Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тактика_0310 / PosbnFZVCh0_ch_1 VK.doc
Скачиваний:
255
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.5 Mб
Скачать

Методика ревізії підсобного господарства військової частини

Контроль за діяльністю підсобного господарства здійснюється шляхом проведення ревізій та перевірок. Ревізії проводяться не менше одного разу на рік, а перевірки – за необхідністю.

Для проведення ревізії наказом командира частини призначається комісія у складі начальника фінансового органу, внутрішньої перевірочної комісії по перевірці продовольчої служби (або окремих членів комісії) , а також, за згодою з командуванням, ветеринарного лікаря (фельдшера).

Ця ревізійна комісія в своїй роботі керується програмою ревізії, затвердженою командиром частини, яка повинна включати перевірку (ревізію) всіх сторін діяльності підсобного господарства з урахуванням його особливостей. В програмі ревізії звичайно передбачається перевірка :

  • наявність тварин, майна, посадкових площ та продукції, яка придбана за рахунок коштів виду № 13 позабюджетних коштів та відповідність їх обліку;

  • утримання тварин, організація годування, забезпеченість кормами, дотримання встановленого порядку забою тварин та відповідність виходу м’яса встановленим нормам;

  • законність реалізації продукції підсобного господарства, правильність та своєчасність грошових розрахунків за реалізовану продукцію;

  • законність та доцільність витрат на ведення підсобного господарства;

  • планування діяльності підсобного господарства, виконання показників перспективного та річного планів розвитку підсобного господарства та кошторису-розрахунків за доходами та видатками;

  • виконання пропозицій за актами попередніх ревізій та перевірок.

Перевірка фактичної наявності тварин, птиці, продукції та майна підсобного господарства проводиться раптово на початку ревізії у присутності начальника продовольчої служби та інших осіб (начальника продовольчого складу, працівників по догляду за тваринами). Поряд з перерахунком тварин проводиться зважування або обмір з записом ваги та інвентарних міток-номерів кожної тварини. Перевірка фактичної наявності майна, тварин і, особливо, зважування їх є обов’язковою умовою ефективного контролю за підсобним господарством. Результати раптової перевірки наявності тварин та майна підсобного господарства оформлюються актом, який підписується тими, хто проводив ревізію, а також начальником продовольчої служби, робітником по догляду за тваринами і іншими особами, які відповідають за збереження тварин та майна, та звіряються з облікованими даними. Цей акт додається до загального акту ревізії підсобного господарства.

При перевірці встановлюється правильність обліку тварин за кількістю голів, віковій групі та живій вазі, правильність та вірність оприбуткування свинопоголів’я та інших тварин по обліку, а також дотримання щоквартального переводу тварин з однієї вікової групи в іншу.

Ревізорами вивчається вірність організації ветеринарного нагляду, утримання тварин, їх годування та забезпеченість кормами. У випадку падежу тварин з’ясовуються причини, що викликали його.

Потім перевіряється дотримання встановленого порядку забою тварин, вірність документального оформлення та відповідність виходу м’яса нормам, встановленим відповідними органами для місцевих м’ясокомбінатів та боєнь. При цьому необхідно перевірити повноту оприбуткування м’ясопродуктів та шкір, отриманих від забою тварин, правильність їх списання у витрати за обліком. Повнота оприбуткування продукції перевіряється за накладними, звіреними з актом, який складений при забої спеціальними комісіями.

Далі перевіряється законність та правильність документального оформлення витрачання продукції підсобного господарства на цілі, передбачені Положенням про продовольче забезпечення Армії та Військово-Морського флоту на мирний час, списання її по обліку, а також вірність та своєчасність грошових розрахунків за реалізовану продукцію. При перевірці вірності витрачання продуктів на поліпшення харчування військовослужбовців строкової служби, які забезпечуються з котла, проводиться звірка даних по накладним на відпуск продуктів з записами в меню-розкладці про додаткові продукти, які видані за рахунок підсобного господарства.

По продукції, яка передана на планове забезпечення, перевіряється правильність оформлення чекових вимог, застосування діючих цін та виробничих розрахунків по оплаті цієї продукції. При цьому необхідно враховувати, що оплата м’ясних продуктів, молока та яєць проводиться за державними роздрібним цінам пояса споживання за винятком міської торгівельної скидки, а картоплі та овочів – по закупівельним цінам. Після перевірки виконання затвердженого плану здачі продукції підсобного господарства на покращення харчування особового складу та на планове забезпечення, встановлюються надлишки продукції (за винятком м’яса), що підлягають реалізації платним споживачам.

Одночасно перевіряється повнота оприбуткування коштів за продану у встановлених випадках продукцію підсобного господарства. Перевірка проводиться по накладних на відпуск продукції платним споживачам та прибутковим касовим ордерам і квитанціям до них на отримання готівки. Ці дані звіряються із записами в обліку за видом № 13 позабюджетних коштів.

Потім проводиться перевірка законності, достовірності та доцільності витрат на організацію та ведення підсобного господарства та інших витрат, проведених за рахунок коштів, отриманих підсобного господарства.

Правильність виплати заробітної плати робочим підсобного господарства перевіряється по штатному розпису та табелям виходу на роботу, а при відрядній формі організації праці – по оформленим встановленим порядком робочим нарядам. При цьому необхідно встановити законність утримання працівників на підсобному господарстві, виходячи з діючих норм виконання робіт (обслуговування). При знаходженні зайвих посад працівників вноситься пропозиція про їх скорочення.

Якщо на підсобному господарстві здійснювалося будівництво або капітальний ремонт приміщень, парників, теплиць, перевіряється наявність плану, затвердженого заступником командувача військами оперативного командування, виду Збройних Сил з тилу – начальником тилу, а також проектно-кошторисної документації, правильності обліку будівельних матеріалів, законності та доцільність виробничих витрат.

При ревізії витрат на придбання тварин та птиці для відгодівлі, насіння зернових та овочевих культур, кормів, сільськогосподарського обладнання, робочих тварин та на інші цілі, передбачені Положенням про фінансове господарство військової частини, встановлюється законність та достовірність операцій по дійсним первинним виправдальним документам, повнота їх оприбуткування по відповідним книгам обліку. Перевіряється також, чи не перевищує загальна сума витрат на ведення підсобного господарства коштів, отриманих від реалізації продукції цього підсобного господарства. При необхідності аналізується доцільність здійснених витрат.

Після обревізування первинних виправдальних документів проводиться аналіз виконання підсобними господарствами кошторису–розрахунку за надходженнями та витратами. З цією метою співставляються за ревізуємий період наступні показники, які відображені в зразку №61.

Соседние файлы в папке тактика_0310