Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1elkurslekc.doc
Скачиваний:
393
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

4. Види прибиральних робіт у номері та їх послідовність.

Керівник підрозділу господарської служби або служби експлуатації номерного фонду несе відповідальність за чистоту всього готелю і його номерів. Зазвичай він має декілька помічників, старших покоївок (старша покоївка відповідає за прибирання номерів на одному - двох поверхах). Господарська служба (Housekeeping Department) має прямий зв'язок із службою прийому і з інженерною службою.

Housekeeping Department щодня звіряє свої дані про номери з даними служби прийому. Повідомлення служби прийому про виписку гостя з номера фіксуються у відповідній графі журналу господарської служби. У іншій графі журналу записується прізвище покоївки, якій доручено прибирання номера. Після закінчення прибирання в журналі робиться відповідна відмітка. Про готовність номера повідомляється в службу прийому. Покоївки (maids) зазвичай працюють у дві зміни: з 7.00 до 15.00 і з 15.30 до 22.00. Норма на одну покоївку складає 10-18 номерів за зміну залежно від класності готелю, розміру номерів і типу прибирання (повне прибирання після виїзду клієнта або часткове для зайнятого номера). Для прибирання всіх приміщень готелю розроблені докладні інструкції.

Наприклад, для прибирання номера така інструкція в дуже скороченому вигляді виглядає наступним чином:

  • Постукати в двері номера 3 рази, переконавшись у відсутності гостя, відкрити двері номера.

  • Відкрити вікно, прибрати сміття.

  • Прибрати ліжко, зібрати брудну білизну, застелити свіжу, вимити руки.

  • Вимити посуд, перевернути доверху дном, накрити рушником.

  • Прибрати санвузол, рухатися від чистих поверхонь до брудних.

  • Закрити вікно і провести прибирання пилу, рухатися зверху вниз.

  • Прибирання підлоги: спочатку віна підмітається, а потім проводиться прибирання пилососом.

На прибирання номера відводиться 20-30 хвилин залежно від його розміру і оснащеності. Якість прибирання інструктується старшою покоївкою, а іноді спеціальним контролером. Для перевіряючих також є спеціальна інструкція про порядок інспекції.

Існують спеціальні правила безпеки, яких повинні дотримуватись покоївки:

  • не відкривати дверей номера гостям, що забули ключ в номері, або робочим;

  • завжди тримати ключі від номерів при собі, не залишати їх на робочому візку;

  • при прибиранні номера двері в нього повинні бути відкрита, але вхід перекритий робочим візком;

  • покоївка повинна докладати про підозрілих клієнтів (мало багажу, не ночував в номері).

Прибирання житлових номерів – невід'ємна частина прибираль-них робіт в готелі. Розрізняють декілька взаємозв'язаних між собою видів прибирання житлових номерів:

  • поточне щоденне,

  • проміжне щоденне,

  • після виїзду гостей,

  • генеральне.

Приступаючи до роботи, покоївка повинна надіти чистий і добре випрасуваний формений або спеціальний одяг.

Необхідно перевірити наявність прибирального інвентарю і матеріалів і лише після цього взяти у старшої покоївки або чергової по поверху ключі від номерів. Покоївка з'ясовує, які з номерів вільні

або на броні в очікуванні заїзду, які номери або місця звільняться протягом дня, і де слід провести зміну постільної білизни або рушників. Всі ці дані необхідні покоївці для правильної організації робочого дня.

Починають роботу із заброньованих номерів, оскільки в них у будь-який час можуть оселитися гості. Якщо ці номери вже були прибрані у вечірній або нічний час, вранці покоївка протирає пил з полірованих поверхонь і перевіряє якість прибирання санітарного вузла, наявність в нім туалетного паперу і мила. Потрібно стежити за тим, щоб на письмовому столі завжди лежав необхідний довідковий матеріал.

Потім покоївка прибирає номери, які тільки-но звільнилися після виїзду гостей, здає їх черговому адміністраторові щоб уникнути простоїв. Після цього вона приступає до поточного щоденного прибирання номерів, зайнятих клієнтами готелю.

Номери прибирають у відсутність мешканців, за винятком випадків, коли в номері знаходиться хворий або мешкає велика сім'я, члени якої завжди в номері. При цьому прибирання проводиться в присутності і з дозволу гостей в слушний для них час. Для зручності клієнтів і персоналу в готелях введені спеціальні бирки («Можна прибирати» або «Прошу не турбувати»), які вивішуються гостем на дверях номера з боку коридору.

