Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

11. Поштові і телеграфні відправлення

Наша держава, в тому числі Міністерство оборони України, повинні виявляти турботу до особового складу, так як від їх. морального духу і матеріального становища залежить обороноздатність Збройних Сил України.

Окрім коштів, якими забезпечується особовий склад строкової служби, можуть надходити кошти на адресу військовослужбовців строкової служби від рідних, близьких, знайомих. Завдання фінансових органів усіх степенів не перешкоджати цьому, а всіляко сприяти своєчасному доведенні цих коштів до одержувачів. Як правило, багато переказів надходить перед звільненням військовослужбовців строкової служби із Збройних Сил.

Організація отримання переказів особовим складом

Поштові і телеграфні перекази, адресовані особовому складу військової частини, можуть бути отримані з підприємств зв’язку індивідуальним порядком (тобто особисто адресатом або за їх разовими довіреностями) або організованим порядком через фінансовий орган військової частини.

Організованим порядком через фінансово-економічну службу в основному здійснюється одержання грошей за поштовими і телеграфними переказами, що надійшли в адресу військовослужбовця строкової служби. При цьому суми за переказами перераховуються підприємством зв'язку на спеціальний реєстраційний рахунок частини в управлінні Державного казначейства і обліковується на субрахунку №325. Військовим частинам, що мають рахунки в органах Державного казначейства, кошти за грошовими і телеграфними переказами отримувати із підприємств зв'язку готівкою забороняється.

Повідомлення на перекази, що надійшли з підприємства зв’язку отримує військовий листоноша, якому видається довіреність строком не більше ніж на один календарний рік, підписана командиром частини і завірена відбитком гербової печатки.

Повідомлення на перекази листоноша передає в штаб, де перевіряється наявність в частині військовослужбовців, в адресу яких надійшли перекази. Повідомлення на перекази, адресати яких є в наявності, передаютьсяпомічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби. Військовослужбовці, в адресу яких надійшли перекази, повідомляються про це через командирів підрозділів або шляхом вивішування списків.

Якщо адресат із частини вибув, повідомлення повертається підприємству зв’язку. На зворотній стороні повідомлення робиться відмітка про причини повернення, наприклад: “Адресат вибув (якщо відомо, то вказується куди)”, “Адресата в частині нема”. Відмітка підписується військовим листоношею і завіряється відтиском печатки для пакетів.

Оформлення отримання поштових переказів

Помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби на підставі повідомлень складає реєстр форма №3 на поштові і телеграфні перекази. Реєстр складається в двох примірниках за встановленою формою, підписується командиром частини і начальником фінансового органу і завіряється відбитком гербової печатки. Нумеруються реєстри по порядку з початку року.

При відсутності у повідомленні про переказ необхідних даних про відправника переказу (прізвища, ім’я та по батькові, адреси) помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби записує ці дані в реєстр безпосередньо на підприємстві зв’язку.

Обидва примірники реєстру разом з повідомленнями подаються підприємству зв’язку не пізніше трьох днів з дня надходження у частину повідомлення. Працівник підприємства зв’язку при цьому перевіряє:

  • правильність складання і оформлення реєстру і наявність на всі поштові відправлення, що занесені до реєстру;

  • правильність підрахованих в реєстрі підсумків і відповідність їх підсумкам суми за повідомленнями.

Перший примірник реєстру залишається па підприємстві зв’язку. На другому примірнику робиться відмітка про дату перерахування коштів на спеціальний реєстраційний рахунок військової частини в управлінні Державного казначейства, яка завіряється підписом робітника підприємства зв'язку та відтиском календарного штемпеля.

Другий примірник реєстру разом з повідомленнями повертаються помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби під розпис на першому примірнику і служить підставою для оприбуткування військовою частиною отриманих коштів. Підприємство зв’язку перераховує суми переказів на спеціальний реєстраційний рахунок військової частини не пізніше наступного дня після отримання від частини реєстру.

Працівник зв’язку вимагає від особи, що здає реєстр, документ, що засвідчує її особу і виписує на першому екземплярі реєстру відомості про пред’явлений документ, наприклад:

Пред’явлено посвідчення особи серії __ № __ видане ______________________

(ким і коли видане)

Кошти, що надійшли за поштовими і телеграфними переказами для особового складу, зараховуються на вид № 30 позабюджетних коштів “Власні кошти особового складу на зберіганні” (субрахунок №672).

Бухгалтерська проводка по обліку:

Дт Кт

325 672

Для видачі військовослужбовцям коштів за переказами в розкладі роботи фінансово-економічної служби повинен передбачатися час. Видача грошей за переказами здійснюється під розпис у другому примірнику реєстру протягом трьох днів з дня зарахування грошей на спеціальний реєстраційний рахунок частини. Після закінчення триденного строку по реєстру підводиться підсумок, і фактично виплачена сума списується на витрати по обліку. Не видані в цей строк суми надалі виплачуються за окремими роздавальними відомостями з посиланням па номер реєстру з оформленням видаткового касового ордеру.

Якщо адресат з військової частини вибув, то отримані на його ім’я гроші повинні бути відіслані в 10 – денний строк за новою адресою (якщо вона відома) або повернені відправнику. При досиланні і поверненні грошей помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби заповнює новий бланк переказу. Оплата поштового збору за пересилку при цьому здійснюється за рахунок сум, які переказуються.

Порядок оформлення документів на відправку переказів викладається в розділі “Витрачання грошових коштів”, в другій частині навчального посібника.

Квитанція підприємства зв’язку про досилку чи повернення грошей служить для військової частини виправдним витратним документом і зберігається в справах фінансового органу військової частини.

Помічник командира військової частини-начальник фінансово-економічної служби, виявляючи чуйність і турботу про потреби особового складу, зобов’язаний організувати отримання грошей за поштовими і телеграфними переказами і своєчасне їх вручення одержувачам; при вибутті одержувачів із частини – відразу приймати міри для пересилання переказів за новою адресою чи повернення відправнику.

Соседние файлы в папке тактика_0310