Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Платіжно-розрахункова дисципліна

Платіжно-розрахункова дисципліна- це дотримання військовими частинами та закладами строків і порядку погашення їх грошових зобов’язань і правил розрахунків.

Обов’язки по платежам виникають при розрахунках між військовими частинами та підприємствами за поставки товарно-матеріальних цінностей чи надання послуг (виконання робіт), які надані у відповідності з укладеними договорами і трудовими угодами. Такі договори та угоди військові частини можуть заключати тільки при наявності у них коштів на ці потреби, з дотриманням цін і розцінок, затверджених встановленим порядком.

Розрахунки за товари чи послуги повинні здійснюватися своєчасно. Наявність у військовій частині дебіторської заборгованості (тобто заборгованості на користь частини) розглядається як направлення коштів не за їх прямим призначенням. Наявність кредиторської заборгованості (коли військова частина є боржником) викликає фінансові проблеми у постачальників (підрядчиків) і може викликати нарахування на військову частину пені, штрафу чи неустойки.

Помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби повинен стежити за своєчасним і повним отриманням попередньо оплачених товарно-матеріальних цінностей. Якщо по яким-небудь причинам матеріальні цінності отримані не повністю, необхідно негайно добитися погашення отриманої заборгованості.

Платежі військова частина повинна здійснювати безпосередньо постачальникам (без участі посередників). Розрахунки з організаціями, підприємствами та закладами здійснюються, як правило, через Державне казначейство безготівковим порядком. Забороняється здійснювати платежі за матеріальні цінності та послуги готівкою, якщо ці платежі можуть бути перераховані безготівковим порядком.

Грошове забезпечення та заробітна плата особовому складу повинні виплачуватися у встановлені терміни і у відповідних розмірах.

Виконання вимог платіжно-розрахункової дисципліни покладено на помічника командира військової частини-начальника фінансово-економічної служби.

Касова дисципліна

Грошовий обіг в Україні базується на державній системі господарства України. Кількість грошей в обігу в нашій країні планується через касовий план Національного банку України, який затверджуються Верховною Радою України.

Касовий план передбачає випуск та вилучення грошей з обігу у відповідності з відношенням надходження коштів в каси Національного банку України в цілому по країні і їх витраті на основі вимог закону грошового обігу. Показники касового плану виходять з того, що всі підприємства і організації, в тому числі і військові частини, повинні дотримуватися вимог касової дисципліни.

Військові частини зобов’язані отримувати з рахунків готівку лише в сумах, необхідних для виплати грошового забезпечення та заробітної плати особовому складу та на інші повсякденні поточні витрати, які по діючим банківським правилам не можуть бути оплачені безготівковим порядком. Не допускається дострокова виплата грошового забезпечення та заробітної плати, а також видача готівки по окремим розпискам в рахунок грошового забезпечення та заробітної плати. Суми, необхідні на виплату грошового забезпечення та заробітної плати (за винятком утримань), отримуються з рахунків не раніше встановленого терміну.

Військовим частинам і закладам забороняється купувати в торгових організаціях дорогі матеріальні цінності без дозволу вищестоячих органів, а також купувати промислові товари і матеріали у приватних осіб. Не дозволяється зберігати готівку в грошовому сейфі понад норми, встановленою органом Державного казначейства. Залишки готівки, які перевищують встановлені норми, повинні негайно здаватися в установу банку для зарахування на рахунок частини.

Прийом у встановлених випадках готівки в касу військової частини здійснюється тільки з оформленням прибуткового касового ордеру і видачі квитанції до нього платнику. Прийом грошей за списками, довідками, розписками не допускається. Готівка, отримана підсобними підприємствами за надані послуги, повинна своєчасно і повністю здаватися у фінансовий орган.

Військова частина зобов’язана забезпечити охорону готівки при зберіганні в частині, а також під час перевезення її з установи банку.

Однією з важливих вимог фінансової дисципліни у військовій частині є своєчасне і правильне ведення обліку, а також якісне складання і надання у встановлені строки звітності.

Таким чином, фінансова дисципліна потребує точного дотримання встановлених норм і правил витрачання державних коштів, відпущених на утримання Збройних Сил, суворого режиму економії, усунення будь-яких надлишків і нераціонального витрачання коштів.

Президент, Верховна Рада України потребують від усіх керівників і посадових осіб неухильного дотримання фінансової дисципліни.

У військовій частині відповідальність за дотримання фінансової дисципліни несуть командир частини і помічник командира військової частини - начальник фінансово-економічної служби, які зобов’язані забезпечити її дотримання всіма посадовими особами частини. Систематичний контроль за дотриманням фінансової дисципліни здійснюють забезпечуючі фінансові органи та інші органи фінансового контролю. Посадові особи, винні в порушенні фінансової дисципліни, несуть дисциплінарну, матеріальну або кримінальну відповідальність.

Соседние файлы в папке тактика_0310