Прибираючи номер у відсутність гостей, покоївка не повинна закривати його на ключ з внутрішньої сторони. Під час прибирання потрібно обов'язково провітрювати кімнату, а виходячи з номера – закривати його на ключ. Якщо в номері розкладені особисті речі мешканця номеру, покоївка після прибирання повинна розкласти все на ті ж місця. Взуття можна винести з кімнати і поставити в передпокій на підлогу під вішалку. Нічні сорочки, піжами після прибирання ліжка кладуть в узголів'ї під подушку. Не можна складати у валізу речі гостя, вийняті з неї.

Прибирання номера, в якому знаходиться хворий, проводиться покоївкою з дотриманням санітарних норм. Якщо ж клієнт готелю захворів інфекційною хворобою, його госпіталізують, а дезінфекцію проводять працівники аналогічного центру, при цьому з номера вивозять увесь м'який інвентар для спеціальної обробки. Прибирання номера проводять після повної дезінфекції.

При прибиранні номерів покоївка повинна дотримуватись певної послідовності.

У трикімнатному номері прибирають спочатку в спальні, потім вітальні, кабінеті, передпокої і санітарних вузлах.

У двокімнатному номері спочатку роблять прибирання спальні, вітальні, а потім передпокою і санітарного вузла.

У номері з повним санвузлом прибирання проводять в наступній послідовності: провітрювання, прибирання столу (миття посуду), ліжка і приліжкових тумб, письмового столу, видалення пилу з килимів і приліжкових килимків, підлоги, м'яких меблів (робота з пилососом); протирання від пилу плінтусів, підвіконь, радіаторів, віконних і дверних стекол; прибирання санітарного вузла; видалення пилу з полірованої поверхні меблів, перевірка роботи світильників, телефону, телевізора, холодильника, інших побутових приладів.

У такій же послідовності прибирають номери з неповним санітарним вузлом.

Практично процес щоденного поточного прибирання номерів зводиться до виконання наступних робіт. Після провітрювання покоївка приступає до прибирання столу. Залишки їжі необхідно покласти на тарілку і прибрати в холодильник, якщо він є в номері, або в шафу, накривши їх чистою серветкою. Посуд, що належить ресторану (якщо їжа подається в номер), слід повернути офіціантам, посуд, що належить готелю, ретельно вимити і прибрати в сервант або залишити на столі, накривши його чистою серветкою.

Поверхня столу, як правило, в сучасних готелях не покрита скатертиною, і тому вона легко протирається сухою ганчіркою. Прибравши стіл, покоївка переходить до прибирання ліжок.

Знімають і кладуть на стілець ковдру, подушку, простирадло, перевертають на іншу сторону лежачу на ліжку волосяну, ватяну або поролонову перину (для провітрювання). Забруднене простирадло і наматрацник необхідно терміново замінити. Простирадло розстилають на ліжку так, щоб один край його (до внутрішньої сторони ліжка) був, підвернутий під перину, а інший, зовнішній, доходив до царги ліжка, закриваючи матрац. Поверх простирадла кладуть ковдру, яку розпрямляють в підковдру так, щоб кути підковдри і ковдри співпадали, потім її підгинають з двох сторін, щоб виріз підковдри знаходився у центрі.

У більшості готелів ліжка накриті покривалами, виготовленими з різних матеріалів: вовни, шовку, бавовни. Вони повинні бути завжди чистими і добре випрасуваними. Подушку накривають покривалом, натягнувши його так, щоб чітко вимальовувалися краї ліжка. Малюнок на покривалі повинен знаходитися по центру ліжка.

При прибиранні ліжка покоївка зобов'язана звертати увагу на чистоту і свіжість постільної білизни. За наявності навіть незначних дірок вона непридатна для експлуатації без попереднього ремонту (штопки).

Постільна білизна, отримана після прання, не повинна мати плям іржі, синьки і повинна бути добре випрасувана. Ці вимоги відносяться і до покривал.

При виявленні на білизні слідів або плям від комах покоївка повинна негайно доповісти про це завідуючому секцією (поверхом), щоб працівник дезслужби готелю міг провести обробку номера. Мешканцю при цьому надається інший номер. При виявленні зіпсованого або пошкодженого з вини проживаючого майна покоївка повинна терміново повідомити про це посадовій особі готелю (завідувачеві господарством, завідувачеві корпусом). Номери в таких випадках прибирають тільки після приходу клієнта і вирішують конфліктну ситуацію.

Замінювання постільної білизни проводиться відповідно до категорії готелю (ДСТУ 4269:2003): один раз на три дні або за бажанням гостя для готелів від «*» до «***»; щоденно або за бажанням гостя для готелів «****» та «*****».

