирають з коридорів. Килими і килимові доріжки неможна складати, оскільки при цьому заламується ворс і припиняється доступ повітря усередину, що сприяє появі молі. Килими згорнені в рулон і килимові доріжки ставлять вертикально і посипають антимолевим засобом.

У коридорах покоївка щодня повинна протирати пил з плінтусів, номерних знаків на дверях кімнат, видаляти у разі накопичення сміття з урн і попільничок і мити їх.

Про виявлені (під час прибирання місць загального користування) забутих речей мешканців покоївка повинна негайно повідомити старшу покоївку або чергову по поверху і взяти участь у складанні акту.

Прибирання кімнат покоївок. Кімнати покоївок є службовими приміщеннями і призначені для відпочинку працюючих на поверсі покоївок. Якщо в готелі не передбачений гардероб для обслуговуючого персоналу готелю, кімнати покоївок за кількістю працюючих обладнуються індивідуальними шафами, де зберігається формений і спеціальний одяг, робоче взуття. Одяг повинний бути повішений на плічки (вішалки). На верхній полиці шафи, як правило, знаходяться в коробці нитки, голки, які можуть статі в нагоді покоївкам для роботи. На нижній полиці шафи можна зберігати прибиральні матеріали. У шафі забороняється зберігати принесені з будинку продукти. Своє приміщення покоївки прибирають по-черзі (за встановленим графіком).

У кімнаті покоївок обов'язково повинна бути прасувальна дошка, оскільки іноді доводитися підгладжувати постільну білизну і рушники. Необхідно стежити, щоб в аптечці, що знаходиться в кімнаті покоївок, завжди були необхідні медикаменти і перев'язуваль-ні засоби. Прострочені медикаменти негайно вилучають і знищують.

Підлоги в кімнатах покоївок часто покриті лінолеумом, який добре витримує вологе прибирання.

При кімнатах покоївок або на поверсі є санвузол для персоналу, який покоївки або прибиральниці прибирають по черзі або позмінно, що встановлюється правилами внутрішнього розпорядку.

Сміттєвидалення. На поверхах готелю сміття збирається персоналом, що виконує прибиральні роботи, в пластикові відра ємкістю 8-10 літрів або спеціальні візки, з них через клапани сміттєпроводу сміття скидається в сміттєприймальну камеру.

Сміттєпровід в готелі слугує для опускання сміття через стовбур в сміттєприймальну камеру, що знаходиться на першому, цокольному або напівпідвальному поверхах. Камера складається з вертикального стовбура (шахти), завантажувальних клапанів (зазвичай розташова-них на сходовій клітці або в підсобних приміщеннях), витяжної сурми з дефлектором, вентиляційної камери, що знаходиться на горищі або під стелею в сходовій клітці з вентилятором, сміттєприймальної камери із змінними сміттєзбірниками або бункером для тимчасового зберігання сміття.

Для нормальної експлуатації сміттєпроводу в готелі необхідно 2 рази на місяць оглядати його і негайно усувати всі відмічені недоліки, зокрема нещільне кріплення клапанів, випадання гумових прокладок в клапанах, тріщини штукатурки біля клапанів, порушення вентиляції, появу неприємного запаху з клапанів, пошкодження бункера сміттєзбірників.

Двері вентиляційних камер повинні бути завжди замкнуті. Ревізії в стовбурах сміттєпроводів також необхідно замикати, щоб їх не зміг відкрити потік гарячого повітря при випадковому загорянні сміття.

Один раз на місяць стовбур сміттєпроводу слід промивати водою з шланга під тиском, а потім обприскувати дезінфікуючими засобами. Клапани покоївки або прибиральниці повинні промивати не рідше одного разу на тиждень, не допускаючи попадання води в стовбур. Після промивки клапани протирають. Якщо для промивки стовбура від грязі не можна організувати подачу води під тиском на всі поверхи, то його прочищають спеціальними щітками, змоченими в мийному розчині, з подальшою промивкою чистою водою і дезінфекцією.

Сміттєприймальні камери утримують в чистоті і очищують від сміття щодня. Вивіз сміття проводитися чітко за графіком, оскільки гнильні запахи від скупчення сміття можуть проникнути до приміщення готелю, що неприпустимо. При засміченні стовбура необхідно негайно припинити користуватися сміттєпроводом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]