Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14_R_13.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
153.09 Кб
Скачать

Розділ 13

Статистичний моніторинг ділової активності підприємств

  • Поняття статистичного моніторингу і завдання статистики.

  • Основні переваги статистичних обстежень ділової активності підприємств.

  • Процедура обстежень.

  • Методика обробки та інтерпретація результатів.

  • Фрагменти результатів опитування та агрегація балансів відповідей.

  • Коефіцієнт оборотності оборотних активів як один із узагальнювальних показників ділової активності підприємств.

13.1. Поняття статистичного моніторингу і завдання статистики

Проведення моніторингу соціально-економічного стану — одна з нових функцій статистичних систем у різних країнах. Якщо раніше головними завданнями статистичних служб були спостереження за перебігом процесів та деякий аналіз даних, то останніми роками в багатьох європейських країнах статистичними організаціями проводиться моніторинг у широкому його розумінні: до завдань спостереження та аналізу додалися завдання короткотермінового прогнозування та візуаліазації результатів моніторингу, подання їх конкретному користувачеві.

Реалізація методики моніторингу соціально-економічних процесів на базі статистичної інформації невіддільна від розв’язання завдань, поставлених у Програмі реформування державної статистики України. Програмою визначено такі основні напрями проведення моніторингу соціально-економічної сфери: моніторинг екологічного стану навколишнього природного середовища, рівня життя населення, соціально-трудових відносин, соціально-економічного становища сільських населених пунктів, ділової активності підприємств.

Варто зазначити, що моніторинг ділової активності підприємств існує практично в усіх західноєвропейських країнах з 1950—1960-х років. З 1990-х років до цієї роботи підключились спочатку країни Центральної та Східної Європи, а пізніше деякі країни СНД. У більшості країн такий моніторинг проводять наукові установи, але в деяких із них цю роботу виконують статистичні служби. На підставі результатів обстежень можна отримувати як докладний аналіз економічної кон’юнктури, так і короткотермінові прогнози (3—6 місяців) деяких показників, надані самими учасниками обстежень. З 1997 року Україна також приєдналася до європейської системи моніторингу ділової активності підприємств. Результати моніторингу ділової активності підприємств регулярно публікуються у виданнях ОЕСР.

Таким чином, як показує світовий досвід, державні органи статистики мають виконувати роль не тільки постачальника об’єктивної статистичної інформації, а й задовольняти потреби користувачів різних рівнів у якісній аналітичній інформації, яка містить результати і оперативного прогнозування соціально-економічних процесів.

Статистичний моніторинг — це процес поточного спостереження, контролю, оцінювання, аналізу і прогнозування ключових процесів у суспільстві на базі статистичних даних. Метою проведення статистичного моніторингу основних соціально-економічних процесів є поглиблення розуміння їхнього поточного стану і тенденцій для сприяння прийняттю обґрунтованих рішень щодо управління цими процесами.

Завдання спостереження і моніторингу не тотожні: аналіз показує, що перші з них є необхідним етапом другого, тобто моніторинг неодмінно включає в себе спостереження, але його завдання значно ширші, оскільки в ході моніторингу на основі даних спостережень — зафіксованих фактичних даних про зміну в часі певних показників контрольованих процесів — мають проводитися:

  • оцінювання поточного стану;

  • аналіз закономірностей;

  • короткострокове прогнозування тенденцій;

  • відображення результатів моніторингу.

Зробимо тут два істотних зауваження. По-перше, функцію спостереження можна вважати незалежною від функції моніторингу, але моніторинг цілком базується на спостереженні. По-друге, функцію моніторингу так само можна вважати незалежною від функції прийняття рішень, але прийняття рішень цілком базується на моніторингу. Отже, для підвищення якості прийняття рішень в будь-якій галузі необхідно організувати відповідну службу моніторингу, яка потребує досконалої системи спостереження.

Предметом дослідження є саме процеси, тобто показники, які змінюються в часі, причому процеси в суспільстві характеризуються певною багатовимірною системою числових показників, які є динамічними часовими рядами, що містять трендові, сезонні та недетерміновані складові.

У процесі моніторингу конкретного явища можливі принаймні три характерні ситуації:

1) задано окремий показник, який ефективно характеризує розвиток явища;

2) задано певну групу показників, які ефективно характеризують розвиток явища;

3) задано певну групу показників-факторів, серед яких не визначено основні, але які в сукупності досить повно характеризують розвиток явища. Необхідно в результаті аналізу множини цих показників визначити серед них один або невелику підмножину ефективних, які можна взяти за основні, а решту віднести до незалежних факторів.

Арсенал форм і способів зображення результатів статистичного моніторингу досить різноманітний. Найбільш поширені статистичні таблиці, де статистичні дані розміщені як певна систематизована інформація, що сприймається значно швидше, ніж у текстовій формі.

Зображення статистичних даних у вигляді графіків та діаграм (лінійних, радіальних, площинних та ін.) завдяки наочності підвищує сприйняття інформації, оскільки створює зоровий образ досліджуваного процесу. Особливо корисна ця форма, коли йдеться про порівняльний аналіз одночасно кількох показників у часі або просторі.

Табличні та графічні форми подання статистичної інформації активно використовуються як у роботі усіх органів державної влади, при управлінні підприємствами та організаціями у вигляді звітів, аналітичних записок, зведень тощо, так і в публікаціях в органах масової інформації.

Для аналізу просторових процесів призначені картодіаграми та картосхеми, де інформація має територіальну прив’язку (наприклад, за областями країни чи районами області). Тепер розвивається новий напрям, насамперед у сфері екологічного моніторингу, — статистичне картографування.

В умовах розвитку комп’ютерних та інформаційних технологій особливого значення набуває сучасна форма зберігання і зображення статичної інформації із застосуванням геоінформаційних систем (ГІС). Під ГІС розуміють комп’ютерне реалізоване сховище системи кількісних і якісних знань про територіальні аспекти екологічних, економічних, демографічних та інших процесів у природі й суспільстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]