За бажанням гостя постільна білизна і рушники можуть бути замінені раніше встановленого терміну за певну додаткову плату відповідно до готельного прейскуранта.

Згідно амортизаційним нормам термін експлуатації білизни встановлений залежно від кількості комплектів білизни (від 3-х до 4-х років).

Комплект постільних речей і білизни складається з:

  • матрацу з наматрацником;

  • двох подушок;

  • ковдри, додаткової ковдри, покривала на ліжко;

  • простирадла, підковдри, наволоки.

Проводячи зміну постільної білизни, покоївка повинна строго дотримуватись існуючих термінів. Зміна білизни раніше встановле-ного терміну всього на один день по всьому готелю збільшує витрати на прання білизни. Проте не можна і збільшувати терміни обміну білизни, оскільки це різко знижує якість обслуговування і викликає законні претензії клієнтів.

Рвану або брудну білизну, отриману з білизняної, необхідно обміняти. Кожна одиниця білизни в готелі повинна бути промаркирована, тобто мати фірмовий знак готелю з вказівкою терміну введення білизни в експлуатацію (рік, місяць). Фірмовий знак на білизні може бути оформлений як вишивка, мастичний штамп повинен бути невеликий і красиво оформлений. Отриману нову білизну обов'язково перед введенням в експлуатацію слід випрати.

Обмін білизни здійснюється по-різному, залежно від специфіки роботи готелю. У готелях, де є свої пральні, обмін білизни може відбуватися між поверхами і білизняним складом пральні, минаючи центральну білизняну, яка в даному випадку є місцем зберігання нової білизни і білизни, відібраної на списання.

У готелях, де білизна відправляється в міські пральні, працівники білизняної приймають від покоївок брудну білизну з поверхів, (волога білизна не приймається) і видають їм чисту. Вони затарюють брудну білизну для відправки в пральню в спеціальні мішки по найменуванню і кількості, а також приймають білизну, що поступає з прання, проглядають її, сортують, відокремлюючи на ремонт, списання і в перепирання. Працівники білизняної і покоївки повинні строго дотримуватись санітарних вимоги, що пред'являються до приміщень для зберігання чистої і брудної білизни, викладені в санітарній інструкції.

Чиста і брудна білизна в готелях повинна зберігатися роздільно. Для зберігання чистої білизни обладнують спеціальні приміщення, де на стелажах білизну розкладають по найменуваннях. Підлоги в цих приміщеннях покривають лінолеумом, пластиком або метлахскою плиткою, стіни забарвлюються масляною фарбою. Вологе прибирання в приміщеннях проводять працівники білизняної. У цих кімнатах не повинно бути особистих речей персоналу. Брудна білизна зберігається в спеціальних добре вентильованих приміщеннях, в скринях для брудної білизни по найменуваннях. Стіни і підлоги цих приміщень повинні бути з матеріалів, що витримують постійне вологе прибирання. У приміщенні передбачений умивальник. Після прийому брудної білизни працівник зобов'язаний вимити руки і змінити халат.

Для індивідуальної білизни гостей в деяких готелях і гуртожитках обладнують спеціальні приміщення-пральні, якими користуються мешканці готелю. Покоївкам забороняється прати в номерах і службових приміщеннях.

Після прибирання ліжок покоївки приступають до прибирання письмового столу. Поверхню столу і предмети, що знаходяться на нім, протирають від пилу, прибирають в ящиках. У багатьох сучасних готелях поверхня письмового столу покрита пластиком, який добре витримує вологе прибирання. Стіл протирають спочатку вологою, а потім сухою ганчіркою до повного видалення забруднення. Дерев'яну поліровану поверхню протирають м'якою ганчіркою. При невеликих пошкодженнях поверхні покоївка може сама відновити поліровку, нанісши спеціальною ганчіркою тонкий шар поліролі на поверхню, а потім, давши їй висохнути (протягом 15-20 хвилин), натерти до блиску м'якою ганчіркою.

Поліровану поверхню по краях столу протирають. Попільничку, що знаходиться на столі, після видалення з неї сміття промивають і протирають досуха. Викидаючи сміття з попільнички, покоївка повинна уважно проглянути її вміст, оскільки клієнт випадково міг покласти в неї запонки, кільце, годинник. Злегка вологою ганчіркою протирають телефонний апарат, абажур, настільну лампу; сухою – книги і журнали, що лежать на столі.

Ящики письмового столу, якщо в них немає особистих речей гостей, виймають, витрушують і протирають зовні і зсередини злегка вологою ганчіркою. При прибиранні покоївка повинна звертати увагу на стан фурнітури ящиків письмового столу, ключевин і робити заявки на усунення наявних дефектів.

Не можна закривати і перекладати лежачі на столі книги, журнали і рукописи, чіпати розкладені на столі папери. Забруднену

теку з рекламою готелю слід замінити.

Закінчивши прибирання письмового столу, покоївка приступає до роботи з пилососом. У більшості готелів при проведенні прибиральних робіт використовують пилососи, у великих готелях працює центральна система пиловидалення, що значно полегшує працю покоївок.

Пилососом чистять килими і килимові доріжки, драпіровки, м'які меблі, а також видаляють пил зі стін і підлоги.

Килими, килимові доріжки і приліжкові килимки чистять овальною щіткою з жорстким коротким ворсом рівномірними рухами по ворсу. Чищення килимових виробів проти ворсу приводить до їх швидкого зносу.

Для чищення спинки і сидіння крісла або дивана застосовують овальну щітку з коротким ворсом. Для видалення пилу з щілин, що утворюються на місцях стику спинки і сидіння, а також біля підлокітників, використовують щілинну насадку без щітки.

Пил з драпіровок видаляють щіткою з довгим м'яким ворсом. Цією ж щіткою знімають пил зі стін і стелі. Для видалення пилу з підлоги застосовують велику щітку з коротким жорстким ворсом. При обробці підлоги пилососом покоївки повинні відсовувати ліжка від стіни. Не можна заводити під ліжко металеву трубку пилососа, яка, торкаючись царги ліжка, може порушити її фанеровку.

Сильно забруднені килими миють. Для цього застосовують спеціальне обладнання і миючі засоби.

Щоб на килимі не з'явилися прим’ятості від ніжок меблів, можна підкласти під них спеціальні гумові прокладки.

Користуючись пилососом для чищення килимів не рекоменду-ється сильно притискувати насадку до килима. На синтетичних килимах не можна дуже сильно терти ворс, інакше він втрачає здатність сприймати пил і вологу. Прядивні, джутові килими мити і чистити не рекомендують, оскільки вони линяють. Їх можна чистити пилососом, витрушувати і вибивати. Плями з таких килимів рекомендується виводити дуже обережно.

В період прибирання покоївка повинна стежити, щоб в пилосос не потрапили які-небудь дрібні речі, що випадково впали на підлогу, наприклад, кільце, сережки, ґудзик і т. і. Після закінчення роботи з пилососом покоївка протирає від пилу ганчіркою плінтуси, підвіконня, радіатори (пил між секціями радіаторів витягують спеціальною вузькою щіткою). Сухою ганчіркою протирають щаблину і ніжки столів і стільців, а також поліровану поверхню меблів.

У номерах, де є побутова техніка, покоївка стежить за її роботою. Відмітивши несправність, робить заявку старшій покоївці або черговому по поверху на ремонт.

Покоївка щодня повинна відкривати платтяну шафу в номері і стежити за тим, щоб в ній була достатня кількість плічок. Необхідно також перевіряти наявність в номері щіток для одягу і взуття, попільничок, ключа для відкриття пляшок. Якщо з вини гостя майну готелю завдано збитку, наприклад, забруднений стіл, розбитий посуд, забруднені драпіровки або покривало, покоївка повинна негайно повідомити про те, що трапилося старшій покоївці або черговому по поверху для своєчасного складання акту на відшкодування клієнтом вартості заподіяного збитку.

Перш ніж піти з номера, покоївка повинна перевірити роботу електросвітильників, телефону, телевізора та інших побутових приладів.

Уважне відношення покоївок до виконання своїх обов'язків при прибиранні номерів багато в чому сприяє продовженню термінів експлуатації устаткування, поліпшенню економічних показників роботи готелю.

У готелях категорії «***» і вище проводиться так зване проміжне прибирання номерів, мета якого – постійно підтримувати номери в зразковому санітарному стані.

При проміжному прибиранні покоївка виконує наступні роботи:

  • видаляє сміття з попільничок, упорядковує обідній стіл (в тому випадку, якщо їжа подавалася до номеру);

  • прибирає ліжко, якщо гість відпочивав, готує ліжко до сну;

  • миє ванну, якщо клієнт нею користувався протягом дня.

Як правило, покоївка заходить для виконання цих робіт в номер після того, як гість пішов з нього. Роботу покоївки перевіряє старша покоївка.

Прибирання номерів після виїзду гостя має декілька особливостей. Необхідно прийняти номер від гостей при виїзді їх з готелю, змінити постільну білизну і рушники, замінити довідковий і рекламний матеріал в номері.

При прийманні номера покоївка повинна зняти з ліжка ковдру, простирадло, зазирнути під матрац, щоб перевірити, чи немає забутих особистих речей гостей. З цією метою вона виймає і витрушує ящики і провітрює платтяну шафу. У санітарному вузлі покоївка дивиться, чи немає забутих речей на туалетній поличці. Одночасно з цим покоївка уважно перевіряє збереження майна (чи не має воно яких-небудь пошкоджень). Від уважності покоївки при прийманні номера багато в чому залежить рівень культури обслуговування клієнтів готелю, своєчасне повернення особистих речей, забутих ними при виїзді. Прийнявши номер, покоївка приступає до його прибирання в описаній вище послідовності.

Генеральне прибирання номерів проводиться один раз в 10-14 днів. Зазвичай складають графік робіт генерального прибирання. Під час такого прибирання проводять наступні роботи:

  • видаляють пил зі стін, прочищають вентиляційні грати;

  • видаляють пил з карнизів і стелі;

  • чистять пилососом драпіровки, матраци;

  • протирають скло вікон і дверей;

  • ретельно миють (з використанням парогенератора) кахельні стіни і підлогу санвузла, а також протирають підвісну стелю;

  • чистять стельові світильники. Один раз на 2-4 тижні електромонтери протирають від пилу електросвітильники в номерах. Покоївки повинні стежити, щоб ці роботи виконувалися відповідно до графіка протирання.

Стіни, оббиті шовковим штофом або гобеленом, чистять пилососом, використовуючи круглу щітку з довгим м'яким ворсом. Так само видаляють пил з ліпних прикрас стель. Стіни номерів, обклеєні полівінилацетатними і силікатними матеріалами, при генеральному прибиранні миють водою.

Штори на вікнах чистять пилососом, а при сильному забрудненні одноразово або двічі в рік завідувачка секцією, поверхом віддає їх в хімчистку. Тюлеві штори здають прати.

Двічі на рік, навесні і восени, всі вікна зовні і у середині в готелях миють спеціальні працівники-склопротирники. Віконні рами відкриваються у всіх будівлях усередину, і тому покоївки можуть протирати скло, не порушуючи правила охорони праці. Якщо роботи щодо миття вікон для окремих готелів ускладнені, вони можуть звернутися до спеціалізованих клінінгових компаній.

Уважність покоївок при проведенні прибиральних робіт сприяє збереженню речей гостей.

Догляд за підлогами з килимовим покриттям. У сучасних готельних будівлях все більше застосування знаходять синтетичні килимові покриття полови. Штучні килимові покриття дуже красиві, добре поглинають звук, створюють враження тепла і затишку в приміщеннях. Наявність таких покриттів виключає потребу в килимових доріжках і килимах.

У номерах пил з килимових покриттів видаляють покоївки, використовуючи центральну систему пиловидалення або пилосос, а в місцях загального користування (коридорах і холах) — спеціальні працівники-килимарі. Змінна норма одного килимаря складає 500 м2.

При догляді за холодильником, що знаходиться в номерному фонді, покоївці варто пам'ятати, що навіть на короткий період часу холодильник не можна ставити поблизу батарей центрального опалювання і інших джерел тепла. Крім того, його не слід присувати впритул до стіни, щоб не порушувати вільну притоку повітря до конденсатора.

Мити холодильник рекомендується не рідше ніж один раз на місяць, заздалегідь відключивши його від мережі. Коли випарник відтане, треба злити воду. Прискорювати відтаювання не можна.

При відтаюванні холодильника в піддоні збирається багато води. У багатьох готелях в дні піддону просверлюють отвір і закривають його гумовою пробкою. Щоб злити воду, досить вийняти пробку і підставити під струмінь відповідну ємність.

Внутрішню камеру холодильника миють спеціальними засо-бами. Не можна допускати, щоб вода скупчувалася на дні камери. Вона може пошкодити ізоляцію. Чистий холодильник потрібно провітрити, залишивши дверцята відкритими на деякий час.

Під час генерального прибирання слід очищувати конденсатор холодильника (ребристий пристрій на задній стіні) від пилу. Зробити це можна пилососом або щіткою, заздалегідь відключивши холодильник від електромережі. На дно морозильної камери рекомендується класти поліетиленову плівку або грати, щоб згортки з продуктами тих, що проживають в номері не примерзали. Різкими діями при витягуванні згортків часто псують холодильники.

При тривалому відключенні холодильника в номері, не зайнятому клієнтами, закривати дверцята щільно не потрібно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]